Haberler

Mücevher İhracatı Kasım Ayında Yüzde 60 Geriledi

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,15 düşüş gösterdi.

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60,15 düşüş gösterdi. Küresel ve bölgesel gerginlikler ve özellikle Rusya pazarındaki gerileme ihracata ağır darbe vurdu.

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) tarafından açıklanan Kasım ayı verilerine göre, 2014 Kasım ayında 157 bin 697 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Kasım ayında yüzde 129,08 artış göstererek 361 bin 255 kilo ihracata oldu. Değer bazında ise 2014 Kasım ayına göre yüzde 60,15 oranında gerileyen mücevher ihracatı 207 milyon 73 bin 499 dolara düştü.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin, Ocak-Kasım 2015 dönemine ait 11 aylık ihracat verilerine göre bu dönemde 2014 yılına göre miktar bazında yüzde 29,96 artış ile 2 milyon 578 bin 474 kg olan ihracat 3 milyon 350 bin 901 kg.'a yükseldi. 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde 2 milyar 713 milyon 985 bin 73 dolar olan mücevher ihracatı 2015 yılı aynı döneminde yüzde 10,07 azalarak 2 milyar 440 milyon 642 bin 996 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin en önemli pazarlarının küresel gerginliklere ve ekonomik krizlere sahne olduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, önemli pazarlarda yaşanan bu durumun ihracata önemli darbe vurduğunu söyledi. Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından gerileyen ihracatın iyice durma noktasına geldiğinin altını çizen Güner, "İnsanlar sürekli savaşları, ekonomik krizleri, terör saldırılarını, küresel gerginliği konuşurken mücevher gibi mutluluk yansıtan ürünleri almıyorlar. Gelecek kaygısı burada çok öne çıkıyor. Ancak bir yandan da bu sektörün istihdam ettiği insanları düşünmek zorundayız. Çevremizde en iyi iş yaptığımız pazarları teker teker kaybettik. Yılmadık; şu anda Hong Kong gibi bir dev ihracat yaptığımız pazarlarda ilk 4'e yükseldi. Önümüzdeki dönemde Uzakdoğu pazarına dönük daha agresif olacağız" dedi.

2015 Ocak-Kasım döneminde en çok ihracat yapılan ülkelerin sıralamasında önemli bir değişiklik olmadığının altını çizen Güner, mücevher ihracatında göreli olarak istikrarlı bir tablonun oluşmaya başladığını belirtti. Güner'e göre Uzakdoğu pazarı Rusya pazarının kayıplarını telafi edemese de önemli ölçüde hafifletecek kapasiteye sahip.

Ocak-Kasım döneminde ihracatta en büyük pay altından mamul mücevher oldu. Farklı altın ayarları kullanılarak üretilen mücevherci eşyasının ihracattaki aslan payı artarken, pırlantalı altın ve gümüşten mamül mücevherci eşyası ihracatında kısmen gerileme gözlendi. İşlenmemiş ve yarı işlenmiş ürünler kalemi ile bijuteri kaleminde ise önemli artış gözlendi. İhraç edilen mal niteliğinin değişim gösterdiği ve daha ucuz ürünlerin tercih edildiği gözlendi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ayhan Güner Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title