Haberler

Ergenekon Davası'nda Tanık ile Sanık Tartıştı

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tanık olarak dinlenen emekli Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan ifadesinin ardından savcının, mahkeme heyetinin ve sanıkların sorularını yanıtladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tanık olarak dinlenen emekli Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan ifadesinin ardından savcının, mahkeme heyetinin ve sanıkların sorularını yanıtladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanık Arıkan'a savcılıkta şüpheli sıfatıyla alınan ifadesini okuduktan sonra, hakkında ne gibi bir işlem yapıldığını sordu. Kendisine her hangi bir bildirim yapılmadığını belirten Arıkan, bu nedenle hakkında ne gibi bir işlem yapıldığını bilmediğini söyledi. Duruşma Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine, çalıştığı birimin savcılıklar ve emniyetin gönderdiği belgeleri inceleyerek sorulan hususları cevapladığını ve tasnif ettiğini anlattı. "Mahkemeye gönderilen belgelerin 'TSK'ya aittir', 'TSK'ya ait değildir' ve 'Kayıtlarımızda rastlanamamıştır' başlıkları altında tasnif edildiğini hatırlatan Pekgüzel, 'Kayıtlarımızda rastlanamamıştır' ibaresinin ne anlama geldiğini sordu. Tanık Arıkan, sorulan belgenin arandığı ancak Genelkurmay'da bulunamadığı anlamına geldiğini belirtti. Arıkan belgeleri incelemek üzere kendilerine sınırlandırılmış bir zaman verildiğini, bazı durumlarda belgeleri bu süre içinde bulmanın mümkün olmadığı ya da ilgili yerlerden sorulması gerektiğini anlatarak, "Bu durumdaki belgelerin Genelkurmay'da bulunmadığını belirtmek için böyle bir başlık açılmış olabilir. Kullanılan yöntem işin doğru ve çabuk yapılmasına yöneliktir" dedi. Savcı Pekgüzel incelenmek üzere görev yaptığı birime gönderilen belgeler içerisinde TSK'da illegal bir yapılanmadan bahsedildiğini belirterek, bu konuda üstlerini

uyarma yada disiplin soruşturması açılması yönünde tavsiyesi olup olmadığını sordu. Arıkan, belirtilen konuların savcılıkça soruşturulması nedeniyle kendisi döneminde herhangi bir işlem yapılmadığını anlattı.

TANIĞA İHBAR MEKTUBUNDAKİ İDDİALAR SORULDU

Savcı Pekgüzel savcılığa gelen bir ihbar mektubunda "Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan Bilgi Destek Dairesi'ne gittiğinde bilgi ve belge temizliği yapıldığını gördü" şeklinde ifadeler yer aldığını belirterek, böyle bir olayla karşılaşıp karşılaşmadığını sordu. Arıkan, "Yalan bir ifadedir. Daha oradaki çocuklar neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu" diye cevap verdi. İhbar mektubunda Arıkan'ın "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Dursun Çiçek'e "Onu bırak, ben sana böyle yüzlerce belge gösteririm. Nereden sızdı onu söyle" dediğinin iddia edildiği belirtilerek, böyle bir beyanı olup olmadığı soruldu. Arıkan, "Böyle bir ifadem yok. o gün Dursun Çiçek ile yüz yüze görüşmedim" diye cevap verdi.

