Haberler

EYSAM'da tarihi Eyüpsultan oyuncakları konuşuldu

Eyüp Sultan Araştırma Merkezinde (EYSAM) Eyüp oyuncaklarının tarihsel serüveni Sanat Tarihçisi, Müzeolog Fadime Geleş tarafından anlatıldı.

Eyüp Sultan Araştırma Merkezinde (EYSAM) Eyüp oyuncaklarının tarihsel serüveni Sanat Tarihçisi, Müzeolog Fadime Geleş tarafından anlatıldı.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken'in de katıldığı programda, Fadime Geleş eski dönem Eyüpsultan oyuncakları tarihinden bahsederek başladığı konuşmasında, oyuncak koleksiyonlarından, yüzyıllardır satılan Eyüpsultan oyuncaklarının günümüze kadar ulaşan serüvenini, feshane, fes ve fes kalıplarını anlattı.

İlk Eyüp oyuncağının Dökmeci Hasan Ağa tarafından yapıldığını ifade eden Geleş, Evliya Çelebi Seyahatnamesinde de 100 Eyüp oyuncakçısı ve 105 neferin konu edildiğini aktardı.

Fadime Geleş, arşivinde bulunan Yeni Tarih Dergisi'nin 1957 yılında yayımlanan 1899-1983 yıllarında yapılan Münif Fehim ve Sami Bayar'a ait "Seyyar Eyüp oyuncakçısı" illüstrasyonlarını gösterdi. Sırasıyla Eyüp oyuncakları kaynana zırıltısı, davul trompet, kaykaç, cambaz, şeytan minaresi, küçükbeşik, hacı yatmaz hakkında bilgilere yer veren Geleş bugüne kadar Eyüp oyuncakları ile yapılmış tüm makaleler hakkında bilgi vererek atıfta bulundu. İBB Eyüp Oyuncakları koleksiyonunda bulunan oyuncakların nasıl üretildiklerini ve türlerini anlattı.

Başkan Deniz Köken ise programda yaptığı konuşmada "Eyüpsultan oyuncakları çok eski bir tarihe sahip. Bu tarihe sahip çıkmalıyız. Bununla ilgili önemli çalışmalarımız var. Özellikle Oyuncakçılar Çarşısı ile ilgili eski karakol binasında çalışma başlattık. Eyüpsultan Tarihi Oyuncakları Müzesi yapacağız. Bu müzenin merkezde olması gerektiği için böyle bir karar aldık. Eyüpsultan oyuncakları ile ilgili desteklerimiz ve çalışmalarımız sürecek" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Deniz Köken Eyüp Sultan Eyüp Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title