Haberler

"2. Yalova Subaşı Kivi Festivali"

CHP Grup Başkanvekili İnce: "Gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 1'i tarımsal desteklemeye ayrılır' diye kanun olmasına rağmen ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde yüzde yar...

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 1'i tarımsal desteklemeye ayrılır' diye kanun olmasına rağmen ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde yüzde yarımı geçmemiştir" dedi.

İnce, Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "2. Yalova Subaşı Kivi Festivali"ne katıldı. Festival alanındaki stantları Vali Esengül Civelek ve AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile gezen İnce, bir stantta bulunan elektrikli testereyi, Milletvekili Temel Coşkun'a doğru tutarak, "Bir daha aleyhimde konuşma bak" diye espri yaptı.

Etkinlikte konuşan Muharrem İnce, Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki farka değinerek, şunları kaydetti:

"Kapıkule'den her çıkışta, Türkiye'yi her terk edişte, zengin bir ülkeye gittiğimizde hep şunu düşünürüm. Bizim ne eksikliğimiz var. Nasıl oluyor da Kapıkule'den batıya doğru gittikçe insanlar zengin, içeriye geldikçe biz neden yoksuluz. Bunu soruyorum. Bu sorunun siyasi bir duruşu yoktur. Bir yurttaş olarak bir Türk olarak, bir milletvekili olarak bunu sorgulamak istiyorum. Bunun siyasi bir partiyle de alakası yoktur. Çünkü hepimiz kendi kendimize sormalıyız. Genç nüfus derseniz Avrupa'nın en genç nüfusu bizde. Ova, maden, deniz, doğa derseniz var. Her şey var da neden acaba biz batılı devletlere göre daha yoksuluz? Aslında sorunlarımız çok basit, net. Tek cümleyle söyleyeyim. Neden biz madencilikte Avrupa'dan geriyiz? Çünkü madenlerimizi işleyip katma değer kazandırmadan satıyoruz. Neden sanayimiz onlara göre daha düşük? Çünkü sanayide vergi oranları yüksek, enerji maliyetleri yüksek. Turizmimiz niye onlarla yarışamıyor? Çünkü turizmde nitelikli elemanımız yok, iyi eğitilmiş elemanımız yok. Neden tarımımız onlarla yarışamıyor? Hollanda, Konya kadar bir ülke ama 75 milyonluk Türkiye Hollanda'yla yarışamıyor. Çünkü bizim tarımımız verimsiz. Çok net, basit, sokak ağzıyla konuşayım: Yani o bir dönümden 100 kilo alıyorsa, sen 10 kilo alıyorsun. Türkiye'deki bu verimsizliği, batıyla mücadele edememesinin, onunla yarışamamasının sebepleri sadece bununla sınırlı değil."

Türkiye'nin ürettiği ürün üzerinde etkili olmadığını savunan İnce, "Dünyadaki fındığın yüzde 70'ini biz üretiriz ama fındığın fiyatını Hamburg borsası belirler. Almanya'da belirlenir. İnciri, üzümü biz üretiriz ama bunun borsası Hamburg'dadır. Şuradan birkaç tane nakliye uçağı kalkıp da Subaşı'nın kivisini, Sermayecik'in çileğini Hamburg halinde yarıştıracak bir mekanizma yoktur. Eğer siz üretmenize rağmen Hamburg hali belirliyorsa fındığın fiyatını, orada bir sorun vardır demektir. Bu sorunu hep beraber çözmek gerekir" diye konuştu.

Tarıma olan desteğin artması gerektiğini ifade eden İnce, şöyle devam etti:

"Ortada kanun olmasına rağmen, 'gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 1'i tarımsal desteklemeye ayrılır' diye kanun olmasına rağmen ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde yüzde yarımı geçmemiştir. Hiçbir zaman bu rakamları yakalayamadık. Ne bu hükümet döneminde ne de bundan önceki hükümetlerin döneminde. Siyasi söylem olarak değil, Türkiye'nin sorunu olarak bunu söylüyorum. Orada o kanun dururken, 'gayri safi yurtiçi milli hasılanın yüzde 1'i tarımsal desteklemeye ayrılır' hükmüne bütün iktidarlarının uymasını diliyorum."

Vali Esengül Civelek

Vali Esengül Civelek ise Yalova'nın ülkede kivi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştirerek lider konumda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yani ilimiz kivi üretimin gerçekleştirildiği iller sıralamasında birinci sıradadır. Her geçen yıl yaygınlaştırılarak üretimi artırılan kivi üretiminde bilinçli çiftçilerimizin varlığı gurur kaynağıdır. Çiftçilerimizin alın terleri için kutluyor, tebrik ediyorum. Kivi ilimizde halkımızın temel geçim kaynağı olmuştur. Gerek ilimiz gerek ülke ekonomimizin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Kivi üretiminde kaydettiğimiz gelişmeler de bilinen gerçeklerdir. Yalova kivi borsası bir il olmalıdır. Geliniz hep birlikte gücümüzü Yalova'nın kivi borsası olması yönünde harcayalım."

Programda, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da bir konuşma yaptı.

Daha sonra festival ateşini meşalelerle yakan protokol üyeleri, üreticiler arasında yapılan en iyi kivi yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Programa, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş, Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da katıldı. - Yalova

Kaynak: AA / Ekonomi

Esengül Civelek Muharrem İnce Subaşı Yalova Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title