Haberler

Erol Büyükburç'un Vefatı

Popüler müziğin ünlü isimlerinden Erol Evgin, sanatçı Erol Büyükburç'un ölümüne inanamadığını ve çok üzüldüğünü söyledi.

Popüler müziğin ünlü isimlerinden Erol Evgin, sanatçı Erol Büyükburç'un ölümüne inanamadığını ve çok üzüldüğünü söyledi.

Evgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzücü haberi almasının ardından şoke olduğunu belirterek, "Çok üzüldüm. Şoktayım. Anlatamam" ifadelerini kullandı.

Erol Büyükburç'un Türk pop müziğinin ilk büyük starı olduğunu vurgulayan Evgin, "60'lı yıllardan başlayarak 'Little Lucy' ve 'Kiss Me' gibi İngilizce sözlü besteleriyle, ardından da Türkçe bestelerle ve türkülerin çok seslendirilmesiyle müzik dünyasında müthiş bir patlama yapmıştı. Çok cesaretli çıkışları vardı. Çılgın tarafları vardı, yenilikçiydi ve çok iyi bir sesti" diye konuştu.

Sanatçının dün gece oğlu Murat Evgin'in dinletisine gittiğini ve dinletinin ardından telefonla karşılıklı selamlaştıklarını kaydeden Evgin, "Hakikaten şoke oldum. Dün gece haberleştik, sapasağlamdı" dedi.

Sanatçı Erol Evgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepimizin hocasıydı. Türk pop müziğinde bugün aklınıza kim geliyorsa, hepsinin hocası Erol Büyükburç'tur. Türk pop müziği birçok şeyini, o müziği başlatan en önemli isim olan Erol Büyükburç'a borçludur."

"Bir duayeni kaybettik"

Sanatçı Nil Burak da Büyükburç'un vefatına çok üzüldüğünü belirterek, şu görüşleri aktardı:

"Bir kere sevgili Erol, ışıklar içinde uyusun. O hep alkışı hak etmiş, iyi niyetli ve bizim Türk pop müziğinin öncülerindendir. Erol Büyükburç, bir duayendir. Besteleriyle, şarkılarıyla, giyim tarzıyla bir ekoldü. Büyük bir sanatçıyı kaybettik. Başta ailesi olmak üzere tüm Türkiye'nin başı sağ olsun."

Şarkı sözü yazarı, radyo-TV programcısı ve sunucusu Sezen Cumhur Önal ise sanat hayatından her gün bir yaprak düştüğünü söyleyerek, "Bizim kuşak yorgun. Ağaçlar ayakta ölür. Müzeyyen Senar'ı, çok değerli Fikret Şeneş'i kaybettik. Dilim varmıyor söylemeye ama yazar olarak da dünya çapında önemli bir isim olan Yaşar (Kemal) beyi kaybettik. Ardından da Erol Büyükburç. Böyle değerli dostları yitirmiş olmanın kederini, üzüntüsünü yaşarken, bizim kuşaktaki yorgunluğu hissediyorum" şeklinde konuştu.

Önal, Erol Büyükburç'un yerinin dolmayacağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Onun sesinde güzelleşen Anadolu türkülerimiz, Anadolu'nun bağrından kopan eserler, yeni düzenlemelerle radyo günlerinde hayatımıza renk katmıştı. Köyde, kentte, kırsalda halkımıza çok saygılıydık. Müzikte, genç cumhuriyetin değerleri içinde, bir disiplinle çalıştık. Bu kültüre o kadar çok özenle hizmet ettik ki hiçbir türkümüz veya alaturka musikimizin eserleri, denetimden geçmeden yayına çıkmazdı. Erol Büyükburç'un sesi ve yorumu da öyleydi. Bütün şarkılarımız denetimden geçtikten sonra radyo mikrofonlarında ve Türk halkının kalbinde yerini bulurdu."

Sanatçının bundan sonra eserleriyle yaşayacağına vurgu yapan Önal, "Çok önemli bir sanatçıyı yitirdik. Genç, yaşlı, kim varsa bütün müzikseverlere baş sağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun. Allah rahmet eylesin. Çok aziz bir dostumdu. Çok kıymetliydi. Gençlerin ondan ilham almasını bekliyorum. Erol Büyükburç, sanat hayatımıza değer katmış sanatçılardan biriydi. Anadan doğma sanatçıydı" ifadelerini kullandı.

200'e yakın ödül, bin 800 beste

Erol Büyükburç, 1936'da Adana'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ndeki eğitimini yarıda bırakan Büyükburç, 1961'de "Little Lucy" adlı besteyi plak yaptı.

1964'te düzenlenen 1. Balkan Festivali'nde "en iyi şarkıcı" seçilen Büyükburç, 1965'te Boğaziçi Müzik Festivali'nde "en iyi şarkıcı" ödülünü kazandı. 1968'de "Altın Şarkılar", 1969'da ise "Yasemin" adlı long play'leri yaptı. 1975'te ilk albümü "Sevgi Çiçekleri"ni çıkaran sanatçı, 1981'de çıkardığı "Sen Varsın" albümündeki "Sevemem" şarkısı ile ün kazandı.

Büyükburç, 1992'ye kadar, futbol takımı şarkıları, şehirlere yönelik şarkılar, çocuk şarkıları, marşlar, kendi yaptığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için çeşitli şarkılar hazırladı.

Uzun yıllar "Efsaneler Orkestrası" ile çalışan sanatçı, 33 film, 20 fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45'lik, 9 kaset, bin 800 beste yaptı, 200'e yakın ödül aldı, çok sayıda turneye katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Sezen Cumhur Önal Erol Büyükburç Erol Evgin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title