Haberler

Akyıldız: Beklentilere Cevap Verecek Bir Rakam Bekliyoruz

Türkiye Kamu -Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur Maaşlarına Yapılacak Zam Konusunda, Mali Konularda Bilinen Rakamların Ötesinde Beklentilere Cevap Verecek Bir Rakam Beklediklerini Söyledi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda, mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakam beklediklerini söyledi.

Akyıldız, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin bir sıralamaya dayandırılmasını istediklerini, hepsinin 2009 yılında gerçekleştirilmesi gibi bir beklentide olmadıklarını vurguladı.

Maaş artışı, maaş gösterge ve katsayısı, yan ödeme gösterge ve katsayısı artışı ile kamu çalışanlarına toplu görüşme ikramiyesi verilmesi konusundaki taleplerinden aşağı inmek ya da vazgeçmek gibi bir eğilim içinde olmadıklarını ifade eden Akyıldız, ''Buna karşılık kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynak 5 milyar 750 milyon YTL'dir. Bu rakam düşük bir rakamdır. Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz'' diye konuştu.

Sendikal ve demokratik haklar konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da dahil olduğu geciken müşterek çalışmaların başlatılmasını istediklerini dile getiren Akyıldız, kamu hizmet kollarındaki taleplerin rapor olarak Kamu İşveren Kuruluna sunulduğunu, raporların değerlendirilmesi konusunda Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun Devlet Personel Başkanlığına talimat verdiğini bildirdi. Akyıldız, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Akyıldız, 4/b statüsündeki sözleşmeli personelin askerlik dönüşü işe başlama, becayiş ve eş durumu tayini ile ilgili olarak bir mutabakat tesis edildiğini, bunun 4/b'lilere müjde olarak verilebileceğini belirtti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynağın taleplerini karşılama konusunda yeterli olmadığını söyledi.

Perşembe günü bu rakamların esnetilmesini ve beklentilerine cevap verecek noktaya getirilmesini istediklerini ifade eden Gündoğdu, kamu çalışanlarına büyümeden pay verilmemesinin kendilerini tatmin etmeyeceğini vurguladı.

Alınan bilgiye göre, Kamu İşveren Kurulu, Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 14 milyar 288 milyon YTL, Mamur-Sen'in taleplerini ise 23 milyar 136 milyon YTL olarak hesapladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) görüşmelerde açlık sınırı tespitini 255 YTL olarak sunduğu öğrenilirken, Türkiye Kamu-Sen'in bu rakama 1012 YTL, Memur-Sen'in ise 820 YTL ile karşı çıktığı belirtildi.

Bu arada, KESK Genel Başkanı Sami Evren de yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet'in kamu çalışanlarına gelecek yıl için yapılacak zammın bütçeye maliyetinin 5 milyar 750 milyon YTL düzeyinde olacağını açıkladığını belirtti.

Hükümetin, tam bir oran söylemekten kaçınsa da açıkladığı rakamın, kamu çalışanlarına 2009 yılında hedeflenen enflasyon olan yüzde 7,5 oranında zam yapılacağı anlamına geldiğini savunan Evren, şunları kaydetti:

''Hükümet'in 2009 yılında kamu emekçilerine bir kez daha enflasyon hedefine dayalı zam yapması, yıllardır yaşadığımız reel ücret kayıplarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini göstermektedir.''

Evren, görüşmelere katılan sendikaları ortak mücadeleye çağırdı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title