Haberler

Taysad, Demir Çelikte Ortak Satın Almaya Gidiyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (Taysad) ile Steelorbis, Demir Çelik Sektöründe Artan Fiyatlardan, İstediği Kalitede Ürüne ve Bunların Tedarikine Kadar Yaşadığı Sorunları Masaya Yatırdı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ile SteelOrbis, demir çelik sektöründe artan fiyatlardan, istediği kalitede ürüne ve bunların tedarikine kadar yaşadığı sorunları masaya yatırdı.

Demir çelik üreticisi, otomotiv ana ve yan sanayi temsilcilerini bir araya getiren TAYSAD, bu üç ana kola köprü olarak, sorunlara çözüm bulmak amacıyla 'Çelik Piyasaları' başlıklı panel düzenledi. Panelde demir çelik sektöründe uluslararası firmaların konsolidasyona gitmesi nedeniyle fiyatlarda bir düşüşün beklenmemesi gerektiği üzerinde durulurken, TAYSAD da buna karşılık ortak satın alma yaparak gücünü birleştirmeyi planladığını açıkladı.

Demir çelik sektöründe hızla artan fiyatlar ve gelişmekte olan Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya gibi ülkelerin bu mamullerin toplam üretiminin neredeyse yarısı olan 574 milyon tonu bu yıl talep etmesi, fiyatlarda indirim beklentilerinin gerçekleşmesinin de önüne geçiyor. Ayrıca demir çelik sektöründe uluslar arası büyük firmaların konsolidasyona gitmelerinin de pazarda rekabetin azalmasına neden olması, yine beklenen indirimlere engel teşkil ediyor. Bu gelişmeler ise, Türkiye'nin son iki yıldır üretimde, ihracatta önemli bir rol üstlenen otomotiv sektörünü yakından ilgilendiriyor.

Panelde konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Alper Kanca, demir çelik fiyatlarının müthiş devinim içinde olduğunu, fiyatların bir anda patlayabileceğini ve bunun karşısında kendilerinin her şeylerinin silinip gidebileceğini söyledi. Demir çelikte artan maliyetleri kendi fiyatlarına taşıyamadıklarının altını çizen Kanca, Çin ve Hindistan nedeniyle de mamul tedarikinde sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi.

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle fiyatları aşağıya çekebilmek için TAYSAD olarak ortak satın alma yapılması yönünde planlar yapmaya başladıklarını açıklayan TAYSAD Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Kalkan da birlikte güç birliği oluşturmalarının önemine değindi. Kalkan, üyelerinin kendilerine taleplerini bildirmelerini isteyerek bir an önce ortak satın almada harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Demir çelik pazarında yaşanan sıkıntıların arz talep dengesiyle olmadığının altını çizen Asil Çelik İcra Kurulu Üyesi Necdet Utkanlar ise kişisel görüşlerini açıkladığı panelde konsolidasyonlar nedeniyle sektörün eline önemli bir güç geçtiğini ve manipülasyonlar yapılarak fiyatların arttığını kaydetti. Utkanlar, fiyatların yüksekliğinin her zaman önlerine getirildiğini, oysa bunun böyle olmadığının ihracat yapmalarıyla da ortaya çıktığını söyledi. Fiyatlarla kendilerinin istedikleri gibi oynayamadığını, global gelişmelerin bunda etken olduğunun altını çizen Utkanlar, "Bu gelişmelerden dolayı da Türkiye'de en çok sıkıntıyı otomotiv sektörü çekiyor. Türkiye'de yassı mamul üretimi için yatırımlar yapılıyor, ama sorun bunların plansız yapılmasında. Bu yatırımlara yüklenilirken piyasada slab yok. Piyasada slabı nasıl bulacaksın?" diye sordu.

Panelin bir diğer konuşmacısı Erdemir Pazarlama ve Satış eski Genel Müdür Yardımcısı Mesut Özdöl'de yıldızı parlayan demir çelik sektörü için birçok uluslararası yatırımcının Türkiye'ye yatırım için gelmek istediğinin altını çizdi. Halen 6 milyon tonun üzerinde demir çelik ithalatı yapıldığını ve mevcut yatırımlarla bunun önüne geçilmesinin orta vadede mümkün olamayacağını vurgulayan Özdöl, tüm bunların yanında bir de uzun ve yassı mamul dengesizliğinin söz konusu olduğunu söyledi. Özdöl, "Otomotiv sektörü diğer sanayilerden farklıdır. Bunun için sizi destekleyen hammaddecilerin karşısına birlikte gitmeniz, ortak hareket etmeniz lazım" şeklinde konuştu. Steelorbis Genel Müdürü Murat Eryılmaz da her kesimin serzenişinde haklı olduğunu, ancak dünyadaki ciddi çelik arz sıkıntısı nedeniyle gelişmelerin bir süre daha böyle devam edebileceğini vurguladı.

(BGO-BGO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

Bakmadan Geçme

Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Mayıs Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 28-29 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Recep İvedik 5 nerede çekildi, hangi ülkede çekildi? Recep İvedik 5 ne zaman çekildi, konusu nedir, oyuncuları kimler? Recep İvedik 5 hangi kanalda? Recep İvedik 5 filmi konusu nedir? Recep İvedik 5 oyuncuları ve Recep İvedik 5 özeti! #128250 Aykut Enişte 2 filmi oyuncuları kim? Aykut Enişte 2 filmi konusu, oyuncuları ve Aykut Enişte 2 özeti! #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Aykut Enişte 2 ne zaman, nerede çekildi? #128250 İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Soğuk çay nasıl yapılır? Evde şeftalili ve limonlu ice tea yapımı ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 2024 UEFA Şampiyonlar Ligi Dortmund - Real Madrid final maçı ne zaman? Dortmund - Real Madrid final maçı şifresiz mi? #9917 Şarkıcı Göksel eski aşkı ile barıştı mı? Göksel'in sevgilisi kim? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title