Haberler

Muğla'da "Yerel Tohum Merkezi" Açıldı

MUĞLA(AA) - Muğla'da, yöreye ait sebze ve meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması ve koruma altına alınması amacıyla "Yerel Tohum Merkezi" açıldı.

MUĞLA(AA) - Muğla'da, yöreye ait sebze ve meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması ve koruma altına alınması amacıyla "Yerel Tohum Merkezi" açıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Yerel Tohum Merkezi'nin açılışında yaklaşık 300 çeşit yerel tohum bağışı yapıldı.

Açılışta konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93. yılı gibi anlamlı bir günde "Yerel tohum ulusal güç" sloganıyla hayata geçirdikleri Yerel Tohum Merkezinin açılışını yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin bu topraklardan çok daha fazla ürün alması gerektiğini belirten Gürün, bunun da ancak yerel tohumlar sayesinde olabileceğini kaydetti.

Gürün, "Yerel Tohum Merkezimizin öncelikli hedefi Muğla yöresine ait yerel sebze meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması, bu tohumların gelecek nesiller için koruma altına alınması ve Muğla Yerel Tohum Envanteri'nin çıkarılmasıdır. Sadece yerelde kalmayıp ülkemiz genelinde üreticimize, yerel tohumlarımıza, genetik mirasımıza sahip çıkmalıyız." diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da yerel tohumu önemsediklerini ifade etti.

Yerel tohumla üretilen meyve ve sebzenin tadının daha iyi olduğunu belirten Harmandar, "Her meyve ve sebzenin bir bağışıklık sistemi var. Yerel tohumların da artarak devam etmesi ile bölgemizde yediğimiz meyveler ve sebzeler eğer yerel değil ise vücudumuzda bağışıklık yapıyor. Yerel tohumlarımızın çoğalarak artması en büyük dileğim." dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan da Yerel Tohum Merkezi sayesinde bitkisel zenginliğin belirlenmesini sağlayacaklarını ve geçmişten günümüze aktarılan genetik mirasın gelecek kuşaklara bilimsel yöntemlerle bırakılacağını dile getirdi.

Merkezde koruma altına alınacak yerel tohumların teknik personel tarafından kontrollü olarak çoğaltılacağını vurgulayan Tufan, şunları kaydetti:

"Burada hem genetik mirasımız bozulmadan devamı sağlanacak hem de tohumlar halkımıza ücretsiz dağıtılacaktır. Genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca'da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacak. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir."

Açılış töreninde 300 yerel tohum örneği de katılımcılara tanıtıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mansur Harmandar Salih Tufan Osman Gürün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler? Halal All Day / Haram All Night akımı nedir, (TİKTOK) Halal All Day ne demek? 1 Mayıs nöbetçi noter var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title