Haberler

Dünyada İslam Hızla Yayılıyor

Güncelleme:

Esenler Dünyayı konuşuyor" sloganıyla düzenlenen uluslararası konferanslar serisi devam ediyor.

"Esenler Dünyayı konuşuyor" sloganıyla düzenlenen uluslararası konferansta, alanında uzman isimler, çok kültürlülük kavramını ve AB'nin geleceği perspektifinde Türkiye'yi değerlendirdi.

Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından "Esenler Dünyayı konuşuyor" sloganıyla düzenlenen uluslararası konferanslar serisi devam ediyor. Konferansların bu ayki programında "Çok kültürlülük, AB'nin geleceği ve Türkiye" konusu masaya yatırıldı. Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa Esenler Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Çolak ve vatandaşlar katıldı. Programa özellikle gençlerin ilgi göstermesi dikkat çekti. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk'ün Oturum Başkanlığında gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Hebrew Üniversitesi'nden Assoc. Prof. Dr. Tahir Abbas ve Cardiff Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Akmal Hanuk katıldı. Alanlarında uzman konuşmacılar konferansta, "Çok kültürlülük, AB'nin geleceği ve Türkiye" konu başlığı çerçevesinde moderatör Prof. Dr. Recep Şentürk'ün sorularını yanıtladılar. Çok kültürlülüğün Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle ilişkileri bağlamında son derece önemli olduğunu anlatarak açılış konuşmasına başlayan Prof. Dr. Recep Şentürk, bugün dünyanın neresinde olursa olsun meydana gelen bir olay ya da tartışmanın bütün ülkeleri ilgilendirdiğini söyledi.

Şentürk, artık dünyada yaşanan hiçbir gelişmenin göz ardı edilemeyeceğini belirtti. İstatistiklere göre İslam dininin dünyada hızla yayılan bir din olduğuna dikkat çeken Şentürk, uluslar arası ilişkiler anlamında bu durumun son derece önemli olduğunu belirtti. Müslümanların tüm dünyaya yayılmasının İslam dininin geleceği açısından etkili olduğunu kaydeden Şentürk, "İslam, şu anda Avrupa'da Hıristiyanlıktan sonra ikinci büyük din. İslam bu statüye çok kısa sürede ulaştı. ABD'de de öyle. Bu da son derece önemli" dedi. Avrupa'da İslam'a ihtida edenlerin dörtte üçünün kadınlar olduğuna dikkat çeken Şentürk, İslam'ın kadınlara değer vermediği yönündeki antipropagandaların artık işe yaramadığını vurguladı.

AVRUPA ARAYIŞ İÇİNDE

Çok kültürlülük kavramına da dikkat çeken Şentürk, Batı ülkelerinin uzun yıllar çok kültürlü bir toplumu oluşturamadıklarını söyledi. Avrupa'da yaşayan Müslümanların orada huzurlu bir yaşantı kurabilmeleri için çok kültürlülüğün gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Şentürk, Müslümanların Batı toplumlarının tersine açık bir medeniyet oluşturduğunu ve çok farklı medeniyetleri bir arada tutacak stratejiyi geliştirdiklerini vurguladı. "Çok kültürlülüğü, Avrupa'ya öğretme görevi Müslümanlara düşmektedir" diyen Şentürk, Avrupalıların çok kültürlülüğün inşa edilmesinde büyük bir çıkmazda olduklarını belirtti.

Şentürk, konuşmasının ardından katılımcılara sorular yöneltti. "(Avrupa'da çok kültürlülük öldü) denmesinin sebebi nedir?" şeklinde bir soruya cevap veren Hebrew Üniversitesi'nden Assoc. Prof. Dr. Tahir Abbas, Avrupa'daki devletlerin tutumu nedeniyle çok kültürlülüğe olumsuz bakıldığına dikkat çekerken; Cardiff Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Akmal Hanuk da Avrupa'da düşüncelerinin şartlandığını, kendi değer yargılarını ön planda tuttuklarını söyledi.

AVRUPA İSLAMİYET'İ TAKİP EDİYOR

İslam'ın dünyada hızla yayılan ikinci din olmasını da değerlendiren uzmanlar, İslam'ın Avrupa'daki etkisine vurgu yaptılar. Avrupa'nın derin bir arayış içinde olduğunu vurgulayan Abbas, "İslamiyet açık uçlu bütüncül bir sistem olarak Avrupa'ya çok ilginç geliyor" dedi. Özellikle Batı Avrupa'daki Müslümanların çok ciddi bir doğum oranı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tahir Abbas, Batı Avrupa'ya göre Müslümanların nüfus artış oranının daha yüksek olduğunu belirtti. Bu durumu Avrupalıların bir tehdit olarak gördüğüne dikkat çeken Abbas, "Batı Avrupa Müslümanların sayısının artmasını bir tehdit olarak görüyor" dedi.

Avrupa'da İslamiyet'e ılımlı bir yaklaşımın hızla yayılmaya başladığını vurgulayan Akmal Hanuk ise; İslamiyet'e önyargılı davranılmasının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. İslamiyet'in artık Avrupa'ya daha ilginç geldiğini kaydeden Hanuk, "Avrupa'da İslamiyet artık daha popüler bir din olmaya başladı. Avrupa İslamiyet'i takip etmeye başladı" dedi.

TÜRKİYE'NİN AB'YE İHTİYACI YOK

Konferansta AB'nin geleceğini ve Türkiye'yi de değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin AB'ye üye olmasına gerek olmadığını savundular. Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gördüğünü belirten Prof. Dr. Tahir Abbas da, "Türkiye'nin artık AB'ye ihtiyacı yok. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var" dedi.

Konferans, Esenler Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Çolak'ın katılımcılara teşekkür plaketlerini takdim etmesiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Recep Şentürk Esenler Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title