Haberler

Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 5,97 Seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararları sonrasında içinde bulunduğu dar bandı yukarı yönlü kırarak yükselişe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,98'i gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 5,97 seviyesinde işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararları sonrasında içinde bulunduğu dar bandı yukarı yönlü kırarak yükselişe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,98'i gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 5,97 seviyesinde işlem görüyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "TCMB'nin Merkez Bankası'nın (MB) bu hafta politika faizini indirmesine rağmen faizlerde görülen yükselişin ana sebebi TCMB'nin büyüme ve buna bağlı olarak enflasyon konusundaki kaygılarının artmış olması. Bu da TCMB'nin görünür vadede politika faizini tekrar indirmeyeceği anlamına geliyor" dedi.

TCMB'nin en az bir kez daha faiz indireceği beklentisinin bir süredir satın alındığı tahvil piyasasında, doğal olarak kar satışlarının geldiğini ifade eden Cömert, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak aralık ayı sonuna dek faizlerde çok daha ciddi bir yükseliş beklemiyoruz. Hem yıl sonu kapanışları hem de fonlama maliyetindeki düşüş potansiyeli faizleri az da olsa düşürücü yönde etki yapacaktır. Halen yüzde 5,59 olan TCMB'nin efektif fonlama maliyetinin, yüzde 5,2-5,3'e kadar düşme ihtimali yüksek. Bu da özellikle 2 yıla kadar olan vadelerde yeniden sınırlı bir faiz düşüşü olabileceğini gösteriyor. Ancak daha orta vadeli yatırımcılar açısından faizlerde düşüş potansiyelinin olmadığını, hatta yükseliş görüleceğini düşünüyoruz. Hem Hazine'nin yüklü itfaları nedeniyle artan arz rakamı, hem de bir defaya mahsus zamların tekrar gündem gelebileceğine dair haberler faizi yukarı itecektir."

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise TCMB'nin son faiz kararı sonrası faiz indirimlerine ara vereceği hatta belki de sona erdireceği beklentisi oluşurken özellikle kısa vadeli tahvillerde ciddi kar satışlarının geldiğini ifade etti. Tözge, "Gelen satışlar sonrası gösterge tahvilin yüzde 6,00 bileşik seviyesinden alıcı bulması olası" dedi.

Yıl sonu kapanışlarından dolayı yerli bankaların satış yapmakta gönülsüz olması ve yabancıların defter kapamalarından dolayı çok fazla katılımcı olmamalarının da satışların hacimsiz olmasına yol açtığını ifade eden Tözge, şunları kaydetti:

"Öte yandan, MB'nin son faiz kararı ile birlikte fiyat istikrarı konusundaki hassasiyetini bir kez daha dile getirmesi ile birlikte uzun vadeli tahvillere olan satışların daha sınırlı olduklarını gördük. Türkiye ile ilgili uzun vadeli bakışının hem enflasyon hem de sermaye girişleri tarafında olumlu olacağı beklentisi ile uzun vadeli tahvillere olan yabancı ilgisinin yeni yılda da devam etmesini bekleyebiliriz. Yani başka bir deyişle verim eğrisi giderek düzleşebilir."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Garanti Yatırım Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title