Haberler

Kazdağları'nda Gül Kokulu Hıdırellez Kutlaması

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde Kazdağları eteklerinde bulunan kırsal mahallelerindeki Hıdırellez etkinliklerinde güllerin dallarına dileklerin yazılı olduğu kağıtlar asıldı.

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde Kazdağları eteklerinde bulunan kırsal mahallelerindeki Hıdırellez etkinliklerinde güllerin dallarına dileklerin yazılı olduğu kağıtlar asıldı.

Kazdağları'nın eteklerindeki kırsal mahallelerde Hıdırellez gelenekleri sürdürüldü. Havanın kararması ardından hayattan olan beklentilerini ve dileklerini kağıda çizen kırsal Yörük mahallelerinde yaşayanlar, çizdikleri resimli kağıtları gül ağaçlarının dallarını asarak sabahı bekledi. Sevdiklerine kavuşmak isteyenler ise, parmaklarından çıkardıkları yüzükleri gül ağacının yaprağına asıp toprak çömleklerin üzerine kırmızı renkli çaput, bez sardı. Bu adetleri gelenek olarak sürdürdüklerini kaydeden kırsal Zeytinli Mahallesi sakinlerinden 76 yaşındaki Fatma Erten, şöyle dedi:

"Hıdırellez günü akşamdan evlerin önünde ateş yakılır ve 3 kez üzerinden atlanır. Daha sonra gece insanlarımız isteklerine göre, ev, araba, çocuk resimlerini bir kağıda çizip gül ağacına asar. Bazıları altın, bazıları para asar. Sabah gül ağacına gelerek aynı şekilde kalıp kalmadığına bakarlar. Yine sevdiğine kavuşmak isteyen, hava karadıktan sonra parmağından çıkardığı yüzüğü gül ağacının yaprağına sarar ve toprak çömleğin içine yüzük atar. Çömleğin üzerini kırmızı bir bez ile örteriz. Bunlar yapılırken maniler söylenir. Gündüz de herkes evinde yaprak sarması yapar, mantı veya et yemeği yaparak pikniğe gider. Dere kenarında yapılan piknikte de Kuraan okunur ve sonrasında hep birlikte eğlenilir."

Fatma Erten'in torunu olan ve aşık olduğu kızla evlenmek istediğini söylen Ali Erten de, isteğinin bir an önce gerçekleşmesi için bu geleneği sürdürdüğünü söyledi. Mani eşliğinde yüzüğü çömleğe atan Erten, "Bu gece uyuyacağımı sanmıyorum. Sabahın ilk saatlerinde yine bu gül ağacına gelerek yüzüğü geri alacağım. İnşallah dileğim olur, sevdiğim ile mutlu bir hayat sürerim" dedi.

- Edremitbalıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hıdırellez Ali Erten Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title