Haberler

'Mumsöndü' Sözlük'te Yeniden Tanımlandı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Akalın, Genel Türkçe Sözlük'ün 10. Baskısında 'Mumsöndü' Sözcüğünün Tanımını Değiştirdiklerini Açıkladı. İşte O Tanım:

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Genel Türkçe Sözlük'ün 10. baskısında ''mumsöndü'' sözcüğünün tanımını değiştirdiklerini bildirdi.

Akalın, ''İnsanlar 'mumsöndü' maddesine baktıklarında, en doğru tanımı burada görecekler ve bunun 'Cem ayinlerindeki çerağ dinlendirmenin maksatlı olarak yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkarılan bir safsata' olduğunu anlayacaklar'' dedi.

Prof. Dr. Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanlış anlamalara yol açabilecek ''mumsöndü'' sözcüğünü, konunun uzmanlarına danışarak Türkçe Sözlük'te yeniden tanımladıklarını belirterek, cem ayinlerinde güneşin batışıyla çerağın yakılması anlamına gelen ''çerağ uyandırma'' ile güneşin batışıyla yakılan çerağın güneş doğarken parmaklarla söndürülmesini ifade eden ''çerağ dinlendirme'' kavramlarını da sözlüğe eklediklerini bildirdi.

Bu düzeltmenin, 177 dernekten oluşan Alevi Bektaşi Federasyonu ile 27 şubesi bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi tarafından takdir edildiğini ve kendilerine teşekkür yazısı gönderildiğini dile getiren Prof. Dr. Akalın, ''Bu durum, bizleri çok sevindirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser'e ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez'e ve Genel Sekreter Tekin Özdil'e çok teşekkür ederiz'' dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez konuyla ilgili TDK Başkanı Akalın'a gönderdiği teşekkür mektubunda, sözcüğün tanımının gerçeğe uygun şekilde değiştirilmesinin ''iftira ve ön yargı üretme odaklarına karşı önemli bir cevap olduğunu'' dile getirerek, ''Talebimiz aslında bu sözcüğün tamamen sözlükten çıkarılması yönündedir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title