Haberler

Ağustos Ayı Ödemeler Dengesi Verileri

Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç: "Türkiye'nin önümüzdeki yıl yaklaşık 220 milyar dolara ihtiyacı olacak. Bu rakamı karşılamada ciddi bir sorun yaşanmayacağını tahmin ediyoruz"

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Türkiye'nin önümüzdeki yıl yaklaşık 220 milyar dolara ihtiyacı olacak. Bu rakamı karşılamada ciddi bir sorun yaşanmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altınsaç, cari açığın ağustos ayında piyasa beklentisi ile aynı olan 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, 56 milyar dolar yıllık açığın, yıl sonu için önceki beklentileriyle aynı şekilde gerçekleştiğini belirtti.

2014 yılında ise 52 milyar dolarlık bir cari açık beklediklerinin altını çizen Altınsaç, "Finansman tarafında halihazırda sıkıntı yaşamaktayız ki TL'de değer kayıpları kalıcı olmuş gibi gözüküyor. Ekonomide belirgin bir reel döviz talebi var ve içeriye olan sermaye akışı ile çıkan sermaye arasındaki farkı TCMB rezervlerinden karşılıyoruz. Haziran ayından bu yana MB yaklaşık 11 milyar dolara yakın döviz satmış durumda" ifadelerini kullandı.

Altınsaç, finansman tarafında bu yılın 2. yarısında yaşanan sıkıntıların daha da artmayacağı varsayımıyla çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin gelecek yıl yaklaşık 220 milyar dolara ihtiyaç duyacağını (kısa+uzun vade) ve bu rakamı karşılamada ciddi bir sorun yaşanmayacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bununla beraber, bundan sonra sermaye akımlarının özellikle gelişen ekonomiler için geçen beş yıldaki kadar bol olmayacağını düşündüklerini aktaran Altınsaç, "Bu kapsamda da 2014 yılında ekonomiye, ihtiyacımızın da ötesinde bir sermaye girişi olmasını beklemiyoruz. Bu da TL'de kalıcı bir değerlenme beklemememize sebep oluyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Garanti Yatırım Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title