Haberler

Engelleri kaldırmak için önemli işbirliği

Güncelleme:

İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 'Eğitimden Bağımsız Yaşama-Üniversiteler' isimli çalıştay, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde yapıldı.

Engelli bireylerin toplum içinde üretken kişiler olarak yaşayabilmeleri için hayati ihtiyaçlarından biri olan eğitim temasının işlendiği 'Eğitimden Bağımsız Yaşama-Üniversiteler' isimli çalıştayda, eğitim basamaklarında engelliler için yapılması gerekenler ve eğitimin bağımsız birey olma üzerindeki önemi masaya yatırıldı. İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen çalıştay, İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı adına konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Engelsiz İzmir 2016 Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem'in açılış konuşmalarıyla başladı. Çalıştaya, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da katıldı.

İzmir'de 2 bin 64 engelli öğrenci var

İzmir Üniversiteleri Platformu olarak her yıl bir tema üzerinde çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Füzün, bu kapsamda oluşturulan Engelsiz Üniversite Platformu'nun, sayısız etkinliğe imza attığını dile getirdi. "Amacımız engellilerin öteki olmadığını vurgulamak ve engelli bireylerin engelsiz bireylerden bir farkı bulunmadığı gerçeğini ortaya koymak. Bunun için yapılması gereken ilk şeyin toplumda bu konuda farkındalık yaratmak olduğuna inanıyorum" diyen Rektör Füzün, Türk toplumunun yüzde 12'sinden fazlasının engelli olduğunu belirtti. Yüksek Öğretim Kurulunun iki yıl önce açıkladığı rakamlara göre, İzmir'deki 150 bin üniversite öğrencisinin, 2 bin 64 tanesinin engelli olduğunu da sözlerine ekleyen Füzün, "Engellilik her zaman için bizle birlikte. Engelliler için atılacak her adım kendimiz için atılan bir adımdır" dedi.

Engelsiz bir İzmir yaratabilmek için Engelsiz Hizmetleri alanında pek çok çalışma yürüttüklerine değinen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ise toplumda farkındalık yaratılabilmesi konusunda gençlere büyük iş düştüğünü söyledi. Özkan, öncelikle düşüncelerin engellerden sıyrılması için çabaladıklarını anlatarak, "Engelsiz bir İzmir, Türkiye ve dünya yaratabilmek için çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Engellilerin yüzde 50'si okuma yazma bilmiyor

İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Hatice Şahin, engelli bir bireyin eğitiminin, engeli tespit edildikten hemen sonra başladığına dikkat çekerek, bu aşamada ailenin verdiği eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'de yaklaşık 8 milyonluk bir engelli nüfusu bulunduğunu dile getiren Şahin, bu bireylerin bir araya gelerek, her türlü sorunu aşabilecek gücü oluşturabileceğini söyledi. Şahin ayrıca, TÜİK'in 2012 yılında açıkladığı rakamlara göre Türkiye'deki engelli bireylerin yüzde 50'sinin okuma yazma bilmediğini de ifade etti.

Engelsiz İzmir 2016 Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem ise 2-5 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Engelsiz İzmir Kongresi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden büyük destek gördüklerini belirterek, "Engellilerin spor ve sanat faaliyetlerine katılması, eğitimde sorunlar yaşamaması ve üretimin, iş yaşamının içinde olması çok önemli. Bu dört durum sağlanabildiği takdirde, engelli yaşamı biraz daha kolaylaşabiliyor ve birey olmaya başlıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de uzun süredir üzerinde çalıştığı, Engelli Farkındalığı Merkezi Projesi var. Bunun bir örneği Budapeşte'de var. Burada engelli farkındalığını artırmak ve onların neler yaşadığını göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Çalıştaylar devam edecek

Engelsiz İzmir Kongresi kapsamında geçen yıl 'Engelsiz turizm' ve 'Engellilerin üretime katılması stratejileri' konularını kapsayan iki çalıştay daha düzenlediklerini hatırlatan Köstem sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sene de 'Engelsiz spor' ve 'Engelsiz eğitim' çalıştaylarını yapıyoruz. Ayrıca inovasyon konusunda da bir çalıştay yapmak istiyoruz. Haziran ayı başında da engelsiz sanat ile ilgili Urla'da bir çalıştayımız olacak. Bu şekilde kongreye kadar gideceğiz. Daha sonra üniversitelerimizin de içerisinde olacağı, İzmir'deki ilgili kuruluşlarla bir araya gelerek, engellilerle ilgili bir İzmir görüşü oluşturmayı hedefliyoruz."

"Eğitim Yoluyla Bağımsız Yaşam: Durum Tespiti" konulu panel ile devam eden çalıştay kapsamında, söyleşiler, canlı performans ve fikir paylaşımı etkinlikleri de düzenlendi.

ÜNİVERSİTELERDEN ÖRNEK GÜÇ BİRLİĞİ

İzmir Üniversiteleri Platformu, 2008 yılında kuruldu. Şehirdeki tüm üniversitelerin hem akademik hem de sosyal, kültürel ve sportif alanlarda dayanışmasını sağlamak, İzmir'i bir üniversite şehri olarak öne çıkarmak amaçlandı. Her yıl bir üniversitenin dönem başkanlığını üstlendiği oluşum, bu hedef doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışında çalışmalar yapıyor, örnek bir birliktelik sergiliyor. Platform çatısı altında Ege, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Yaşar, İzmir, Gediz, İzmir Kâtip Çelebi ve Şifa Üniversiteleriyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yer alıyor.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Mehmet Füzün Aysel Özkan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title