Haberler

Erzincan Diyabetle Mücadelede Sınıfı Geçti

Güncelleme:

Akran eğitim programı kapsamında yapılan çalışmalar paylaşıldı

Diyabet hastalığı ile mücadele etmek amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen 'Diyabeti Durduralım' projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, 23 ilde sürdürülen Akran Eğitim Programı dahilinde Erzincan'da paylaşıldı. Düzenlenen Diyabet Akran Eğitimi Sertifika Töreni'ne Erzincan İli Proje Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. Temel Yılmaz katıldı.

Törende konuşma yapan Erzincan İli Proje Koordinatörü ve Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, 'Diyabeti Durduralım' projesi kapsamında yapılan çalışmaların Erzincan Valiliği, İl Belediyesi ve Proje ekibinde yer alan tüm çalışma arkadaşlarının özverisiyle başarılı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çapoğlu, "Üç yıl sürecek olan bu projeye başlarken yaptığımız ön çalışmada Erzincan İlinde diyabet görülme sıklığı yüzde 12' lerdeydi. 20 yaş üstü obezite görülme oranı ise yüzde 64 oranlarına vardığını tespit ettik. O dönemden bu güne başarılı bir çalışma yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. Aynı araştırmayı tekrar tekrarlayarak bahsettiği oranlarda yaşanan düşüşü resmi olarak tespit edeceğiz" dedi.

'AÇIK HAVA SPOR ALANLARI OLUŞTURDUK'

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise, diyabetle mücadelede spor yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Halkı spor yapmaya teşvik edecek çalışmalara önem veriyoruz. Şehrimizin bir çok mahallesinde açık hava spor alanlarını hizmete açtık. 85 parkta toplam 10 km'lik koşu parkuru yaptık, aynı zamanda 'Diyabeti Durduralım' proje kapsamında yapılan tüm toplantı ve aktivitelerde aktif olarak yer aldık." Her yaz 20'den fazla branşta 1.500 öğrenciye spor okullarında eğitim sağladıklarını belirten Çakır, "Sağlıklı Gelecek Spor ile Gelecek" sloganıyla halkın spor yapmasını teşvik ettiklerini, ilerleyen dönemde de her mahalleye açık hava spor alanı yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Erzincan Valisi Selman Yenigün ise konuşmasında diyabetle mücadelede yapılan tüm çalışmaların halkın bilgi düzeyini artırdığını belirterek bu çalışmalara katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Vali Yenigün, "Sağlığımız için gereken önlemleri almalıyız, bu konuda yapılan eğitimler ise büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Erzincan İl Koordinatörü aynı zamanda Erzincan Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. İlyas Çopur ise proje kapsamında yapılan çalışmaların 2. yıl değerlendirmesini katılımcılarla paylaştı. Yapılan çalışmalar arasında; şehir merkezinde diyabet çadırı kurularak halkın kan şeker ölçümünün yapıldığı ve diyabetle ilgili bilgi verildiği, diyabetin önlenmesi için sporun öneminin halka çeşitli kanallarla aktarıldığı belirtildi. Ayrıca, Belediye'nin katkıları ile açık hava panolarına afişler hazırlanarak "Her sabah 5000 adım at, diyabeti yen" sloganıyla halka yönelik bilinçlendirme kampanyasının gerçekleştirildiği kaydedildi.

DİYABET GÖRÜLME SIKLIĞI 10 YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise ülkemizde diyabet görülme sıklığının Turdep II Çalışması'na göre son 10 yılda yüzde yüz arttığını ve hastalığın sosyal ve ekonomik boyutlarının da çok ciddi olduğunu vurguladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Erzincan Üniversitesi Türkiye Diyabet Vakfı Turgay Yüksel Temel Yılmaz Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title