Haberler

Gündüz: 'Kıbrıs Konusunda Verilmiş Bir Taviz Yok'

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Kıbrıs Konusunda Verilmiş Bir Taviz Bulunmadığını Belirterek, 'AB, Kendi Yaptığı Yanlıştan Dönememenin Sancısını Yaşıyor' Dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Kıbrıs konusunda verilmiş bir taviz bulunmadığını belirterek, ''AB, kendi yaptığı yanlıştan dönememenin sancısını yaşıyor'' dedi.

Gündüz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Meclis gündemi hakkında bilgi verdikten sonra, gazetecilerin Kıbrıs ve AB konusundaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Hükümetin Kıbrıs konusundaki son önerisinden, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının haberi olmadığı yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine Gündüz, şunları söyledi:

''Türkiye'de dış politika çok önemli. Dış politikada atılacak adımlar belirlenirken, devletin kurumlararası işbirliği ve kurumların ortak kanaatiyle oluşan bir dış politika var. Şu anda elimde 'Türkiye'nin Kıbrıs'a İlişkin Girişimi Hakkında Açıklayıcı Not'' başlıklı, Dışişleri Bakanlığının Ocak 2006'da hazırladığı bir belge var. Bu belgede, Annan Planı var, buna karşı Türkiye'nin atacağı adımlar var.

Hükümetin bu konuda yaptığı atağın ki bazılarına göre bu 'altın gol', 'altın vuruş' olarak değerlendiriliyor; bu karar esasında bunların hiçbirine aykırı değil. Çünkü, bizim temel dış politikamızda, devlet politikamızda Kıbrıs ile ilgili 4 kırmızı çizgimiz var. Bunlar; Güney Kıbrıs Rum Kesimini asla tanımamak, Maraş'ın açılmaması, Türk askerinin Ada'dan çekilmemesi ve Kıbrıs meselesinin AB nezdinde gündeme getirilmemesi...''

Gündüz, AB'nin 1997 yılında Kıbrıs'ı gerekçe göstererek Türkiye'nin başvurusunu reddettiğini hatırlattı; Annan Planı'nın KKTC'de kabul edildiğini, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ise bu planı reddettiğini söyledi.

Bundan sonra Türkiye'nin elinin bir kez daha güçleneceğini savunan Gündüz, Kıbrıs sorununun BM arenasında çözülmesi gerektiğini tüm dünyaya ilan edeceklerini söyledi. Çözümsüzlüğün tarafının Türkiye ve KKTC olmadığını tüm dünyanın göreceğini ifade eden Gündüz, BM Genel Sekreteri himayesinde görüşmelerin başlatılmasını da Türkiye'nin teklif ettiğini kaydetti.

Gündüz, Türkiye'nin olası bir ''C Planı''nın önceden ilan edilemeyeceğini belirterek, ''Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in dediği gibi, bu konular Kızılay Meydanında konuşulmaz'' dedi.

Dışişleri Bakanlığının her platformda bilgilendirmeyi yaptığını açıkladığını hatırlatan Gündüz, alınan kararın kurumlararası işbirliğinin sonucu olduğunu söyledi.

Gündüz, ''AB nezdinde de dünya nezdinde de çok önemli bir adım olarak nitelenen böyle bir başarının maalesef iç tartışmalarla gölgelenmesi, hem dünyadaki itibarımızı hem de AB nezdinde atacağımız adımları zayıflatmaya yöneliktir. Bundan kaçınmak lazım'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024? 3 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title