Haberler

Gıda Denetimleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Alo 174 Gıda Hattı'na 14 Şubat 2009 ile 25 Haziran 2012 tarihleri arasında, ihbar, şikayet ve bilgi alma talebi kapsamında bulunan 110 bin aramanın kayıt altına alındığını, bu aramalardan 107 bininin...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Alo 174 Gıda Hattı'na 14 Şubat 2009 ile 25 Haziran 2012 tarihleri arasında, ihbar, şikayet ve bilgi alma talebi kapsamında bulunan 110 bin aramanın kayıt altına alındığını, bu aramalardan 107 bininin sonuçlandırıldığını bildirdi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Eker, Türkiye'de faaliyet gösteren gıda malzemeleri üreten, satan ve toplu tüketime sunan işletmelerin denetiminin, Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerinde görevli 4635 kontrol görevlisi ve merkez birimlerince yürütüldüğünü belirtti.

Bakanlığın, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçebilmek ve tüketicinin aldatılmasını önlemek için yıllık denetim programları olduğunu kaydeden Eker, bunun dışında, BİMER ve 174 Alo Gıda hattı kapsamındaki ihbar ve şikayetleri de değerlendirdiklerini ifade etti. Eker, 174 Alo Gıda hattına yapılan aramalarda, gıda ile ilgili tüm ihbar, şikayet ve bilgi alma taleplerinin kayıt altına alındığını ve gerekli işlemler yapılarak taleplerin sonuçlandırıldığını vurguladı.

Bakan Eker, söz konusu gıda hattına, 14 Şubat 2009 ile 25 Haziran 2012 tarihleri arasında 668 bin arama geldiğini, bunlardan ihbar, şikayet, ve bilgi alma talebi kapsamında bulunan 110 bin aramanın kayıt altına alındığını bildirdi. Bu aramalardan 107 bininin sonuçlandırıldığını, diğer aramalarla ilgili işlemlerin sürdüğünü ifade eden Eker, "Yapılan denetim ve kontroller sonucunda, aykırılık tespit edilen ürün, kişi ve firmalar hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Ayrıca, yapılan analizler sonucunda tağşiş tanımı kapsamında uygunsuzluğu tespit edilen veya insan sağlığını tehlikeye atan firmaların isim ve markaları ile taklit tağşiş tespit edilen ürünlerin parti seri numaraları, Bakanlığımızın, "www.tarim.gov.tr" adresli web sitesi sayfasından kamuoyuna duyurulmaktadır" dedi.

- Bal denetimleri -

Bakan Eker ayrıca, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, "sahte bal üretimi" ile ilgili yazılı soru önergesine verdiği yanıtta da Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nde "bal, polen, arı sütü, temel petek üretimi ve ambalajlama" faaliyetleri konusunda kayıtlı işletme sayısının 667 olduğunu belirtti.

2011 yılında 1551, 2012 yılı Mayıs ayı itibariyle 362 bal, polen ve temel petek üretin iş yerinin denetlendiğini, aykırılık tespit edilen iş yerleri ile ilgili yasal işlem yapıldığını kaydeden Eker, 2012 yılında bal ile ilgili 5 işletmenin, aykırılık tespit edilen 6 ürününün Bakanlığın web sitesinden duyurulduğunu bildirdi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Mesut Dedeoğlu Kahramanmaraş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title