Haberler

Ergenekon Davasının Gerekçeli Kararı Yazıldı

Güncelleme:

8 ay sonra yazılan Ergenekon davasının gerekçeli kararı 3 kitap ve 1660 sayfadan oluşurken UYAP'a yüklenen kararı taraflar yarın görebilecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 kitaptan oluşan yaklaşık 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının tamamlandığını bildirdi.

KARAR İMZADAN SONRA GÖRÜLEBİLECEK

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının, UYAP sistemine yüklendiğini ancak elektronik imza sorunu nedeniyle onaylama işleminin yarın gerçekleşeceğini, ardından kararın sistem üzerinden görülebileceğini bildirdi.

KARAR 8 AY SONRA TAMAMLANDI

5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan ve aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da bulunduğu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararı 8 ay sonra tamamlandı.

ONAY YARIN YAPILACAK

Gerekçeli karar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) de yüklendi. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün UYAP üzerinde dosyanın onayını yapamadı. Mesai bittiği için hakimlerin UYAP'taki onay işlemi yarına kaldı.

UYAP ÜZERİNDEN BAKILABİLECEK

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk yarın dosyanın onayını yapacak. Onayın ardından, davanın tarafları UYAP üzerinden gerekçeli karara ulaşabilecek.

"GEREKÇELİ KARAR MAKÜL SÜREDE TAMAMLANDI"

Gerekçeli karara ilişkin olarak ilk olarak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese bir açıklama yaparak 21 Mart'ta yazım işlemi tamamlanan gerekçeli karar üzerine sonraki süreç içerisinde redakte işlemi yapıldığını belirtti. Bu sürenin makul bir süre olduğunu ifade eden Başkan Özese davaya ilişkin rakamsal bilgiler verdi. "4 yıl 9 ay 15 gün süren yargılama aşmasında 620 duruşma görüldü" diyen Özese, "Davada 275 sanık vardı. 242 sanık mahkum, 23 sanık beraat etti. 3 sanık yönünden dava ölüm nedeni ile düşürülürken 7 kişi hakkındaki dosya ise tefrik edildi" dedi.

Toplamda 803 suçtan suçlama olduğunu hatırlatan Başkan Özese, "614 suçtan hüküm verildi. 6536 sayılı yasa ile mahkememiz kaldırıldı. Yasa gerekçeli kararın 15 gün içerisinde yazılmasını öngörüyordu. Dosya kapsamının genişliği, sanık savunmalarının uzunluğu dosyayı özetlemek için zaman aldı. Mahkememize göre gerekçeli kararın yazılma süresi makul bir sürede tamamlandı" dedi.

"ÇOK BÜYÜK BİR ÇABA SONUCU HAZIRLANDI"

Üye Hakim Sedat Sami Haşiloğlu ise 3 kitap halinde hazırlanan gerekçeli karara ilişkin bilgiler verdi. Gerekçeli kararın dünya hukuk sisteminde benzeri olmayacak bir şekilde ele alındığını belirten Haşiloğlu, "Çok büyük bir çaba sonucu hazırlandı. Biz kararı 3 kitap üzerinde oluşturduk. Birinci kitapta olaylar, iddialar ve savunmalar yer aldı. Birinci Kitap 4700 sayfa dan oluşmakta. 2. kitapta Ergenekon Terör Örgütünün varlığı tartışılarak delillere yer verildi. 3. kitapta ise her bir sanığın bireysel hukuki durumu ele alındı. İkinci ve üçüncü kitap mahkememizin orijinal çalışmalarıdır. İkinci kitap çok uzun olduğu için 2-A ve 2-B olarak ikiye ayırdık. 2-A 1912, 2-B 2511 sayfadan olmak üzere toplamda 4423 sayfa. 3 kitap ise 6892 sayfa. Toplamda 11315 sayfa mahkememizin orijinal çalışmasıdır. Ayrıca 488 sayfalık bir masraf bölümü de mevcut" dedi.

