Haberler

3. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu

Güncelleme:

3. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu başladı.

Türkiye'de ve yurtdışında sürdürülen Bizans araştırmalarını uluslararası platformda paylaşmak ve kültürel miras bilincini artırmak amacıyla düzenlenen "3. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu" kalabalık bir katılımla başladı. 24-27 Haziran tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun bu yılki temasını "Bizans'ta Ticaret" oluşturuyor.

Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed) tarafından organize edilen "Üçüncü Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu" 24-27 Haziran 2013 tarihleri arasında Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki AnaMed binasında gerçekleştiriliyor. Bizans dönemine yönelik Türkiye'deki bilimsel araştırmaların yaygınlaşması, toplumun Bizans kültür mirasına sahip çıkması için önemli çalışmalarda bulunan rahmetli Sevgi Gönül'ün anısına düzenlenen sempozyum, ilk gününde tarih severlerden yoğun bir ilgi gördü.

AnaMed Direktörü Scott Redford, sempozyumun ilk günü yaptığı açılış konuşmasında; bu yılki sempozyuma paralel olarak düzenlenen 3 sergi ve hazırlanan 4 yayın ile kapsamlı bir etkinlik haline geldiğine dikkat çekti. Redford, AnaMed olarak Bizans araştırmalarının uluslararası platformda paylaşılmasını sağlayan sempozyumun organizasyonunu ve ev sahipliğini üstlenmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sempozyum Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Zeynep Mercangöz ise konuşmasında, sempozyum süresince geniş kapsamlı sunumların özgün bulgu ve buluntularının Bizans araştırmalarına yeni bilgi ve görüş açıları sunacağına inandığını söyledi. Mercangöz, Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu'nun gerçekleşmesini sağlayan Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'ne (AnaMed) de teşekkür etti.

2007 yılından itibaren her 3 yılda bir düzenlenen sempozyumda, bu yıl "Bizans'ta Ticaret" teması işleniyor. 4 gün boyunca, 34 bildirinin sunulacağı 14 oturumda, son dönemlerdeki arkeolojik keşifler ve yazılı kaynakların yeni okumaları ışığında, Bizans dünyasında ticaret konusunda ulaşılan güncel bulgu ve belgeler aktarılacak. Bizans dönemi üzerine yapılan çalışmaların yaygınlaşmasını sağlamak ve genç Bizans araştırmacılarının yetişmesine destek olmak amacıyla düzenlenen sempozyuma, konuya ilgi duyan herkes katılabiliyor.

Sempozyum Kapsamında 2 Sergi

Sempozyum kapsamında ayrıca, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde "Saklı Limandan Hikayeler: Yenikapı'nın Batıkları", AnaMed'de ise "Artamonoff: Bizans İstanbul'u İmgeleri, 1930-1947" sergileri sanat ve tarih severlere kapılarını açacak. Yenikapı batıklarının sergileneceği "Saklı Limandan Hikayeler" 25 Aralık 2013, Bizans dönemine ait tarihi yapıların görüleceği "Artamonoff: Bizans İstanbul'u İmgeleri" ise 6 Ekim 2013'e kadar ziyaret edilebilecek.

Her iki sergi için hazırlanan katalogların yanı sıra; 2010 yılında gerçekleştirilen "İkinci Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu"nda sunulan bildirilerin yer aldığı kitap sempozyumla eşzamanlı olarak yayımlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Koç Üniversitesi Sevgi Gönül İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title