Haberler

Muhammed Ali, 70 Yaşında

Profesyonel boks denilince akla ilk gelen, 'Yüzyılın Sporcusu' efsane isim Muhammed Ali, 70 yaşına girdi.

Profesyonel boks denilince akla ilk gelen, 'Yüzyılın Sporcusu' efsane isim Muhammed Ali, 70 yaşına girdi.

Louisville'de dünyaya gelen 'Bütün zamanların en iyi boksörü' geçmişteki adıyla Cassius Marcellus Clay, 12 yaşındayken oturduğu ABD'nin Kentucky Eyaleti'ndeki Louisville kentinde ağlarken, bir gün o hırsızı bularak döveceğine yemin ederken, boksa başlamaya karar verdi.

Çevikliği ve hareketliliği ile dikkatleri üzerinde toplayan Clay, 18 yaşında i1960'da Roma'da Olimpiyat Şampiyonu oldu. Yaşadığı şehirde siyahilere ayrımcılık yapılmasına kızaran Clay, altın madalyasını Ohio Nehri'ne attı. 108 maçta 100 galibiyet aldıktan sonra amatör boks yaşamını sonlandırdı. Louisvillili 11 işadamı güçlerini birleştirerek, Clay'in profesyonelliğe geçmesini sağladı.

Çıktığı karşılaşmalardan önce tüm zamanların en büyük, en iyi boksörü benim? diyerek rakiplerine gözdağı veren Clay, 1964 yılı şubat ayında dünya şampiyonluğu unvanı için şampiyon Sonny Liston'un karşısına çıktı. Karşılaşmanın favorisi Liston 6'ncı tur sonunda havlu attı. Aynı yıl siyahi insan hakları savunucusu Malcolm X ile tanışan Clay, Müslümanlığı kabul ederek Muhammed Ali adını aldı. Vietnam savaşına karşı olduğu için 1967'de askerlik hizmetini reddetmesi ona boksörlük lisansını kaybettirdi. Beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kefaletle özgürlüğüne kavuştu.

Aralarında Richard Burton, Henry Fonda ya da Truman Capote gibi sanatçı, aydın ve yazarların bulunduğu tanınmış simalar Ali'nin yeniden boksa dönmesini istedi. 3 yıl sonra ringlere döndü. 8 Mart 1971'de New York'daki Madison Square Garden'da şampiyon Joe Frazier'in karşısına 'Asrın maçı' boks mücadelesinden çıkan Muhammed Ali, 15 raundluk insanüstü bir mücadelenin sonunda Fraizer puanla galip geldi. Muhammed Ali profesyonel boks kariyerinde ilk yenilgisini aldı.

Muhammed Ali Clay,1974'te o güne kadar namağlup olan dünya şampiyonu George Foreman'a meydan okudu. Clay, Yaklaşık 100 bin kişi önünde ilk raunddan itibaren üstünlük sağladığı maçta rakibini beklenmedik bir taktikle, 8'inci raund sonunda nakavtla yendi. 1978'de Leon Spinks'e önce yenildi ancak aynı yıl içinde onu yenerek 3'üncü kez Dünya Şampiyonu olmayı başardı.

Clay, 1975'te Joe Fraizer ile Filipinlerin'in başkenti Manila'da 25 bin kişinin izlediği maça çıkarken, Frazier, 14 raundluk müthiş mücadelede havlu atmak zorunda kaldı. Ali bir daha böyle yüksek bir performansa ulaşamadı. Clay, 1981'de 40 yaşındayken Trevor Berbick'e yenilip ringlere veda etti.

Parkinson hastası olan boksta aldığı darbelere bağlı hastalığın sonucu olarak yürürken ve konuşurken zorluk çekmeye başlayan Muhammed Ali Clay, 1996'da titreyen elleriyle Atlanta'daki Olimpiyat meşalesini yaktı. 1999'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 'Yüzyılın Sporcusu' ilan edildi. Bir zamanlar en büyük rakibi iken artık iyi arkadaş oldukları George Foreman, Muhammed Ali için 'O benim için bir kahramandır. Tanıdığım boksörler arasındaki en büyük insandır' diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhammed Ali Clay Muhammed Ali Louisville Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title