Haberler

İzmir1taek, Eski Kurşun Fabrikası Arazisinde İncelemede

İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde faliyette olmayan kurşun fabrikasının bahçesindeki atıklar için yetkililer harekete geçti.

İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde faliyette olmayan kurşun fabrikasının bahçesindeki atıklar için yetkililer harekete geçti. Fabrikada inceleme yapan Türkiye Atom Enstitüsü Kurumu (TAEK) uzmanları endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.

İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde 70 dönümlük arazide 70 yıl faaliyet gösterdikten sonra Torbalı'ya taşınan ancak kurşun üretiminden çıkan radyoaktif atıklarını toprağa gömen kurşun fabrikası yetkilileri sonunda harekete geçirdi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilileri, özel kıyafetler giyerek, fabrika binalarında ve toprakta inceleme yaptı. Fabrika sahasında yaklaşık bir saat kalan, yer üstünde bulunan atıkların çevresini bantlarla çeviren ve ardından da atıkların gömülü olduğu toprakta ölçüm yapan uzmanlar ardından fabrika sahasından ayrıldı. İnceleme yapan ekipte bulunan Dr. Halil Demirel atıklarla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti. Dumanın toprağa gölümü akü kurşunlarından çıktığını belirten Dr. Demirel, 'Dumanın radyasyonla kesinlikle hiçbir şekilde ilgisi yok. Radyasyon ölçümü yapıyoruz. Herhangi bir yükselti yok. Normal değerlerde. 2007'deki değerlerimizle aynı. Değişen bir şey yok. Sadece fiziki korumaları değişmiş. Tel örgüler gitmiş. Hazırlayacağımız raporla ilgili açıklamayı İzmir Valiliği yapacak' dedi. BUGÜNE KADAR NE OLDU?

İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde 1940 yılında, Aslan Avcı tarafından kurulan döküm fabrikası, 70 yıl boyunca külçe kurşun imal etti. Bunun için de ömrünü tamamlanmış akü ve hurda kurşun kullandı. 70 dönümlük arazi içindeki fabrika kurulurken çevresi boştu ancak yıllar içinde konutlar fabrikanın tellerine kadar yaklaştı. Fabrika iki yıl önce Torbalı'ya taşındı ancak terk ettiği topraklardan dumanlar yükselmeye başladı. Türkiye Atom Enerjisi (TAEK) 2007 yılında fabrika sahasının içinde radyasyonlu atıkların gömülü olduğunu tespit etti. Zamanın Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 2008 yılında bir depoda 200 ton atık, bir başka yerde 180 ton atık buldu. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, fabrikaya tehlikeli madde için 320 bin TL ceza kesti. Fabrikanın durumu, Büyükşehir Belediyesi'ne, Gaziemir Kaymakamlığı'na ve Gaziemir Belediyesi'ne bildirildi. TAEK, 2009 yılında fabrikayı yine denetledi, atıkların taşınması ya da bertarafı halinde kuruma bilgi verilmesi istendi. Kurumların harekete geçmemesi üzerine bertarafına 12 milyon lira gereken atıklar için önlem alınmadı. Fabrika içindeki atıkların toplam miktarının 100 bin tonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Gömülü atığın kesin miktarı ise bilinmiyor. Fabrikanın hemen yanında bir ilköğretim okulu eğitim hizmeti veriyor. Fabrikanın etrafında çevrili tellerin çoğu kopuk olduğundan içeri giren çocuklar, bilinçsizce zehir saçan toprakta oynuyor. Fabrika sahibi Hasan Avcı, beş yıl önce öldüğü için arazi üzerinde miras tartışması da devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halil Demirel Hasan Avcı Torbalı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title