TANIĞA SES KAYITLARI SORULDU

Savcı Pekgüzel, 30 Haziran 2011'de Arıkan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete düştüğünü belirterek bu kayıtların bazı bölümleri okudu. Arıkan, bunların aile ortamında yapılmış konuşmalar olduğunu ve kanundışı yapılmış kayıtlar olduğunu ifade etti. Sapanca'daki bağ evinde mühimmat bulunduğu için tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde oğlunu trafik kazasında kaybeden tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez, tanık Arıkan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin sorular yöneltti. Sanık Mustafa Dönmez, "Ses kayıtlarının ortaya çıkmasından sonra bazı gazetelerde, 'Söz konusu kayıtlar tarafıma ait değildir. Montajla oluşturulmuştur. Dezenformasyon amaçlıdır' şeklinde bir açıklamanız yer aldı. Bu doğru mudur?" diye sordu. Tanık Arıkan da "Bunun gayri kanuni dinleme sonucunda kesip yapıştırma sonucu ortaya çıktığını değerlendiriyorum. Bunun ne olduğunu o sırada anlayamamıştık. Ses çok kötüydü. İlk aşamada araştırmadan incelemeden böyle bir beyanda bulunduk" dedi.

"SİLAH ARKADAŞLARINIZA BU ŞEKİLDE Mİ HİTAP EDERSİNİZ?"

Bunun üzerine Dönmez, "Tanık Arıkan'ın bu beyanıyla o ses kaydında yer alan konuşmayı yaptığı anlaşılmaktadır. 'Ben o konuşmayı yaptım' diyor. Ben tutuklandığımda milyarlarca doların başındaki ikmal müdürüydüm. Ses kaydındaki konuşmasında Arıkan "Mustafa Dönmez falan var, adam kilit, konuşmuyor. Ulan pezev..k de ki 'ben bunu, işte, ticari maksatla yaptım; menfaat, para, silah satacaktım.' Onu da söylemiyor" diyor. Siz silah arkadaşlarınıza bu şekilde mi hitap edersiniz?" diye sordu.

TANIK: BU SORUYA CEVAP VERMİYORUM

Arıkan ise, "Ben bu soruya cevap vermiyorum" dedi. Dönmez de, "Sayın Başkan ben o cümleyi kendisine iade bile etmiyorum. Kadınlara saygımdan dolayı iade etmiyorum" dedi. Arıkan ise "Basından okuduklarımı o anki kızgınlığımı dile getiriyorum" diye cevap verdi.

SANIK DÖNMEZ: TANIK SUÇ İŞLİYOR ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK BURADAN ÇIKMASIN

Dönmez, "Sayın başkan tanık gözler önünde suç işliyor elini kolunu sallayarak buradan çıkmasın" dedi. Mahkeme başkanı, mikrofonu kapattırınca Dönmez'in sözleri yarım kaldı. Mahkeme başkanı "kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yok" diyerek gergin ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

SANIK FOTOĞRAFLARI TANIĞA GÖSTERİLDİ

Bu arada avukat İlkay Sezer müvekkili eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un üniformalı fotoğraflarının duruşmada tanıklara teşhis sırasında gösterilmemesini dünkü duruşmada talep etmişti. Talebi dikkate alan mahkeme heyetinin, bugünkü duruşmada tanık Arıkan'a sanık fotoğraflarının gösterilmesi sırasında Başbuğ'un duruşmada çekilmiş sivil bir fotoğrafının kullanıldığı görüldü. Öte yandan savcının bazı sorularına itiraz eden Doğu Perinçek, Oktay Yıldırım ve Erkan Önsel de duruşma salonundan çıkarıldı.

EYMÜR SİLİVRİ'YE GELDİ

Bu arada davanın 6 Ağustos'taki duruşmasında tanık olarak dinlenen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'de Silivri Cezaevi yanında bulunan büyük duruşma salonun bulunduğu binaya geldi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkeme kalemine giren Eymür, bir süre sonra binadan ayrıldı. Hasan Hüseyin Özese, tanık dinlenen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'un 2 sayfalık bir dilekçe ile sahibi olduğu atin.org sitesinin 2 bin 37 PDF dosyası halindeki kopyasının kayıtlı olduğu flaş belleği mahkemeye sunduğunu belirtti. Özese mahkeme tarafından incelendikten sonra flaş belleğin adli emanete alınacağını açıkladı. Duruşma 13 Eylül Perşembe günü saat 08.45'e ertelendi. - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Pekgüzel Hasan Hüseyin Özese Mustafa Dönmez İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title