ÖNSÖZÜ 2 SAYFA

Birinci kitapta Giriş ve Hüküm başlıkları altında ele alındığına değinen Haşiloğlu, "2 sayfadan oluşan bir önsüz var. Giriş bölümü bir klavuz mahiyetindedir. Önsüzün dışında dosya sistematiği ve 3 kitap için 'içindekiler' bölümü bulunmakta. Gerekçeli Kararın en sonunda ise masraf listesi var.

Yaklaşık 12.436 dip not yer aldı. Dip not yazımı bir hangaryadır. Ancak biz taraflar için bu zorluğu seçtik. Bizler millet adına karar verdiğimizden bu zorluğu seçtik. Ancak istediğimiz düzeyde olmadı. Çünkü daha fazla zaman gerekiyordu.

Önsüz bölümünde dosyanın haritasını ortaya koyduk. Bunu okuyan kişi dosyayı genel olarak anlar. Savunmalar, savunmaların gerekçeli kararları gerekçeli muhtelif bölümler önsüz bölümünde yer almaktadır. Biz bununla elimizden geldiğimizce halka bu davayı anlatmaya çalıştık" dedi.

"HAKİMLERİN TV YILDIZI OLMASI LAZIM"

Kamuoyunda algılar üzerinde tartışmalar yapıldığını ifade eden Haşiloğlu, "O algılardan çoğu kişi habersiz. Keşke olgular üzerinde değerlendirmeler yapılsaydı. Ancak bunun olabilmesi için hakimlerin TV yıldızı olması lazım. Buda imkansız" diye konuştu.

"MAHKEMEMİZ KAPANDIĞI İÇİN ONAY İŞLEMİ YARIN"

Üye Hakim Hüsnü Çalmuk ise, "Bizim mahkememiz kapatıldığı için UYAP üzerinde onay kapanmış bu yüzden elektronik imza kullanmadığımız için onay işlemi yarına kaldı. Ancak dosya UYAP'ta şuan yüklü Sabah sisteme bilgi verip bunu onaylatacağız" dedi.

Daha sonra yeniden konuşan Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese "Mahkemeler Türk milletini adına yargılama yapar. Mahkemeler bağımsızdır, kimseden emir almazlar. Karar Türk Milleti adına verilmiştir" dedi.

"OLASI BİR İRAN, YUNANİSTAN SAVAŞINDA..."

Gerekçeli kararda avukatların konuşma süreleri, mahkemenin suç duyuruları delil klasörleri tek bir yerde görülecek diyen Özese sözlerini şöyle sürdü:

"Dosya kapsamında ele geçen gizli belgelerin listesi de var. Binlerce devlet sırrı niteliğindeki gizli belgeleri de avukatlar tarafından görülecek. Sanıklardan ele geçirilen 'Olası bir İran, Yunanistan savaşında hangi staratejiyi takip edilecek' gibi devlet sırrı niteliği taşıyan belgeler var. Bunların her birinin ayrı bir cezası var. Örnek olarak Mustafa Balbay'da bunlardan 400 küsur çıkmıştı."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hasan Hüseyin Özese Mustafa Balbay Hüsnü Çalmuk Sedat Sami Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (25)

GARİBANnuris4586@hotmail.com:

TÜM HEPSİ DIŞARI ÇIKTIKTAN SONRA NEYLEYELİM BİZ O GEREKÇELİ KARARI...

10
18
yanıtYanıtla
LA UZLETTTliberallife@hotmail.com:

akp demiyorum tayyip yanlısı yorum yazan tayyipçiler diyorum size... heberiniz var mı bilmiyorum? yakında kürdistan özerkliği var türkiyenin güneydoğusunda özerk bir kürt devletinin adımları 2015 te atılacak iyi takip edin atılmazsa terör tekrar tırmanacak şehitler gelmeye başlayacak acaba o zaman şehit kanlarının vebalini verdiğiniz kanlı oylarda taşıyacağınızı da inkar edersiniz değil mi?

