Haberler
BBC

Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı

Güncelleme:

NASA, Güneş Sistemi'nin ötesindeki binlerce dünyayı bulmak amacıyla, Tess Uydusu'nu Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssünden fırlattı.

Amerikan Uzay ve Havacılık dairesi NASA, Tess Uydusunu Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlattı. Uydu, yörüngeye giren gezegenlerin yüzlerini değiştirdiklerinde ortaya çıkan parlaklıkta azalma işaretlerini yakalama umuduyla çok sayıda yıldız sistemini inceleyecek.

UZAYDA KATALOG ÇIKARACAK

Tess uydusu'nun amacı, uzayda daha sonra farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceği yerlerin bir kataloğunu yapmak.

Projeye liderlik eden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) George Ricker "Tess'te neredeyde tüm gökyüzünü gözlemleyebilecek dört adet çok hassas kamera bulunuyor. Tess'in tespit edeceği türdeki gezegenler transit adı verdiğimiz bir süreçle ortaya çıkıyor. Ev sahibi yıldızını önünden geçince gezegenin gölgesini görebiliyoruz. " dedi.

MUSK'IN ŞİRKETİ FIRLATTI

NASA'nın yeni uzay teleskobu a SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

ÇOK AZ YAKITLA ONLARCA YIL UZAYDA KALACAK

Uydunun Pazartesi fırlatılması planlanıyordu, ancak şirket, aracın güdüm sistemindendeki bir sorunu inceleyebilmek için daha fazla süre istemişti.

Uydu dünyanın etrafında elips bir yörüngede dönecek. Uzmanlar uyduyu ayın çekim gücünden yararlanabileacek şekilde tasarladı. Böylece araç çok az yakıt kullanacak ve onyıllarca görev yapabilecek.

GÖKYÜZÜNÜN YÜZDE 85'İNİ TARAYACAK

Tess de 2009'da uzaya yollanan Kepler teleskopunun mantığıyla çalışacak. Ancak Tess'in uzayda inceleyeceği alan çok daha büyük olacak.

Kameralar, 27 günlük döngülerle uzayın geniş kısımlarını inceleyecek ve böylece iki yıl içinde gökyüzünün yüzde 85'i gözden geçirilmiş olacak.

Projeye katılan MIT uzmanı Jennifen Burt de "Tess ilk iki yılda görevinin büyük kısmını tamamlayacak. Jupiter'den küçük iki ila üç bin gezegen bulmayı bekliyoruz." dedi.

Bütün bulunan keşifler daha sonra rasathanelerin yakından inceleyebileceği bir katalog oluşturacak. Proje uzmanlarından Sara Seager "Bir telefon defteri gibi düşünün. Daha sonra sizi ilgilendirenlere bakabileceksiniz" dedi.

YENİ PROJELER DE SIRADA

Seager "Ama tabi mesele sadece sayı değil, kalikte de aynı zamanda. Çünkü bulduğumuz gezegenler daha sonra ölçüsünü alabileceğimiz kadar dünyaya yakın ve parlak olacak" diye de ekledi.

Tess'in misyonu tam zamanında başladı. Önümüzdeki yıllarda yakınımızdaki dünyaların atmosferini inceleyebilecek yeni kuşak süper teleskoplar devreye sokulacak. Bu anlamda en önemlisi de 2020'de yörüngeye konulması planlanan James Webb teleskopu.

Ayrıca özellikle Avrupa'da da yeni teleskop projeleri devreye girecek.

BBC

Florida NASA Komik - İlginç Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

TESLA:

insanları iyi kekliyorsunuz siz daha ay a ayak basamadınız ve basamıyorsunuz kaldıki ütopik uzaya

2
2
yanıtYanıtla
CİNGÖZ RECAİ:

Valla aya ayak basıp basmadıklarını bilmem ama senin bu feryadını görünce sanırım sana birileri :))))

yanıt2
yanıt0
İLME SUSAMIŞ GARİBAN:

Samanyolundaki yıldız sistemleri mi araştırılacak, yoksa civar galaksilerde dahil mi ? 200 milyar galaksinin varlığından bahsediliyor. .

2
0
yanıtYanıtla
asd:

21. cı yuzyılda bukadar gerizekalı nasıl hala yasıor arkadas aya ayak basılmadı uzaya cıkılmadı felan fılan Bı balon bagla bırak o bıle uzaya cıkıyor Bu doga kanunu artık işlemıyormu bukadar gerızekalı nasıl hayatta

0
0
yanıtYanıtla
kerem:

Bunların amacı kıyamet günü ölümden kurtulmak için gezegen aramak. Kıyametin sadece dünyada kopacağını zannediyor akılları o kadar çalışıyor. Bununla ilgili cümleleri uzayla ilgili belgesellerde bazen duyarsınız.

0
0
yanıtYanıtla
1:

evren senin içinde sen evrenin içindebir mikropsun dolaşan alyuvarlar içine

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title