Haberler

5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Başladı

Bursa'da düzenlenen 5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali'nin Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon, geçen yıl 55 bin çocuğun yapayalnız, kalabalığa karışarak Avrupa'ya yürüyerek gittiğini belirtti.

Bursa'da düzenlenen 5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali'nin Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon, geçen yıl 55 bin çocuğun yapayalnız, kalabalığa karışarak Avrupa'ya yürüyerek gittiğini belirtti.

Bursa'da "5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali" başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Bursa Valiliği ile Büyükşehir, Mudanya, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım belediyeleri, Anadolu ve Uludağ üniversiteleri, Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen festivalin açılışı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu'nda yapıldı.

Festival Başkanı Orhon, açılışta yaptığı konuşmada, eksikliklerin, yoklukların içinde hep çocukların olduğunu söyledi.

Medyada yer alan çocukların, muhakkak açlıkla, yoksullukla, yalnızlıkla, terk edilmişlikle öz gereksinimlerini yerine getirememekle anılır halde olduğuna dikkati çeken Orhon, şöyle konuştu:

"Çocuk medyada yer alacaksa hep bu sorunlarla beraber mi yer bulmalı? Çocuğa ilişkin olan hiç iyi bir şey haber olamayacak mı? Çocuk her yerde çocuktur. Bugün Türkiye nüfusu içinde birçok çocuk var. Bursalı çocuklar var, engelli çocuklar var, diyabetik çocuklar var. Birçok farklı grupta çocuklar var. Bugün Türkiye'de Suriyeli misafirlerimiz var. Türkiye'deki Suriyeli nüfusun yüzde 80'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Çocuğu da kendi başına tek düşünemiyoruz, ailesiyle düşünüyoruz. Esenler Otogarı'na gidenler bilir, sabaha karşı otobüslerin tırmandığı o yolda, dehlizlerde bir battaniye altında 10-15 tane çocuğun birbirine sarılıp barınmaya çalıştığını. Buna tanıklık etmiş kişiler buna nasıl sesiz durabilir?"

Buna sessiz duramayacağını dile getiren Orhon, "Sadece 2015 yılında, ailesinden bir yakınından hiçbiri olmadan kalabalıklara karışarak yürüyerek, Avrupa'ya varan çocuk sayısı 55 bin. Yapayalnız kalabalıklara karışarak gitmişler. Bu çocukların sorumluluğu bu salondakilerin ve bu salon dışındaki herkesindir. Başka bir ülkenin çocuğu bizim çocuğumuz değil demek de bir kurtuluş yolu değil." dedi.

"Çocuklara yapılan yatırım en kutsalı"

Bursa Vali Yardımcısı Ergun Güngör de festivalin çok anlamlı olduğunu kaydetti.

İnsanlara yapılan yatırımın, yatırımların en iyisi olduğunu dile getiren Güngör, "Çocuklara yapılan ise yatırımların en yücesi ve kutsalı çünkü dünyamızı gelecekte çocuklar şekillendirecek. İnşallah böylesi anlamlı etkinliklerle bu konuda güzel mesafe kat edeceğiz. Çocuklar her şeye değer. Çünkü çocuklar geleceğimizin teminatıdır." dedi.

Festival kapsamında, Orhon moderatörlüğünde TRT adına Prodüktör Sevinç Yeşiltaş ve RTÜK İzleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Dr. Yaşar Uğurlu tarafından "Çocuk ve Medya Okuryazarlığı" konferansı düzenledi.

101 film başvurusu yapıldı

Film gösterimleri, 1 Haziran'a kadar, Adile Naşit Kültür Merkezi, Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Evi ve Tirilye Faruk Çelik Kültür Merkezinde yapılacak.

57 çocuk ve 44 yetişkin yönetmen olmak üzere toplam 101 film başvurusu yapıldı.

Jürinin değerlendirmeleri sonucunda festival kapsamında, çocuk yönetmenlerden 22, yetişkin yönetmenlerden ise 26 kısa film ve 2 uzun metrajlı film gösterime sunulacak.

Kaynak: AA / Güncel

Nezih Orhon Mudanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title