24
3
yanıtYanıtla
LA UZLETTTliberallife@hotmail.com:

ne kadar akılcı düşündüğünüz ortada senin bu dediklerinin hepsi bir arada mümkün mü bu kadar tavizden sonra ben şehit gelmesinden korkmuyorum benimde şuan dediğİn gibi askerlik çağında dört yeğenim var ama korkmuyorum çünkü şehit gelmesin mantığınızla hareket edilseydi çanakkale zaferi kurtuluş savaşı zaferi olmazdı bugünkü türkiyede olmazdı tek şu olabilir özerlik olur şehit olmaz yada özerlikten başbakanımız sert bir şekilde vaz geçer bdpye imralıya verilen sözlerden dönülür işte o zaman son şehitlerimizi veririz ama kuzey ırağı da alır bir dahada çıkmsayız var mı siz akplilerde bu cesaret bende var çünkü ben TÜRK OĞLU TÜRKÜM.

yanıt0
yanıt0
LA UZLETTTliberallife@hotmail.com:

ben ırkıçı değilim çünkü olamam anne tarafım kürt urfalı anneannem ve dedem var ama onlar türk devleti yanında olan aşiretlerden benim bir tarafımda aşiret yani ama dedemin bir lafı var oğulum kürtlük te türklük vardır kürdi türkün son boyudur TÜRK olmak bizim asaletimize asalet kattı gücümüze güc kattı bizim urfa atatürkün türklüğüyle şanlıurfa oldu derdi ziya gökalp gibi milliyetçi kürt kökenli türküm ben derdi benim dedem asil adamdı çünkü o NEM MUTLU TÜRKÜM DİYEBİLEN kürtlerdendi. Benim şimdi kürt kökenli bir türk olmam ve bunla gurur duymam gerek pkklı olmam gerekmez. senin o fethiye ye gelenler pkk sempatizanlığı yapmasınlar kimse onlara bir şey demez kürtçülük yapana Dİyarbakırlı kürt kökenli Türkçü Ziya GÖKALP in Türk Milliyetçiliğini anlatmalıyız sen şimdi nasıl ırkçılık dersin bu ideolojiye anlamıyorum.

yanıt0
yanıt0
LA UZLETTTliberallife@hotmail.com:

benim şimdi urfadaki ana tarafım akrabalarım için korkup endişelendiğimi anlamışsındır. Orda kargaşa çıkınca pkk lı ve bdp li lerin ilk saldıracakları dedemin aşireti ve dedemdir.

yanıt0
yanıt0
)plaasasa@hotmail.com:

hadi içeri lan :)

6
10
yanıtYanıtla
serdarserdar_alp@msn.com:

İlker basbug geliyorr.az kaldı.hemde cumhurbaşkanı adayı haberiniz ola.hırsızlar yolsuzlar duysun az kaldı geliyorrr.hainler yolsuzlar hırsızlar ülkeden kaçacak..ama bu memleketin mehmetleri kalıcıdır...

5
7
yanıtYanıtla
BÖLÜNÜRMÜmkle@outlook.com:

İncil derki: Barıştan yana olan Tanrı'dan yanadır. Erdoğan güzel yönetiyor, ve barışıda getirdi. Korkmayın bölünme filan olmaz Eğer kürtler bölmek isteseydi şimdiye kadar savaş başlardı

3
8
yanıtYanıtla
TÜRKOĞLUALP52@YAHOO.COM:

KÜRTLERİN SAVAŞARAK ALACAĞI TEK ŞEY KEFEN.BUNUN DIŞINDA BU ÜLKEDEN HİÇBİR ŞEY ALAMAZLARR.15 MİLYON KÜRT VARSA 65 MİLYONDA ÜLKESİ İÇİN ÖLECEK TÜRK VAR HADDİNİZİ BİLİN.

yanıt0
yanıt0
ERGENEKON55HAKAN@YAHOO.COM:

MEMELEKET DE HUKUK MUKUK KALMAMIŞ BUNLAR GEREKÇE AÇIKLIYORLAR ALLAH GARİBANIN YARDIMCISI OLSUN...

10
1
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title