Haberler

Muz Lifinden Dokunan Ürünler Yıllara Meydan Okuyor

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Hafize Coşkun, muz lifinden yapılan dokumanın çok sağlam olduğunu anlattı.

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Hafize Coşkun, muz lifinden yapılan dokumanın çok sağlam olduğunu anlattı.

Akdeniz Üniversitesi'nin muz lifinden kumaş dokumasını değerlendiren Hafize Coşkun, muz dokumasının Bozyazı'da 40 yıl öncesine kadar yapıldığını söyledi. Coşkun, "O zamanlarda herkes dokuyordu. Saman basmak için harar dokuduk, buğday koymak için çuval dokuduk, oduna gitmek için ip dokuduk. Yastığa bastık kırlent yaptık. Ben de kendime iki çul dokudum. Daha sonra bıraktık ama iki yıl önce Bozyazı Kaymakamı ve Halk Eğitim Müdürlüğü bu konuda girişim başlattı. Yaptığımız ürünler halen sergileniyor" diye konuştu.

Bölgede muz lifi dokumayı bilen tek kişi olduğu için de Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde usta öğretici de yetiştiren Coşkun, muz lifinden dokuduğu kumaşları göstererek dayanıklı ve çok kaliteli olduğunu söyledi. Evinin önünde kurulu dokuma tezgahında, ihtiyaç duyduğu zamanlarda dokumayı sürdüren Hafize Coşkun, şöyle devam etti:

"Muz lifi dokuması sahiplenilmeli. Evimde yıllardır kullandığım, daha önce desen vererek muz lifinden dokuduğum kilim hala ilk günkü gibi sapasağlam. Bu çalışmaların 35-40 yıllık bir geçmişi var. Daha önce Bozyazı Eski Kaymakamı Mustafa Erkayıran'ın öncülüğünde muz lifinden ip oluşturularak dokuma işleri yapılmıştı. Ben de dokuma işini bilen tek kişi olarak bu işi öğretmiştim. O zamanlar Hindistan'dan muz lifi ayrıştırma makinesi getirilmişti. Yine bu malzemeler kullanılarak dokuma işi yeniden canlandırılabilir."

Coşkun ayrıca bölgede muz lifi dokuması yapılmasının kültürel ve maddi katkı sunacağını kaydederek yetkililere çağrıda bulundu.

- Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Hafize Coşkun Bozyazı Mersin Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Farklı Bakış:

Devlet ve kurumlar halkın yaptıklarından haberdar olup ilgilenseler çok daha ileri seviyelere geliriz. Ama devlet vatandaşı ezmek için var olduğunu sanıyor. Bir örnekte benden Gidin Gelibolu tarafının köylerine hiç görmediğiniz yiyecek çeşitlerini göreceksiniz ve bunların birkaç yıl sonra ülkeye yayıldığını fark edeceksiniz. Çünkü buradaki işletmeler köylerde yapılan her değişikliği takip ediyor.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title