Haberler

Doğuş Otomotiv-krone Treyler'den İzmır Tire'ye 35 Milyon Euro'luk Yatırım

Türk Otomotiv Sektörünün Öncü Kuruluşlarından Doğuş Otomotiv ve Avrupa'nın Öncü Treyler Markası Krone, 4 Yıldır Yürüttükleri Görüşmeler Sonucunda Türkiye'de Bir Üretim Tesisi Kurmak Üzere Anlaşmaya Vardı.

Türk otomotiv sektörünün öncü kuruluşlarından Doğuş Otomotiv ve Avrupa'nın öncü treyler markası Krone, 4 yıldır yürüttükleri görüşmeler sonucunda Türkiye'de bir üretim tesisi kurmak üzere anlaşmaya vardı.

35 milyon euroluk yatırım anlaşması, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu ve Krone CEO'su Dr. Jürgen Föhrenbach tarafından imzalandı. Anlaşma uyarınca Türkiye'de treyler üretimi gerçekleştirmek üzere yüzde 48 Doğuş Otomotiv A.Ş, yüzde 1 Doğuş Holding A.Ş, yüzde 48 Fahrzeugwerk Bernard Krone GmbH, yüzde 2 Mr. Bernard Krone, yüzde 1 Bernard Krone Holding GmbH&Co.KG hissedarlığında, Krone Doğuş Treyler Sanayi ve Ticaret A.Ş. adını taşıyan bir şirket

kurulacak. İzmir'de, Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak fabrikanın temeli 2008 yılı Mart ayında atılacak ve 2009 yılı Şubat ayında üretime başlanacak.

Tesisin yıllık üretim kapasitesi iki vardiyada 10 bin adet üretim kapasitesi olarak planlandı. Toplam yatırım miktarı 35 milyon euro olan fabrikada tek vardiyada 200 kişi olan personel sayısı, üretim 2 vardiyaya seçtiğinde yaklaşık 2 kat artacak. Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak 200 bin metrekare açık alan ve 30 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste Profi Liner ve Mega Liner tenteli treyler modellerini üretilecek. En son teknolojiye sahip tesiste şu anda Türkiye'de ve Avrupa'da Krone dışında

hiçbir treyler üreticisinde bulunmayan, boya öncesi kataforez kaplama ünitesi yer alacak.

Düzenlenen imza töreninde bir konuşma yapan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, yatırımla ilgili olarak, "Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş treyler üretim tesisini kurmak üzere İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesini seçtik. Uluslararası pazarlarda var olma stratejimize istinaden; Krone-Doğuş Otomotiv treyler tesisleri dünya standartlarında bir üretim tesisi olacak ve bu tesislerde üretilen treylerlerin yüzde 80'i başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek. Alanında

uzman 200 kişi istihdam edilecek ve son teknoloji kullanılacak birçok ilki bu tesislerde göreceğiz" dedi. Krone-Doğuş Otomotiv treyler tesislerinin kapasitesinin, Türkiye'nin toplam treyler pazarından, halihazırda faaliyet gösteren tüm treyler üreticilerinin toplam üretim adetlerinden daha fazla olacağını belirten Acar, "Ülkemizin en büyük, en modern treyler tesisini kuracağız ve dünyaya treyler satacağız" şeklinde konuştu.

Krone Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Föhrenbach da yaptığı konuşmada, Avrupa'nın ikinci en büyük treyler üreticisi olan Krone'nin kaliteden taviz vermeyen ürün anlayışının elde edilen başarıdaki en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Dr. Jürgen Föhrenbach, sadece ürün kalitesinin tek başına yeterli olmadığını hizmet kalitesinin de bunu tamamlaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de işbirliği yapacak bir ortak ararken bu hususu ön planda tuttuklarını söyleyen Dr. Föhrenbach, "Doğuş Otomotiv'in

her açıdan dünya standartlarında bir çalışma anlayışı olması yatırım kararında etkili oldu. Otomotiv alanındaki başarısının yanı sıra ağır ticari araç sektöründeki atılımı, Doğuş Otomotiv'in bizi en çok etkileyen yönlerinden biri oldu. Çünkü bu başarıların ardında yatan, dünya ölçeğinde bir müşteri memnuniyeti programı ve yapılanmasıdır. Normal şartlar altında otomotiv alanında yatırımlar, yatırımın yapılacağı pazarın büyüklüğü göz önüne alınarak yapılır. Ancak Türkiye treyler pazarındaki potansiyel gelecek

vaat etse de biz Doğuş Otomotiv'le birlikte ağırlıklı olarak ihracat yapacağız. Ayrıca Tire'de kurulacak fabrika Krone'nin Avrupa'nın en büyük treyler üreticisi olma yolunda çok önemli bir adımı olacak" dedi.

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu ise, "Krone ile yaratmış olduğumuz katma değerli sinerjiyi bugün bir adım daha ileri götürüyoruz. İki vardiyada 10 bin treyler kapasiteli Türkiye'nin en büyük ve en modern üretim tesisini kurmak amacı ile bugün huzurlarınızda imza atılacak. Tesislerimizin planlanan açılış tarihi 2009 yılının başıdır. Tesislerimiz için yapılan yatırım önemli bir yatırımdır" dedi. Bilaloğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Atılacak imza bizler için çok değerli. Hem otomotiv değer zincirindeki varlığımızı güçlendiriyor hem de dünyaya açılan kapılarımızın sayısını artıyoruz. Çünkü yapılması planlanan üretimin yüzde 80'i ihraç edilecek. Bununla birlikte toplam 200 bin metrekarelik alana kurulacak bu tesislerde en son teknoloji ve en modern üretim ekipmanları olacak. Müthiş bir know-how transferi sağlanırken, başlangıçta 200 kişilik, çift vardiyaya çıkıldığında ise 400 kişilik bir işgücüyle istihdama olan katkımız da artacak.

Dünyayla eş zamanlı iş yapmada önemli bir adım atılacak. Amacımız sadece Doğuş Otomotiv olarak değer zincirimizi daha da genişletmek değil. Aynı zamanda Türkiye'nin küresel hedeflerle gelişmesine katkıda bulunmayı ve ülkemizin ekonomisine katma değer sağlayacak projelerde yer almaktır."

(BGO-BGO-SN-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title