Haberler

Bosna Hersek Bağımsızlık Günü Resepsiyonu Düzenlendi

Güncelleme:

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic ev sahipliği yaptı. Yüksek Temsilci Christian Schmidt, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic ve çok sayıda davetli katıldı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Başkent Saraybosna'daki tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde düzenlenen resepsiyona, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Konseyin Boşnak üyesi Denis Becirovic ev sahipliği yaptı.

Resepsiyona Yüksek Temsilci Christian Schmidt, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic ve çok sayıda davetli katıldı.

Komsic burada yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in 32 yıl önce yapılan referandumun ardından bağımsızlığını kazandığını anımsatarak "Referandumun sonucu açıktı; Bosna Hersek bağımsız ve egemen bir cumhuriyet haline geldi. Bağımsızlık referandumu, Bosna Hersek'in uluslararası alanda tanınması sürecinde merkezi bir olaydı." diye konuştu.

"Arkamızda ülkemizin uzun ve şanlı geçmişi var"

Bosna Hersek'in bağımsızlık referandumunun hemen ardından yaşanan savaşta büyük fedakarlıklar yaptığını ifade eden Komsic, ülkesinin uluslararası alanda tanınan sınırlarını koruduğunu ve anayasal yapısı değişmiş olsa da hukuki devamlılığını teyit ettiğini söyledi.

Komsic, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek güçleniyor, yavaş yavaş ama güçleniyor. Düşmanları onun güçlenmek şöyle dursun hayatta kalacağını bile ummuyorlardı. Bosna Hersek'in ve Bosna Herseklilerin ortadan kaybolacağına inanıyorlardı. Bu yüzden 1 Mart'tan gurur duyun, çünkü vatanımızla ve onu savunan nesille gurur duymaya her türlü hakkımız var."

Becirovic de "Arkamızda ülkemizin uzun ve şanlı geçmişi var. Bin yıllık bu yolculuktan sonra geriye dönemeyiz, sadece ileriye daha ileriye gitmeliyiz. Şimdi önümüzde Avrupa-Atlantik ve Avrupa yolculuğu var." dedi.

1 Mart Bağımsızlık Günü, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun olduğu Sırp Cumhuriyeti'nde ise milli bayram olarak kabul edilmiyor.

Bağımsızlık referandumu

Eski Yugoslavya'nın parçalanmaya başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla, Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından Bosna Hersek de bağımsızlığına kavuşmuştu.

Ülke genelinde yapılan ve Sırpların büyük bölümünün boykot ettiği referanduma yüzde 63,6 katılım olmuş, yüzde 99,7 bağımsızlık için "Evet" oyu kullanılmıştı.

Bağımsızlık ilanının hemen ardından 3,5 yıl süren, birçok katliamın, tecavüz ve soykırım olaylarının yaşandığı Bosna Savaşı başlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Zeljko Komsic Saraybosna Kültür Dış Politika Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title