Haberler

'depremde Ölümler Cinayet, Sorumluluları Yönetenler'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Ahmet Ercan, depremlerde meydana gelen ölümlerin cinayet, cinayetin sorumluluların ise yönetenler olduğunu söyledi.Prof.Dr.Ercan, Denizli'de yer inceleme çalışmalarında jeofizik mühendislerinin olmadığını belirterek, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerde meydana gelen ölümlerin cinayet, cinayetin sorumluluların ise yönetenler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan, Denizli'de yer inceleme çalışmalarında jeofizik mühendislerinin olmadığını belirterek, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Denizli'de İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası ve Belediye tarafından Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen 'Yerleşim Alanlarında Yer Yapı Deprem Etkileşimi' konulu panel düzenledi. İTÜ öğretim üyesi ve deprembilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerde ölümlerin yaşanmasında sorumlunun yönetimler olduğunu söyledi. Yönetimlerin ve insanların aklını başına almadıkça bu acıların yaşanacağını belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu ülkede deprem cinayettir. Bu cinayeti işleyenler de ülkeyi yönetenlerdir. Yerel yönetimlerdir. Belediye başkanının ta kendisidir. Eğer sen bir kentte, yapılar yıkıldıktan sonra belediye başkanını içeri alırsan, fen işlerindeki bütün mühendisleri alırsan içeriye, bak o zaman ne oluyor Türkiye'nin durumu? Devletin görevi herkesin can güvenliğini sağlamaktır" diye konuştu.

Van depreminde yaptığı incelemelerden de örnekler veren Prof. Dr. Ercan, depremde ölümlerin gelir dağılımı ile ilgili olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan, "Doğu Anadolu'daki 3.8 ile 4.2 deprem öldürür. Batıda bu eşik 6.8'dir. Biz 4'ten küçük depremlere depremcik deriz. Depremciğin öldürdüğü ülke Türkiye'dir. Sorun yönetimseldir, depremi afet yapan insanın kötü yapılaşmasıdır" dedi.

'KURTARMADA HARİKALAR YARATIYORUZ'

Van depreminde yıkılan ve ağır hasar gören binalarda kolon-kiriş bağlantıları, kolon kesme, yıkanmamış kum kullanılması, proje hataları gibi sorunların olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, Türkiye'nin övünmesi gereken konunun göçük altında kalanların yaşama oranı olduğunu söyledi. Erciş depreminde göçük altında kalanların yaşama oranının yüzde 24, Van depreminde ise yüzde 76 olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Bir dünya birinciliğidir. Büyük bir başarıdır. 37 ilden 96 tane kurtarma ekibi 78 yapıyı kurtarmak için gelmiştir. Kurtarmada harikalar yaratıyoruz. Ama önemli olan göçen yapının altından adamı çıkarmak değil, adamsan eğer, onun altına adam sokmamaktır" diye konuştu.

9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMAZ

Denizli'nin de birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve deprem eşik değerinin 7 olduğunu ifade eden Prf. Dr. Ercan, "Denizli'nin korkulacak tarafı kavşak noktasında olmasındandır. Ben kavşak noktalarından genellikle korkarım. Denizli'deki fayların hepsi diri. Kentin kuzeyindeki fayın devingenliği daha fazla. Denizli'de depremin eşik değeri 7'dir. Bu 7 büyüklüğünde deprem olacak anlamına gelmez. Denizli'de yapıların 7 büyüklüğündeki depreme dayanacak şekilde yapılması gerektiğini gösterir. Denizli'de 6.5 büyüklüğünde bir deprem 221 yılda, 7 büyüklüğünde deprem 666 yılda bir oluyor" dedi. Bu arada bir izleyicinin "9 büyüklüğünde deprem olursa" sorusuna tepki gösteren Prof. Dr. Ercan, "9 büyüklüğünde deprem olmaz. Türkiye'de 8 büyüklüğünde deprem olmaz. Biz işimizi Allah'a havale etmeyiz. Bilimsel verilere göre çalışmalarımızı yaparız" yanıtını verdi.

DEPREM SİYASETİN DIŞINDA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için başlatacağını söylediği çalışmanın kurtuluş olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Odaların yıllardır söylediğini başbakan söyledi. Ben bunu kutluyorum, bunun arkasındayım. Kurtuluş bundadır. Türkiye'de 10.5 milyon işsiz var, inşaatta 200 kalem var. Bizim odalar olarak, halk olarak bu sözün arkasında durup, denetlememiz gerekiyor. Her şeye hayır diyerek siyaset yapılmaz. Depremde siyaseti dışarıda tutmamız gerekiyor" dedi.

ZOLAN İÇİN SERT SÖZLER

Denizli'de jeofizik mühendislerinin yer inceleme çalışmalarında olmadığını belirten Prf. Dr. Ercan, Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:

"Jeofizik mühendisleri Denizli'de yer inceleme çalışmalarında yok. Yani rahat rahat ölebilirsiniz. Ölüm torbalarımız vardır. Kurtarma takımlarımız da vardır. Jeoloji mühendislerin olduğu her yerde jeofizik mühendislerin olması gerekiyor. Bu konuda Jeofizik Mühendisleri Odası olarak biz, Denizli Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Ben belediye başkanının burada olmasını arzu ederdim. Biz onun şahsına değil onun tüzel kişiliğine karşıyız. Belediye Başkanı'nı göreve davet ediyorum. Yarından sonra Denizli'de bir deprem olur da, onun altında Denizlililer ölürse bunun baş sorumlusu belediye başkanının ta kendisidir."

Prof. Dr. Ercan'ın konuşmasının ardından paneli yöneten Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Aydın, Belediye Başkanı Osman Zolan'ın Ekim ayında jeofizik mühendislerinin çalışmalarda yer alması için talimat verdiğini, hazırlıkların son aşamaya geldiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Halim Ceylan da bitişik nizama izin vermenin cinayet olduğunu belirtti. Ceylan, Denizli'de yapıların durumunun diğer illere göre daha iyi olduğunu, 10 yıldan bu yana yapı denetiminin uygulandığını, oda olarak 1975 yılından bu yana proje ve yapı denetimi yaptıklarını belirtti. Ceylan, bir an önce yetkin mühendislik yasasının çıkmasını istediklerini belirtti.

Panelin ardından Denizli Belediyesi tarafından Turan Bahadır Sanat Galerisi'nde 'Belgeler Işığında Deprem Gerçeği Sergisi' açıldı. Sergide yeralan 49 belge arasında, Denizli'de 1717 yılında meydana gelen, 6 bin kişinin öldüğü depremin ardından ileri gelenlerin Padişah 3. Ahmet'e vergilerin azaltılması için gönderdiği dilekçe de bulunuyor.

ONB(AÖ/SS) - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Astrolojide Dolunayın Anlamı ve Etkileri: Hangi Burçları Daha Çok Etkiler? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Külkedisi Sendromu Nedir ve Nasıl Kurtulunur? YSK kesin seçim sonuçlarına nereden bakılır? İşte YSK kesin sonuçlar CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 6 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Sivas'ta seçimler tekrarlanacak mı? 31 Mart yerel seçimlerine zaman tekrarlanacak, neden? Her gün ceviz yersen ne olur? Cevizin faydaları nelerdir? 31 MART YEREL SEÇİMLERİ TEKRARLANACAK MI? Hangi illerde ve ilçelerde seçim tekrarlanacak? Kurban Bayramına kaç gün kaldı? 2024 Kurban Bayramı tatili ne zaman, kaç gün?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title