Haberler

İKÖ Gençliğine Ayrıcalık İsyanı

Medeniyetler İttifakı Kapsamında İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) İstanbul'da Kurulması Kararlaştırılan Gençlik Forumu'na Tanınan Ayrıcalıklar, Muhalefeti Çileden Çıkardı.

Medeniyetler İttifakı kapsamında İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) İstanbul’da kurulması kararlaştırılan Gençlik Forumu’na tanınan ayrıcalıklar, muhalefeti çileden çıkardı.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda AKP oylarıyla kabul edilen anlaşmaya göre, örgüt gümrüksüz mal getirebilecek, paralar kontrol edilemeyecek, başkanının açıklamaları yargıya tabi olmayacak. CHP’li Onur Öymen, "Devlet içinde devlet oluşuyor. BM Kalkınma Örgütü’nün Türkiye temsilciliğine para gelmesiyle, İslam gençlik örgütüne para gelmesi aynı değil. BM tarafından kuşkulu bulunan kişiler listesine bulunan El Kadı’ya teminat verdiniz. Böyle bir insandan para gelse kim kontrol edecek?" diyerek tepki gösterdi.

CHP’li Şükrü Elekdağ hazırladığı raporu, komisyon üyeleriyle paylaştı. Elekdağ, "Forum’un herhangi bir sınırlama, kontrol, düzenleme ve moratoryuma tabi olmaksızın para operasyonları yapabileceği belirtiliyor. Forum’un Türkiye’ye getireceği büyük fonların, belirli odaklara dağıtılacağı ve spekülatif maksatlarla kullanılacağı izlenimi edinilmektedir. Pis kokulara hazır olunmalı. İslam Konferansı gibi bir örgütü karanlık işlere bulaştırmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

Muhalefet, bu ayrıcalıkların Türkiye’de düzenlenen uluslararası organizasyonlardakinden farklı olduğunu iddia etti. CHP’li Canan Arıtman ise "Bu örgüt ne iş yapacak" diye sordu. AKP’liler "Konferans düzenleyecek" deyince, "Konferans düzenlemek için bu kadar yetki fazla değil mi? Bunun altında başka şeyler var. Yüce Divan’lık bir anlaşma" dedi. AKP’li vekiller, "Adında İslam olduğu için karşı çıkıyorsunuz" diyerek, CHP’lilere tepki gösterdiler. Dışişleri Bakanlığı ise 1982 yılında Kenan Evren’in imzasıyla uygulanan "İslam Ülkeleri İstatistik ve Ekonomik Araştırma Merkezi’nin" Türkiye’de şube açmasıyla ilgili anlaşmadan esinlendiklerini dile getirdiler.

Tartışılan ayrıcalıklar

Forum çalışanlarına, görevleri ve yetkileri sınırları içinde yaptıkları yazılı veya sözlü ifade ve eylemlerinden dolayı yargı dokunulmazlığı, diplomatik bağışıklık ve vergisiz maaş avantajları verilecek.

Forum kontrole tabi tutulmaksızın her çeşit para bulundurabilir. Fonları serbestçe Türkiye’ye getirip çıkarabilir.

Forum, bağış yapmaya, taşınır ve taşınmaz mallar edinmeye, kullanmaya ve mahkemelerde dava açmaya ehildir.

Forum binalarının Forum’un amaçlarına uygun olarak kullanılmak şartıyla dokunulmazlığı vardır. Forum’un malları ve alacakları arama, el koyma, haciz, istimlak ve her çeşit idari, adli veya teşri uygulamalara tabi olamaz.

KEİ anlaşmasına çok benziyor

KOMİSYON Başkanı Murat Mercan da, Hürriyet’e, "2003’te Meclis’te kabul edilen Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün sekretaryasının İstanbul’da kurulmasına ilişkin anlaşmanın maddeleri ile bugün (dün) bizim kabul ettiğimiz anlaşmanın maddeleri birbirine çok benzer. Bu anlaşmada ise Forum’a teamüllerin dışında ekstra bir ayrıcalık tanınmıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title