Haberler

En Büyük Barajda Su Seviyesi Düştü

Güncelleme:

Beklenen yağışların gelmemesi üzerine Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nda su seviyesi son yılların en düşük seviyesinde...

Türkiye'nin en büyük, dünyada ise 6'ncı sırada yer alan Atatürk Barajı'nda su kotunun geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 metre düştüğü bildirildi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI

AA muhabirinin Devlet Su İşleri yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından ülkenin en büyük, dünyada ise 6'ncı sırada yer alan Atatürk Barajı'nda su kotu, 536 metre olarak ölçüldü.

DOLULUK ORANI AZALIYOR

Yaklaşık 400 bin hektar araziye su veren barajdaki su kötü geçen yılın aynı döneminde 538 metre olarak ölçülmüştü. Bölgeye sonbahar ve kışın beklenen yağışların düşmemesi barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Nisan yağmurları ise 48 milyar metreküp su depolama alanına sahip barajdaki su kotunu yükseltmeye yetmedi.

ORTALAMANIN ALTINDA

Şanlıurfa Meteoroloji Müdürü Yunus Demir, yaptığı açıklamada, bölgeye düşen yağış miktarının uzun yılların ortalamasının altında olduğunu söyledi. Mevcut meteorolojik verilerinin tarımsal sıkıntıya neden olacak türden olmadığını vurgulayan Demir, özellikle çimlenme, gübreleme ve başaklanma döneminde düşen yağışların verim düşüşünü engellediğini ifade etti.

Bölgeye bu yıl düşen yağış miktarının geçmiş senelere göre az olduğuna dikkati çeken Demir, "Değerlendirmemizi sürdürüyoruz. Periyodik sistemde bölgemize ekim-nisanda metrekareye 286 kilogram yağış düştü. Bu rakam ise ortalamanın yüzde 30 altında olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Yunus Demir Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (5)

anti kerizleyenlersel.baba@hotmail.com:

Yol köprü tünel ..yoluyla rant elde edeceğinize birazda İsrail gibi deniz suyu arıtma tesisleri ve alternatif enerji kaynakları kurarak rant elde etseydiniz bu gibi sorunlar daha hafif tesir ederdi.

22
12
yanıtYanıtla
ALİcarayati@hotmail.com:

bu kadar okul okumuş devlet büyüklrimiz ve enerji bakanının aklı çaışmıyor herhalde yada işlerine gelmiyor rüzgar enerjisinden ve güneş enerjisinden elektrk elde etmek bu kadar zor yani

12
8
yanıtYanıtla
eaglecall@core.de:

konu ila ne alakasi var

yanıt0
yanıt0
gayseriliad09@live.nl:

Mesela sudan elde edilen enerji degil, susuzlugun kendisi. Suyun kendisi sudan elde edilen enerjiden de önemli.

yanıt0
yanıt0
mehmet temelmtemel@optusnet.com.au:

Barajlardaki su sevyesi ulke genelinde dusuk.Ama bizim insanimiz yeterli su tasarrufu yapmiyor.En basit ornegi evlerin onunde kaldirimlarda saril saril hortumla saatlerce hali yikayanlar var.

16
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title