Haberler

15 Temmuz'da Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki Faaliyetlere İlişkin Davada Mütalaa

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 15'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada mütalaa veren cumhuriyet savcısı, 15 tutuklu sanığın "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin 15'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada mütalaa veren cumhuriyet savcısı, 15 tutuklu sanığın "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında bulunan binadaki salonda yapılan altıncı duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Güner'in celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaası açıklandı.

Mütalaada, Maltepe 2. Zırhlı Tugayı'ndan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Avrupa istikametine 3 Tank, 1 Zpt ve 4 Unimog, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çekmeköy Şile Yolu Sarıgazi Sapağı'na 5 Tank ve 1 Zpt, Acıbadem Türk Telekom binasına 3 Zpt, 1 İmza ve 1 Oto, Fenerbahçe Orduevi'ne 4 Gzpt, Üsküdar Meydanı-Üsküdar Çevik Kuvvet Yerleşkesi önüne 7 Tank, 2 Zpt ve 1 Land Rover, Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası'na 2 Tank, 4 Zpt ve 4 Gzpt, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 4 Tank, 2 Zma, 2 Gzpt, 1 Unimog ve 1 Land Rover'dan oluşan askeri birliklerin sevk edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Harp Akademisi'nde görevli olup Maltepe 2. Zırhlı Tugay'da görevlendirilen tüm sanıkların 03.00 sıralarına kadar tugay içi faaliyetlerde görev aldıkları, darbe kalkışması kapsamında İstanbul genelindeki bölgelerde ihtiyaç duyulmasına istinaden hazır olarak bekletildikleri, akademi öğrencisi olan sanıkların olayın darbe kalkışması olduğunun kesin olarak ortaya konulmasına rağmen 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan ayrılmadıkları aktarılan mütalaada, sanıkların akademiye dönüş yapmadıkları, tugay içerisinde kalarak faaliyetleri takip ettikleri, darbe girişiminin başarısız olması sonrasında yaya olarak nizamiye bölgesinden çıkmak istedikleri, bir kısmının burada yakalandığı, bazılarının ise başka noktalardan kaçmaya çalıştıkları anlatıldı.

15 tutuklu sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Savcı Güner mütalaasında, tutuklu sanık eski Yarbay Hakan Bolat, eski binbaşılar Hakan Tanrıkoluoğlu ve Hakan Erol, eski yüzbaşılar Yüksel Koçak, Celil Aybar, Ali Cömert, Abdullah Sezgin, Fatih Hacıpaşalıoğlu, Olgun Yıldız, Necati Soner Tutmak ve Selim Çalışkan, eski Üsteğmen Murat Karakaş, eski Teğmen Süleyman Polatöz, eski astsubaylar Süleyman Akgün ve Murat Akkaya'nın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Savcılık ayrıca bu sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.

10 sanık hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı" istemi

Tutuksuz sanık uzman çavuşlar Selçuk Başeğmez ve Necettin Keleş ile erler Mertaş Çilali, Aykut Daşdemir, Selçuk Sarıkaya, İbrahim Can, Süleyman Fidan, Cihat Taştan, Yunus Emre Karapınar ve Mehmet Yılmaz'ın işledikleri iddia olunan fiillerin haksızlığı hususunda kaçınılmaz bir hataya düştüklerinin ve suç işleme kasıtlarının bulunmadığının kabulü gerektiğinin anlaşıldığını belirten savcı Güner, bu sanıklara üzerilerine atılı suçlardan ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilmesini talep etti.

Mütalaada tutuksuz sanık Uzman Çavuş Muhammet Murat Duman hakkında da üzerine atılı eylemleri gerçekleştirdiği hususunda mahkumiyetine yeter delil elde edilemediğinin anlaşıldığı belirtilerek, bu nedenle sanık hakkında beraat kararı verilmesi istendi.

Savcılık ayrıca, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.

Duruşma, tutuklu sanıkların talepleriyle devam ediyor.

Bu arada, davanın firari sanığı eski Yarbay İsmail Girgin'in dosyasının mahkeme heyeti tarafından celse arasında verilen ara kararla ayrıldığı öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Güner İstanbul Silivri Maltepe Politika Güncel Haberler

title