Haberler

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan: " İpek Yolu üzerinde seyahat ederken yanımızda güvenebileceğimiz, yolun her  aşamasını bilen yol arkadaşları olması ...

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandığına dikkati çekerek,   "İpek Yolu üzerinde seyahat ederken yanımızda güvenebileceğimiz, yolun her aşamasını bilen yol arkadaşları olması lazım. Bence Türkiye bu yol arkadaşı rolünü üstlenebilir" dedi.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen ve Atlantik Konseyi Dinu Patriciu Avrasya Merkezi Direktörü Ross Wilson'ın moderatörlüğünü yaptığı "Yeni İpek Yolu, Geçiş, Ticaret ve Ekonomik İlerleme" başlıklı panelde konuşan Turhan, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan ülkelerin, dünya nüfusun yarısını oluşturduğunu belirterek, Türkiye'nin coğrafyadaki önemine dikkati çekti.

G20 liderlerinin özellikle vurguladığı konulardan birinin, gelecekte küresel görünümün değişeceğine dair olduğunu anlatan Turhan, "Hangi yönde değişecek?  Tabii ki çok yakın bir zaman öncesine kadar ileri ekonomilerin katkısı yine çok önemliydi ve küresel tablonun çok önemli bir kısmını oluşturmaktaydı. Fakat 2010 yılından başlayarak ileri ekonomiler ve gelişmekte olan ekonomiler dünyanın ekonomik görünümünü yarı yarıya paylaşır hale getirdiler. Gelişmekte olan ekonomilerin payı zamanla ileri ekonomilerin payını aşacak" değerlendirmesini yaptı.

Özellikle yakın gelecekte İpek Yolu üzerinde bulunan ekonomilerin küresel üretimin çok büyük bir kısmını gerçekleştireceğini belirten Turhan, bu ülkelerin birbirleriyle doğrudan bağlantılandırılmasının, ticaretin artırılmasının ve bölge içi mali işlemlerin teşvik edilmesinin son derece önemli olduğunu anlattı.

İpek Yolu'nun ekonomik anlamdan büyük umut vaat eden bir bölge olduğunu belirten Turhan, "En başından itibaren, Türkler bu yolun başından sonuna seyahat etmiş bir ulustur. Biz aslında İpek Yolu'nun ilk başından yola çıkıp sonuna kadar, buraya kadar geldik. Şimdi AB üyeliği hedeflediğimiz için yine batıya doğru hareket ettiğimizi söyleyebiliriz. Hedefimiz Brüksel'e de bir gün ulaşacağız. İpek Yolu üzerinde seyahat ederken yanımızda güvenebileceğimiz, yolun her aşamasını bilen yol arkadaşları olması lazım. Bence Türkiye bu yol arkadaşı rolünü üstlenebilir. Sadece ileri ekonomiler için değil, herkes için bu rolü üstelenebilir. Bu yolun üzerindeki diğer ülkeler için de Türkiye bu rolü üstelenebilir" şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul'un yakın dönemde yaptığı stratejik iş birliklerine değinen Turhan, şunları kaydetti:

"Borsa İstanbul olarak bizler zaten Kırgızistan ve Azerbaycan'da hissedar konumundayız. Daha geçen yıl çeşitli mutabakat anlaşmaları imzaladık. Altı ülkeyle mutabakat anlaşması imzaladık. Bunların içerisinde teknik yardım, kapasite oluşturma, bilgi paylaşımı gibi konular var. Bir de daha derin iş birliği imkanları da var. Aslında borsalar ve sermaye piyasaların gelişimi açısından çok önemli. Bu ülkelerin hepsinde kapasitemizi yerine getirebilmek için yenilikçi projelere ihtiyacımız var. Büyümenin motoru aslında bunlar olacak."

Türkiye'de bir enerji piyasası borsası oluşturma çalışmalarını anımsatan Turhan, "Nihai amacımız piyasa koşullarını iyileştirmek, öngörülebilirliği artırmak ve fiyat mekanizmalarını şeffaf, tarafsız ve herkes tarafından kabul edilebilir, adil bir hale getirmek. Ama bunun bir de yan faydası var" dedi.

Doğalgaz fiyatlandırmasında bir sorun olduğunu ifade eden Turhan, şöyle devam etti:

"Doğalgaz genelde petrol kontratlarına göre fiyatlandırılıyor. Ama petrol piyasası oldukça parçalı bir piyasa. Aslında teoride Orta Asya'dan başlayıp Atlantik'e kadar bir ağ oluşturabilirsiniz. Bunun için gerekli sermaye kabiliyetine sahipseniz, fazla olan kısımları açık olan kısma aktarabilirsiniz. Bu sayede öncelikle daha etkin bir fiyatlandırma mekanizması oluşacaktır. Daha ileride iş birliğini ve ortaklığı teşvik edecek daha uygun bir ortam oluşturulabilir. Borsa İstanbul bir merkez oluşturma rolü oynayabilir. İki kıtanın bir araya geldiği bir merkez olabiliriz. Orta Asya vizyonumuz için Azerbaycan vazgeçilmez bir ülke. Çünkü bir tutkal gibi herşeyi bir araya getirecek bir ülke."

"AB için TANAP çok önemli"

Panelin konuşmacılarından Avrupa Birliği Orta Asya Öze Temsilcisi Patricia Flor ise Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nı (TANAP) desteklediklerini belirterek, "AB açısından TANAP çok önemli. Hazar Denizi'nin batı yakasında altyapının oluşturulması çok güzel bir adım. Bağlantıların devam etmesini ve Hazar'ın ötesine de geçilmesini istiyoruz. TANAP ve Güney gaz koridorunun ilave gaz kaynaklarına da üçüncü ülkelere de açılması lazım ki onlar da kendi gazlarını buraya gönderebilsinler" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Atlantik Konseyi Borsa İstanbul İbrahim Turhan İpek Yolu Ekonomi Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Bakmadan Geçme

21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Gaddar neden bitiyor? FİNAL YAPIYOR! Gaddar niye final yapıyor? Asgari kurumlar vergisi nedir, ne kadar olacak? Hangi şirketler asgari kurumlar vergisi ödeyecek?
Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title