Haberler

Anadolu Gençlik Derneği: Ayasofya İbadete Açılsın

Anadolu Gençlik Derneği, İstanbul'un fethinin 559'uncu yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında Ayasofya Meydanı'nda cemaatle öğle namazı kılınacağını açıkladı.

Anadolu Gençlik Derneği, İstanbul'un fethinin 559'uncu yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında Ayasofya Meydanı'nda cemaatle öğle namazı kılınacağını açıkladı. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, Ayasofya Müzesi'nin bir an önce camiye dönüştürülerek ibadete açılmasını istedi.

Ayasofya Meydanı'nda bugün saat 11.00'da düzenlenen basın açıklamasına Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, aralarında türbanlı ve çarşaflı kadınların da olduğu dernek üyeleri katıldı. Müzenin girişinde toplanan yaklaşık 50 kişi adına konuşan dernek Başkanı Salih Turhan, İstanbul'un fethinin 559'uncu yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verdi. Salih Turhan, "Dünya tarihi açısından büyük öneme sahip İstanbul'un fethini de büyük bir coşku ve şuurla kutlayacağız" dedi.

Mayıs ayı içinde gerçekleştirdikleri gençlik şölenleri ve Samsun'dan İstanbul'a kadar süren Fetih Koşusu ile kutlamaların başlatıldığını vurgulayan Salih Turhan, "Fethi bir dünya organizasyonu olan Anadolu Gençlik Derneği'ne yakışır bir biçimde kutlayacağız. Fethi yeniden yaşamak ve yepyeni fetih ufuklarına yelken açmak için tüm halkımızı şölenimize bekliyoruz" diye konuştu.

İBADETE AÇILSIN

Ayasofya'nın fetihten sonra bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrildiğini belirten Salih Turhan, şunları söyledi:

"Sultan Fatih, İstanbul'un fethinde büyük bir kalabalıkla Ayasofya'ya gelip burada ilk cuma namazını kılmış, Ayasofya da resmen cami olmuştur. Ayasofya'da kılınan bu ilk Cuma namazında hutbeyi Fatih Sultan okumuş, namazı da Akşemseddin kıldırmıştı. Bilindiği gibi 1934 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya ibadete kapalı bir şekilde durmaktadır. Fatih'in bizlere emaneti olan Ayasofya ibadete açılacağı günü beklemektedir. Ayasofya'nın ibadete kapatılması Fatih'in ve şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktadır."

HÜKÜMET AYASOYFA'YI İBADETE AÇMALI

Salih Turhan, hükümetin Trabzon'daki Sumela Manastırı'nda 88 yıl sonra ilk kez ayin yapılmasına müsade ettiğini, Van'daki Akdamar Kilisesi'ni 3 milyon TL'lik bütçe ile restore ederek azınlıklara hoşgörüyü gösterdiğini, bu hoşgörüyü Müslümanlardan esirgememesi gerektğini söyledi. Turhan, "Hükümetimiz, 78 yıldır Kur'an'a hasret olan Ayasofya'yı ibadete açmalıdır. Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın. Bu konuda mücadelemiz hedefimize ulaşıncaya kadar devam edecektir" dedi.

Salih Turhan ayrıca fetih etkinlikleri kapsamında 26 Mayıs'da Ayasofya Meydanı'nda öğle namazı kılınacağını belirtti, tüm Müslümanları bu namaza katılmaya çağırdı.

Topluluk açıklamanın ardından olaysız dağıldı. - İstanbul / Fatih

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Gençlik Derneği Salih Turhan İstanbul Politika Güncel Haberler

title