Haberler

'10 Yaşında Uyuşturucu Madde Kullanan Var'

Konya'da uyuşturucu kullananlara tıbbi tedavilerinin ardından sosyal aktiviteler düzenleyerek bağımlılıktan uzak tutmak için destek sağlayan Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Dr.

Konya'da uyuşturucu kullananlara tıbbi tedavilerinin ardından sosyal aktiviteler düzenleyerek bağımlılıktan uzak tutmak için destek sağlayan Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, uyuşturucu kullanım yaşının 10'a kadar düştüğünü belirtti. Öz, " Konya'da madde bağımlılığı konusunda yaş ortalaması 20. Ancak aralarında 10 yaşındaki çocuk ve 40 yaşındaki yetişkin de var. Ağırlık olarak 18-22 yaş grubu uyuşturucu kullanıyor" dedi.

Konya'da uyuşturucu madde bağımlılığının genellikle arkadaş ortamından yaygınlaştığına dikkat çeken Dr. Özgür Öz, ilk başlamanın merakla olduğuna dikkat çekti. Konya'da arkadaş ortamından kaynaklanan madde bağımlılığının yüksek olduğunu belirten Dr. Öz, "Kişi genellikle ilk önce esrar ile başlıyor ve eroine geçiyor. Ama eroinle başlayanlar da var. İlk kullanırken kişiye 'Bir kereden hiç bir şey olmaz' denilerek uyuşturucu madde veriliyor. Daha sonra bu kullananların yüzde 90'ı da madde kullanımına devam ediyor. Uyuşturucu maddeyi kullandıkça vücutta değişiklikler meydana geliyor. Keyif verici bir özellik ortaya çıkıyor. Vücut maddeye alışınca etki azalıyor ve ilk içtiklerindeki keyfi tekrar yaşayabilmek için dozunu artıyorlar. Bir süre sonra tek seferde zehirlenme dozuna çıkarak ölümler ortaya çıkabiliyor. Belli bir süre sonra parası olmadığı için esrar eroin gibi uyuşturucu madde bulamayanlar tüp gaz, bali ve uyuşturucu özelliği bulunan kimyasal maddeler kullanmaya başlıyor. Çaresizlik gözüyle bakıyorlar ve arayış içinde oluyorlar" dedi.

Kentte uyuşturucu madde kullanımının gün geçtikçe arttığını belirten Öz, kullanım yaşının da 10'a kadar düştüğünü kaydetti. Öz, "Konya'da madde bağımlılığı konusunda yaş ortalaması 20. Ancak aralarında 10 yaşındaki çocuk ve 40 yaşındaki yetişkin de var. Ağırlık olarak 18-22 yaş gurubu uyuşturucu kullanıyor. Ayrıca derneğimize gelenlerden öğrendiğimiz kadarıyla Konya'da binlerce madde bağımlısı var. Derneğimize gelen 100 kadar madde bağımlısına destek veriyoruz." dedi.

SAF EROİN DEĞİL

Piyasada satılan eroinin de yüzde yüz eroin olmadığını ifade eden Dr. Öz, satılan uyuşturucunun içinde yüzde 2 oranında eroin varsa, diğer kalan kısmının satıcılar tarafından oluşturulan ne olduğu belli olmayan kimyasal maddeler olduğunu söyledi.

UYUŞTURUCU ORTAMINDAN UZAK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Dernek olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Dr. Öz, tedavinin tıbbi ve sosyal aktivite olarak iki bölümden olduğunu belirtti. Derneğin sosyal aktivitedeki tedavi sürecinde görev aldığını ifade eden Öz, " Kriz dönemlerini atlatacak medikal tedaviyi atlattıktan, sonra esas rehabilitasyon bölümü başlıyor. Bu hastalar eski ortamların döndüklerinde uyuşturucu kullanmaya tekrar başlıyorlar. Dernek olarak bize gelip müracaatta bulunanlara özellikle manevi destek veriyoruz. Uyuşturucu kullananları maddeye başlatan bulundukları ortam olduğu için ortamlarını değiştirmelerini istiyoruz. Sürekli derneğimize gelmelerini öneriyoruz. Bilgisayar kursu, spor aktiviteleri, kitap okuma, gezi gibi sosyal organizasyonlar düzenliyoruz. Mümkün olduğunca eski çevrelerine dönmelerini engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

MKY(İA/AAA) - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özgür Öz Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title