Haberler

Elma Bahçede Kaldı

Bingöl'de kilogram fiyatı 75 kuruşa kadar düşen elmaya alıcı çıkmayınca üreticinin elinde kaldı.

Bingöl'de kilogram fiyatı 75 kuruşa kadar düşen elmaya alıcı çıkmayınca üreticinin elinde kaldı.

Yörede elma rekoltesinin yüksekliği nedeniyle pazarlama sıkıntısı yaşayan üreticiler, elmalarını satamıyor. Marketlerde 1,5-3 lira arasında satışa sunulan elmanın bahçede 75 kuruşa alıcı bulamaması nedeniyle çiftçi, ürününü toplamıyor.

Bingöl Ziraat Odası Başkanı Başkanı Mustafa Karaarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde meyve üretiminde büyük artış olduğuna dikkati çekerek, pazarlama sorunu nedeniyle elmanın üreticinin elinde kaldığını söyledi.

İşçi maliyeti nedeniyle toplanmayan elmanın bir kısmının ağaçta bırakıldığını vurgulayan Karaarslan, "Eğer soğuk hava depoları olsaydı bu elmalar uzun süre bekletme imkanı oluşurdu. Çiftçimiz meyve konusunda büyük bir sıkıntı yaşıyor. Maalesef talep olmadığı için ağaçtaki elmalar çürüyor" diye konuştu.

Komisyoncu Hüseyin Komaz da köylerde oturan vatandaşların son yıllarda elma üretimine yöneldiğini ve bu sayede ildeki elma rekoltesinin her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi.

Üreticilerin ürününü satamaması nedeniyle mağdur olduğunu, elde kalan elmanın uzun süre korunması için soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Komaz, "Bu sene rekolte yüksek olduğu için fiyat çok düşük. Şehrimizde bir meyve suyu fabrikasının olmaması elmanın ağaçta kalmasına neden oldu. Bu nedenle elma üreticisi köylü çok mağdur duruma düştü. En yüksek kalite elmayı 1 liraya satıyoruz. Bahçede 75 kuruş olan elma, işçilik ve nakliye ücreti nedeniyle depoya ulaşınca 1 liraya yükseliyor" ifadelerini kullandı.

"50 kuruşa satamıyoruz"

Kasalara doldurduğu elmalarını satmayı bekleyen üretici Hüseyin Yeşilırmak da alıcı olmadığı için elmaların bir kısmının ağaçta, bir kısmının da yerde çürümeyi beklediğini belirtti.

Sadece kendi köylerinde 100 ton elma üretildiğini kaydeden Yeşilırmak, "Yarısını topladık kasalara doldurduk, kalanların ise bir kısmı ağaçta, diğer kısmı yerde. Elmamızı 50 kuruşa satamıyoruz" dedi.

Ağaçtan topladıkları elmalarını  saklayacak soğuk hava deposu olmadığını ifade eden Saim Kızılboğa ise "Üreticilere pazarlama konusunda destek sunulmalı. Elma çok alan yok, 1 kilo bile satamadık. Hepsi bahçede duruyor. Bu sıkıntının bir daha yaşanmaması için ilimizde bir meyve suyu fabrika kurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Karaarslan Bingöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title