Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akdeniz'in zenginliklerine çökme çabası, sömürgecilik örneğidir (3)

Güncelleme:

AKARCA: AMACIMIZ, KUSURSUZ ADALET HİZMETİ SUNABİLMEKBeştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020- 2021 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, yargı erkini kullanan mahkemelerin devlet adına değil millet adına karar verdiklerini belirtti.

AKARCA: AMACIMIZ, KUSURSUZ ADALET HİZMETİ SUNABİLMEK

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020- 2021 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, yargı erkini kullanan mahkemelerin devlet adına değil millet adına karar verdiklerini belirtti. Akarca, "Türk yargısı olarak temel amacımız, halkımıza kusursuz adalet hizmeti sunabilmek, adalete olan güvenlerini daha çok yükseltmek ve kamu vicdanını tatmin edebilmektir. Devletin uygulamaları ile milletin beklentileri arasında tam bir uyum sağlandığında ve bu uyum hukuk sistemine aktarıldığında, bugüne kadar yapılan haklı eleştirilerin ve özeleştirilerimizin çoğunu aşacağımıza inanıyorum" dedi.

Yargı bağımsızlığının sadece yasama ve yürütmeden bağımsız olmasından ibaret olmadığını belirten Akarca, sosyal ve ekonomik hayatın karışıklığı, teknolojik gelişmeler, sosyal medya ile yazılı ve görsel medyanın da hakimlerin bağımsızlığını etkileme potansiyeli olduğunu dile getirdi. Yargı bağımsızlığını etkileyen bir diğer faktörün ise üstün hukukun sözcüsü gibi takdim edilen yabancı, çoğunlukla da Avrupa menşeli oluşumlar ve onların uzantıları olduğunu kaydeden Akarca, "Avrupacı etki gruplarına tavsiyemiz; Türkiye'de yargı bağımsızlığına gölge düşürecek söylemlerden, patronize edici üsluptan sakınmalarıdır. Hukuk sistemimizi toplumsal dinamikleri göre şekillendirmekte özgür ve bağımsız bir ülkeyiz. Hukuk bağımsızlığımıza saygı duymayanlardan, yargı bağımsızlığı dersi almamız mümkün değildir" diye konuştu.

FEYZİOĞLU: TÜRK MİLLETİ SEVR'İ YIRTIP, TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATMIŞTIR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise konuşmasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime dikkat çekerek, "Şunu bilelim ki dünyanın sayılı arama ve sondaj filolarından birine sahip olmanın gururuyla Doğu Akdeniz'de ve Karadeniz'de sürdürdüğümüz doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerimiz başarıya ulaştıkça, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerin dozajı da giderek artacaktır. 100 yıl önce Yunanistan eliyle milletimize acımasızca dayatılmak istenilen Sevr Anlaşması, bu defa 'mavi vatan'da yine Yunanistan eliyle hayata geçirilmek istenmektedir. Türk milleti, bir milli şahlanışla Sevr'i yırtıp, tarihin çöplüğüne atmıştır. Bugün hala Sevr'in hayalini kuranlara vereceğimiz cevap bellidir, başaramayacaksınız" dedi.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇOK YAKIN ÇALIŞTIK'

Yargıdaki sorunlara değinen ve pandemi döneminde Adalet ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çok yakın çalışarak, onlarca soruna çözüm bulduklarını kaydeden Feyzioğlu, şunları söyledi: "Bu dönemde gece gündüz devletimizin her kademesindeki yetkiliye ulaşarak sorunların eldeki imkanlar zorlanarak çözülmesini sağladık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın şahsında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlk yargı reformu paketi çerçevesinde elde edilen önemli kazanımlardan biri de toplam dava sayısının yaklaşık yarısına tekabül eden belli avukatlık hizmeti kalemlerinde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi oldu. Önerimiz ve beklentimiz, geri kalan hizmet kalemlerinde de KDV indiriminin gerçekleştirilmesidir. Mesleğe yeni adım atmış genç meslektaşlarımız ekonomik yönden zorlanıyorlar. Sorunları biliyoruz, takipçisiyiz."

Baroların yapısını değiştiren yasaya da değinen Feyzioğlu, "7 Temmuz 1969 tarihinde Türkiye Barolar Birliği'ni kuran Meclis iradesi baroların eşitliğini esas almış, avukat sayısı fazla olan barolara çok sınırlı sayıda ilave delegelik vermişti. Yıllar içerisinde bu denge bozulmuştu. 3-4 büyükşehir barosunun delegelerinin toplamı, diğer tüm baroların delegelerinin birkaç katı etmeye başlamıştı. Baroların birliği olması gereken Türkiye Barolar Birliği'nde baroların çoğunluğu etkisiz kalmıştı. 7249 sayılı kanun ile yapılan düzenleme incelendiğinde, 1969 senesindeki kuruluş ayarlarının esas alındığı ve tahakküm ve vesayetin sona erdirildiği görülecektir" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akarca Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title