Haberler

Eski Savcı Sarıkaya Hakkında ''Ceza Soruşturması'' İstemi...

Danıştay 5. Dairesi, Büyük Hukukçular Birliği Genel Başkanı Kemal Kerinçsiz'in eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında ceza soruşturması açılması konusunda Adalet Bakanlığına yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin açtığı davada, Ankara 5. İdare Mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu.

Danıştay 5. Dairesi, Büyük Hukukçular Birliği Genel Başkanı Kemal Kerinçsiz'in eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında ceza soruşturması açılması konusunda Adalet Bakanlığına yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin açtığı davada, Ankara 5. İdare Mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu.

Danıştay 5. Dairesinin oy çokluğu ile aldığı kararda, davacı Kemal Kerinçsiz'in bir yargı mensubu hakkındaki başvurusunun Adalet Bakanlığı tarafından ''işlem yapılmasına gerek görülmediği'' yönündeki işlemin iptali istemiyle dava açtığı hatırlatıldı.

Ankara 5. İdare Mahkemesinin de dava konusu işleminin, adı geçen hakkında disiplin ve ceza soruşturması açılmasına ilişkin bir karar olduğu, bu kararın idari işlem niteliği taşımaması nedeniyle iptal davasına konu edilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği anlatılan kararda, davacının, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğunu, İdare Mahkemesinin kararının hukuka ve Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek kararın bozulmasını istediği kaydedildi.

Hakim ve Savcılar Kanunu'ndaki davaya ilişkin düzenlemelerin ayrıntılarıyla açıklandığı kararda, ''Belirtilen düzenleme ile hakim ve savcıların görevleri sırasında işledikleri suçtan dolayı haklarında kovuşturma ve soruşturma yapılabilmesi, Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı kılınmıştır. Anılan bakanlıkça bu izin verilmemesi halinde, hakim ve savcılar hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma yapılamamaktadır'' denildi.

Davacının şikayeti üzerine yapılan işlemin tüm unsurlarıyla idari işlem olduğu vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:

''İşlemin incelenebileceği başka bir idari birim veya yargı mercii kalmadığına ve bu nitelikte bir işleme yargı yolunu kapayan bir yasa hükmü bulunmadığına göre, Anayasa'nın 36. maddesinde öngörülen 'hak arama özgürlüğü' ve 125. maddesinde öngörülen 'idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu' ilkeleri uyarınca davaya konu edilebileceği tabiidir.''

Ankara 5. İdare Mahkemesinin işlemin davaya konu olamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermesinde hukuka uyarlık bulunmadığı ifade edilen kararda, temyiz isteminin kabul edilmesine, kararın bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine hükmedildiği anlatıldı.

Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz tarafından, Adalet Bakanlığı'na gönderilen dilekçede, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında ''Şemdinli Davası'' iddianamesinde kullandığı ifadeler nedeniyle ''görevi kötüye kullanmak'', ''gizliliğin ihlali'', 'orduyu aşağılama'' ve ''devletin birliğini bozmak'' suçlarından soruşturma yapılması istenmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title