Haberler

D-8 komisyon toplantıları Pakistan'da başladı -

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Komisyon toplantıları, Pakistan'ın başkenti İslambad'da başladı.

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Komisyon toplantıları, Pakistan'ın başkenti İslambad'da başladı.

Üye ülkeler Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın komisyon temsilcileri, Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Toplantı öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulunan D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, toplantıda 19 Aralık'ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısı öncesi son gözden geçirmelerin yapılacağını söyledi.

Musavi, Türkiye'nin önerdiği D-8 Akil Adamlar Komitesi'nin bakanlar toplantısının ardından resmen kurulmasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de düzenlenecek bir sonraki liderler zirvesi için hazırlıklar yapıyoruz. Bir çok konuları inceliyoruz. D-8'i daha da ileri taşımak için, geliştirmek için kurulması planlanan akil adam temsilcilerinin yapısı teşkil ediliyor. Akil Adamlar Komitesi, geçici bir mekanizma olacak. Her ülkeden katılacak 8 kişiden oluşacak. Bu kurul ekonomist, diplomasi uzmanları, bölgesel ve uluslararası organizasyon uzmanlarından meydana gelecek. Kurul bir araya gelerek geçtiğimiz yıllardaki başarılar, hali hazırdaki sıkıntılar ve yapılacak zirvelerin daha da ileri taşınması gibi konuları tartışacak. Umarım bu komitenin kurulması için herkes fikir birliğine varacak ve kurul teşkil edilerek D-8'in güçlenmesine de katkı sağlayacak."

İki gün boyunca devam edecek komisyon toplantılarında üye ülkelerin ekonomik gelişimlerinin arttırılması ve birbirleri ile etkileşimlerinin hızlanması için fikirler üreteceklerini kaydeden Musavi, şöyle devam etti:

"Elbette çalışmalara baktığımız zaman çok şey başardığımızı görüyoruz ama bir dahaki zirvede bu çalışmaları daha da yükseltmek D-8'in daha iyi pozisyona gelmesini istiyoruz. Bizim amacımız üye ülkelerin siyasi sorunlarına değil, ekonomik sorunlarına odaklanmak ve onlara çözümler bulabilmede yardımcı olmak. Gündemimiz sadece ekonomik sorunları içeriyor. Ekonomilerin gelişmesi için iş adamlarına yönelik vize uygulamaların kolaylaştırılmasını içeren bazı anlaşmalar hazırlandı. Yarın burada düzenlenecek toplantıda da üye ülkelerdeki ekonomik sorunları ve özel sektörlerdeki sorunları tespit ederek onların çözümü üzerinde tartışacağız."

- Hedef 500 milyar dolar ticaret hacmi -

D-8 üyesi beş ülke arasında tercihli ticaret anlaşmasının 2011 yılının ağustos ayında devreye girdiğini hatırlatan Musavi, "Daha sonra bir ülke daha katılarak sayı 6'ya yükselmişti. Endonezya, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'nin katılımı ile ilk ticaret bakanları toplantısı 1 Kasım 2013 tarihinde düzenlenmişti. Bu anlaşma ve toplantıların ardından D-8 üyesi ülkeler arasında ticaret hacminin yüzde 15-20 yükseltilerek, 2018 sonunda 500 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Şimdi bu hedefe doğru ilerlemek gerekiyor" diye konuştu.

Toplantılara katılan 3 kişilik Türk heyetinin başında Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Emre Yunt bulunuyor.

Bugün ve yarın sürecek D-8 34. Komisyon Toplantıları'nda görüşülen konular 19 Aralık Perşembe günü yapılacak dışişleri bakanları toplantısı ile karara bağlanacak.

Muhabir: Metin Aktas

Yayınlayan: Tuğrul Çam

Kaynak: AA / Güncel

Pakistan Türkiye Musavi D 8 Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title