Haberler

Moody's'in Türkiye'nin Kredi Notunu Artırması

Güncelleme:

Moody's'in kredi notunu artışını değerlendiren Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:"Emeklilik fonlarında artış görülebileceğini söyledi."

Merve Özlem Çakır - Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesine ilişkin, Güneydoğu Asya'dan Türkiye'ye gelebilecek emeklilik fonlarında artış görülebileceğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Altınsaç, Moody's'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "Baa3"e yükseltmesine yönelik, ülke deneyimlerinde, ikinci yatırım yapılabilir seviye notunu aldıktan sonra faizlerde aşağı yönlü hareketlerin görüldüğünü, CDS'de düşüşün olduğunu belirterek, bu deneyimlerde "doğrudan yabancı yatırımlarda artış oluyor" sonucunun çıkmadığını ifade etti.

Altınsaç, küresel ekonominin bu karışık döneminde not artırımına bağlı olarak doğrudan yabancı yatırımlarda artışın 1-2 yıl vadede gerçekleşmesini çok olası bulmadıklarını dile getirdi.

Güneydoğu Asya emeklilik fonlarının Türkiye'ye yatırım yapmak için iki tane

"yatırım yapılabilir" seviyeye ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Altınsaç, "Bu durumda Güneydoğu Asya'dan Türkiye'ye gelebilecek emeklilik fonlarında artış görülebilir. Ayrıca bono tarafında 10 yıllık vadelerimiz var. Muhtemelen ilerleyen bir yıllık süreçte 15 yıllıklar da çıkacaktır. Böylelikle bonoda vadenin uzaması söz konusu olur. Güneydoğu Asya tarafından da ilginin olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

-Küçük yatırımcılara uyarı-

Bu sıcak gündemde küçük yatırımcılara da uyarılarda bulunan Altınsaç, ilk aşamada Borsa tarafında yukarı yönlü bir hareket beklediklerini, ülke deneyimlerine bakıldığında burada bir düzeltmenin, bir kar realizasyonu işleminin olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Altınsaç, yatırımcıların, yatırım yapmak için Borsayı bu dönemde çok yakından takip etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Borsanın ana yönünün yukarı olduğunu düşündüklerini ifade eden Altınsaç,

"Kısa dönemde beklentimiz 96 bin ama orada yukarı yönlü revizyon yapma olasılığımız çok yüksek. Düşük faiz ortamı devam ettiği müddetçe yıl sonuna kadar Borsa'da 100 binli seviyeler çok olası" şeklinde konuştu.

Altınsaç, küçük yatırımcı için dövizin iyi bir getiri veya büyük bir kayıp sağlayacağını düşünmediklerini dile getirerek, altının 1.380 dolara kadar gerilediğini, altında görünümün dalgalı olduğunu ve aşağı yönlü hareketleri çok olası düşündüklerini söyledi.

Bundan sonraki süreçte Türkiye farklı bir alana kaydığına dikkati çeken Altınsaç, "5 yıllık vadede Borsanın en önemli yatırım aracı haline geleceğini düşünüyorum ve finansal piyasalarda derinleşmenin artmasını bekliyorum" dedi.

-"Kredi faizleri bir miktar daha düşebilir"-

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz kararlarını da değerlendiren Altınsaç, kredi faizlerinin mevcut durumda düşme eğiliminde olduğunu, bu kararlara bağlı olarak bir miktar daha düşebileceğini belirtti. Altınsaç, bankaların bu konuda bir düzeltmeye gideceğini öngördüklerini ifade etti.

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title