Haberler

Çipli Kimlik Kartları Hazır

Güncelleme:

TÜBİTAK tarafından tamamen milli yazılımla tasarlanan ve basılacak olan yeni çipli kimlik kartları artık hazır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK tarafından tamamen yerli imkânlarla geliştirilen milli çipin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce dağıtılacak olan çipli kimliklerde kullanılmak üzere hazır olduğunu söyledi.

ESKİ ŞARTNAME, İHALEYİ ABD'YE PASLIYORDU

Bakanın açıklaması, yıllarca TÜBİTAK'ta yuvalanan paralel yapının bir ihanetini daha gözler önüne serdi. Böcek davasında yargılanan, hakkında TÜBİTAK tarafından da suç duyurusunda bulunulan, TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı ve BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz döneminde hazırlanan şartnamenin, çipli kimlik ihalesini ABD'li firmaya yönlendirdiği ortaya çıkmıştı.

TALİMAT BAKAN IŞIK'TAN

Bakan Işık, göreve gelir gelmez, TÜBİTAK'a çipli kimlik projesi için güvenli bir çip üretmesi talimatı verdi. TÜBİTAK mühendisleri, teknoloji deyimiyle "arka kapısı" bulunmayan ve içindeki bilgilerin sızmasına imkân tanımayan yerli çipi hazırlayarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

TÜBİTAK'IN YAPABİLECEĞİ İŞ YABANCI FİRMAYA PASLANDI

TÜBİTAK'ın bir yıldan az bir sürede kullanıma sunduğu yerli çip, aynı zamanda paralel yapının ihanetini de ortaya koydu. Kurumun gerçekleştirebileceği bir projeyi, ABD'li bir firmaya paslayan şartnameyi hazırlatan paralel örgütün, 75 milyon kişinin mahrem bilgilerini dışarıya servis etmek istediği de böylece ortaya çıktı.

2014 AĞUSTOS'UNDAKİ İHALE İPTAL EDİLDİ

2014 Ağustos'unda yapılacak ihale iptal edilerek, güvenli ve yerli çipin kullanılacağı kimliklerin hazırlıkları hızlandırıldı.

ÇİPLİ KİMLİKLER VATANDAŞIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK'a hazırlattığı ve "Akıllı Kimlik Kartı" olarak da adlandırılan yeni kimlik kartları, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkân vermeyen biyometrik unsurlar içeriyor. Kredi kartı boyutlarında tasarlanan, üzerinde 1 GB'ye kadar veri depolanabilecek olan yeni kimlik kartlarında banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Hastaneler, okullar, bankalar, GSM operatörleri, emniyet işlemleri ve noterlerde de kullanılması planlanan yeni kimlik kartları sayesinde birçok işlemde vatandaşa kolaylık sağlanacak. Yeni kimliklerle, sahte ya da çalıntı kimlikle telefon hattı çıkarma riski de sona erecek. Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hasan Palaz Fikri Işık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500

Yorumlar (44)

TÜRK KIZI "ASENA"Mobil-ANDROID:

DURMAK YOK " YOLA DEVAM " MAŞALLAH.. KISKANANLAR ÇATLASIN..

17
34
yanıtYanıtla
BENCE:

Bi çipli kimliğimiz esikti. Onu da alınca başımız göğe erer. Millet açlıktak kırılıyor. Çalışan nüfusun yüzde yirmibeşi işsiz. İş sahibi olan da 850 liraya 10-12 saat çalışıyor. Ama kimin umrundaaaa. Bana ne yahu. Tasası neden beni tutuyor. Milli iradeye saygısızlık etmeyelim. Halk istemiş hak ettiğini almış. Müstehak.

36
12
yanıtYanıtla
brad pitt:

tayyip parayı buldu yine tayyip böylece vatandaşın parasını yine sömülecek

18
25
yanıtYanıtla
Mehmet Çvşoğlu Mobil-IOS:

Bence adıyla yazan arkadaşa ben 1500 tl maaşla vasıfsız eleman bulamıyorum nerde bu işsizler gönder bana

8
15
yanıtYanıtla
firsat varmobilWeb@haberler.com:

3 liraya mal edin. 20 liraya satin. Milletin uc kurusuna da goz dikin olur mu.

19
4
yanıtYanıtla
Asi TürkmobilWeb@haberler.com:

Çok şükür ki böyle bir başkan yardımcısı zamanında kimlikler üretilmedi. Rabbim tüm Müslümanları sen koru..

7
14
yanıtYanıtla
Okur:

1 gb iyiymiş fotoğraf yüklerim :)

19
2
yanıtYanıtla
AhmaklarMobil-IOS:

Allah sizi ıslah etsin ne olsa tayyib tayyip olmasa ne halt edecekdiniz acaba cahil cahil konusmayın tayyip senin 3 kurusunamı kaldı cahil herif sana hizmet edende suc zaten.

6
15
yanıtYanıtla
Mustafa Özkan:

akp li olup olmadığı bilgisi de girer mi o kartın içine?

14
5
yanıtYanıtla
çağlaa:

bu gün yarın bu gün yarın dediniz. . ne bitmek bilmez geri sayımmış bu . ha gayret

18
1
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title