Haberler

Gaziantep: "iş Ortağımız Irak" Toplantısı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Huzur içinde uyumak istiyorsak, komşumuzla her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Huzur içinde uyumak istiyorsak, komşumuzla her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız" dedi.

Uluslararası Irak Fuarı kapsamında Grand Otel'de düzenlenen "İş Ortağımız Irak" konulu toplantıya Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Ömer Faruk Özak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Irakli Chogoradze, Suriye Bayındırlık ve İskan Bakanı Hamud Al Husayn, Irak Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adnan Al Sharif, Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Jaber Al Jabiri, genel müdürler, Gaziantep ve komşu illerin oda ve dernek başkanları, firma temsilcileri ve sanayiciler ile iş adamları katıldı. Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, fuarların sadece mallar ve ürünlerin sergilendiği yerler olmadığını belirterek, "Dünyada bu asır yeniden yapılanma asrıdır. Dünya ticareti hızlı bir rekabet içerisinde, bize düşen dostluk kapısını aralamaktır. Dost ve kardeş olan iki ülke bunu daha önce bilemedi. Bundan sonra istikrar içinde işbirliğini geliştirmek gerekiyor. Komşularımızla ilişkilerimiz ne kadar gelişirse, AB ve dünya ülkeleri ile rekabetimiz o kadar artacaktır" diye konuştu. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise, girişimci bir ülkenin insanlarının belki de ilk kez dünyada bir ilke imza attığına işaret ederek, "Hükümetimiz, Gaziantepli iş adamlarımız ve Iraklı kardeşlerimiz bugün açılan fuar ile düşman üretmeyeceğiz, dost kazanacağız. Ekonomisi ve siyasetçisi ile bu fuarın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ekonomik kalkınma komşularla olur. Başbakanımız hükümete geldiği gün komşularımızla iyi ilişkiler geliştirmemizi istedi. Irak'ın yeniden yapılanması ve inşası için bakanlık olarak deneyimlerimizi siz kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, bu fuarı her yıl yapmaya çalışacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Irak ne zamanki böyle bir fuar yapmaya hazır hale gelir. Orada da böyle bir fuarı açarız. Bölgede kararları belirleyici olursak herkes bize uyar. Burada kendi kararımızı kendimiz vereceğiz. Bu fuarın bu hale gelmesinde birçok engeller çıktı. Burada konuşmak istemiyorum. Engellemelere rağmen 10 bin işadamımız ve 35 ülkeden firmalar katıldı. Bu kolay olmadı. Huzur içinde uyumak istiyorsak, komşumuzla iyi olmalıyız. Her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız."

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, 21. yüzyılda Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu belirterek, "Geçen yıl AB'ye girmek için görüşmelerimiz başladı. Şu anda her şey iyi gidiyor. 370 milyar dolar milli hasılamız var. Daha büyük atılımlar da yapacağız. Yapılan araştırmalarda dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip bir ülkeyiz. Türkiye olarak başta sanayi, tekstil olmak üzere birçok alanda kaliteli mal üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60'ını Ortadoğu, Kuzey Afrika ve batılı ülkelere ihraç ediyoruz. Bu rakamlar Türkiye'nin kaliteli ürününün olduğunu gösterir. Türkiye, son 3 yılda komşuları ile alış verişini 3 katı artırmıştır. Şu anda Irak ile ticaretimiz eskiden olduğu hale geldi. Irak'a ihracatımız geçen yıl 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak dünyada en fazla ihracat yaptığımız 7. ülkedir" dedi.

Toplantı, Irak Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adnan Al Sharif ve Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Jaber Al Jabiri'nin konuşmalarının ardından sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title