Haberler

Türkiye İçin Kritik Uyarı: Ekonomideki Kötü Gidişat Uzun Sürecek

Güncelleme:

Japon JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen Türkiye ekonomisindeki kötü gidişatın uzun süreceğini söyledi. Ökmen, milli gelirin yüzde 12 oranında düşeceğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, 2015 yılının tamamında dolar cinsinden Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) yüzde 11-12 civarında bir düşüş meydana geleceğini, kişi başına gelirin ise 9.000 dolar civarına gerileceğini söyledi. Ökmen gelecek dönemlerde Türkiye'de kişisel gelirlerin OVP tahminlerinin de altında kalacağını öngör-düklerini ve orta seviyeli gelir kademesinden uzunca bir süre çıkılmayacağına dikkat çekti.

GELİŞMEMİŞ BİR ÜLKEYİZ

Ökmen yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: "Orta Vadeli Program'ın (OVP)n kendi içeriğinde örtülü olarak varsayılan dolar kuru, enflasyon ve cari açık hedefleri bariz bir şekilde düşük ve fiili gelişmelerden oldukça uzak öngörülmüştür. Satın alma gücü paritesine (SAGP) göre hesaplanan kişi başı gelirleri döviz kuruna göre hesaplanan kişisel gelirden daha yüksek olması Türkiye'nin gelişmemiş ülke olduğunu göstermektedir."

SORUN ÇÖZME GÜCÜ ZAYIF

Türkiye de piyasa ve özellikle likidite riskleri ile bilumum ekonomik kırılganlıkların yüksek kalmayı sürdürdüğünü ve risk iştahının azaldığını ifade eden Ökmen, Türkiye politik altyapısını güçlendiremediği ve dış şoklara karşı dayanıklılığını artıramadığı için iç dengesizliklerin ve düşük büyüme problemlerinin oluşturduğu sorunlarla baş etme gücü zayıflamıştır" dedi.

YATIRIM ORTAMI BOZULDU

Tekrarlanan seçimle alevlenen Türkiye'nin risk priminin volatilitesinin Ankara'daki bombalı saldırı ile daha da yükseldiğine dikkat çeken JCR Başkanı, "2015'in ilk üç çeyreğinde oluğu gibi son çeyrekte de anlamlı bir farklılığın olmayacağını ve kötü gidişatın uzunca bir süre daha devam ettiğini öngörmekteyiz. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve TL'nin oldukça yüksek değer kaybı, bozulan yatırım ortamı, güvenlik sorunları var olan istikrarsızlığın sebebi ve sonuçlarıdır. Yavaşlayan ekonomik büyüme olgusuna karşı ekonomi yönetimi kayıtsız kalmış, özerk kurumlar zayıflamıştır" diye konuştu.

PİYASALAR DAYANAKSIZ HALE GELDİ

Türk finansal piyasaların küresel varlık piyasalarındaki bozulmalara karşı dayanıksız hale geldiğini vurgulayan Ökmen, "Ancak son birkaç ayda ilave risklerin oluşmasına rağmen Türkiye ekonomisinde ciddi bir kriz olasılığı henüz ortaya çıkmamıştır" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Orhan Ökmen Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

BİZİM NEREMİZ GELİŞMİŞ BİR SÖYLEYİN HELE:

KAÇINIZIN EVİNE KAÇ GÜNDE BİR KIRMIZI ET GİRİYOR KAÇINIZIN EVİNE KAÇ GÜNDE BİR FINDIK FISTIK GİREBİLİYOR KAÇINIZ HER YIL ANTALYA DA BODRUM DA TATİLE GİDEBİLİRYORSUNUZ KENDİ ÜLKEMİZİN NİMETLERİNDEN FAYDALANAMAZ DURUMDAYKEN BANA GELİŞTİĞİMİZDEN SÖZ ETMEYİN SICAK PARAYLA ÜLKE DÖNDÜRÜYORSUNUZ ÜLKEDE SATA SATA BİR ŞEY BIRAKMADIĞINIZ GİBİ YERLİ İSTİHDAMI DA BİTİRDİNİZ HER ŞEY İTHAL OLDU

6
0
yanıtYanıtla
Ak genc:

Ulkenin hacmi eti budu belli simdiye kadar borc alip yeeiniz simdi borclqri odeme zamani geldi butcede para yok ama yemeden kesmee yok yiyin bakalim nereye kadar yiyeceksiniz millete is as yok size gani ama hesap gunu yaklasiyor

3
0
yanıtYanıtla
büyük çalan:

beter olun inşallah 2001 krizinden daha kötü olusunuz , akkoluğa devam edin. . .

2
0
yanıtYanıtla
ABUZER KADAYIF:

ŞİMDİ SENDE PARALEL YA DA DÜŞMAN İLAN EDİLİRSİN, SEN NETTIN GARDAŞ BEYLE, SENIN AGZIN NE SÖYLUY

2
0
yanıtYanıtla
MAKİNİST:

zaten balon ekonomiydi bu seçmlerde bahane oldu ekonomisi gerçekten güçlü olan ülkeyi hiçbirşey sarsamaz

2
0
yanıtYanıtla
CANIM TÜRKIYEM:

Kina yakin hertarafiniza istediginiz bu degilmiydi zaten.vatan hainleri.

1
0
yanıtYanıtla
kurtuluş ancak Atatürk ileMobil-ANDROID:

cahil akkoyunlar uyanın artık bunlar sizi hep kandırdı Atatürk'ü okuyun biraz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title