Haberler

Diyarbakır haberleri! DİYARBAKIR'DA BULUNAN 1700 YILLIK AMFORA, MÜZEYE TESLİM EDİLDİ

Güncelleme:

Diyarbakır gündem haberine göre DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nce, tarihi surlardaki restorasyon çalışmalarında bulunan, 1700 yıllık amfora (bir tür testi), kent müzesine teslim edildi.

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi'nce, tarihi surlardaki restorasyon çalışmalarında bulunan, 1700 yıllık amfora (bir tür testi), kent müzesine teslim edildi.

Büyükşehir Belediyesi, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve UNESCO tarafından 2015'te Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'nın eski ihtişamına kavuşması için 'Surlarda Diriliş' mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır Müze Müdürlüğü ile yapılan çalışmalardaki arkeolojik kazılarda, yapılış şekli ve üzerindeki motiflerden yola çıkarak milattan sonra 330'lu yıllara tarihlenen 1700 yıllık amfora, gün yüzüne çıkarıldı. Bölgede ilk kez görüldüğü için önem arz eden zeytinyağı veya şarap taşımacılığında kullanılan sivri dipli amforanın Geç Roma- Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendiriliyor.

'BÖLGEDE İLK KEZ BİR AMFORA BULUNUYOR'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, amforanın, müze müdürlüğüne teslim edildiğini söyledi. Karaaslan, "Amfora bölgede ilk kez bulundu. 71 ve 72'nci burçlar arasında yapılan kazı çalışmalarında Roma'nın son dönemi, Bizans'ın genç dönemine ait olduğu düşünülen 1700 yıllık bir amfora görüldü. Amfora dediğimiz şey, o dönem zeytinyağı, tahıl ve şarap gibi ürünlerin depolandığı testi şeklinde bir üründür. Tabi bunların bölgede bulunması, bir de bölgede ilk olarak amforanın bulunması önemli bir buluntudur bizim için. Tarih için önemli bir kalıntıdır. Bulunduktan sonra arkeologlarımız tarafından titiz bir şekilde ortaya çıkarılmış ve müze müdürlüğüne teslim edilmiştir. Büyükşehir belediyesi olarak amacımız Diyarbakır Surları'nın tamamının restorasyonunu yapmak. Bu etapta 2022 yılının sonuna kadar ayakta bulunan 98 tane burcun 49 tanesinin restorasyonunu yapmayı düşünüyoruz. Çok yakın bir dönemde 12 tane burcumuzun daha ihalesine çıkacağız. 2024 yılına kadar restorasyon çalışmalarını devam ettirip bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Surları Diyarbakır Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title