Haberler

Yunanistan'a ait yük gemisi Kızıldeniz'de füzeyle vuruldu

Güncelleme:

Yunanistan'a ait Malta bayraklı bir yük gemisi, Kızıldeniz'de füze ile vuruldu. Geminin, Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail'i ziyaret etmesi dikkat çekti. Olayın ardından saldırıya uğrayan gemi, rotasını değiştirerek başka bir limana yöneldi.

İngiltere merkezli denizcilik şirketi Ambrey, Kızıldeniz'de Yunanistan'a ait bir yük gemisinin füze ile vurulduğunu duyurdu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırı ve işgalleri sürerken, Yemen'deki İran destekli Husiler de, Kızıldeniz'deki İsrail bağlantılı gemilere saldırılar düzenliyor. Son olarak bu kez de bölgeden geçen bir Yunan gemisi saldırıya uğradı.

SALDIRIYA UĞRAYAN GEMİ İSRAİL'İ ZİYARET ETMİŞ

İngiliz denizcilik şirketi Ambrey, Malta bayraklı, Yunanistan'a ait bir kuru yük gemisinin, güneyden kuzeye Kızıldeniz'i geçerken bir füze ile hedef alındığı bildirdi. Ambrey, Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail'i ziyaret etmiş olan ve Süveyş'e gitmekte olan geminin, olayın ardından rotasını değiştirip bir limana yöneldiğini belirtti.

Yunanistan'a ait yük gemisi Kızıldeniz'de füzeyle vuruldu

Öte yandan İngiliz Donanması tarafından işletilen bir deniz güvenliği ajansı olan United Kingdom Maritime Trade Operations, Yemen'in Saleef Limanı'nın kuzeybatısındaki bir bölgede bir "olay" bildirdi. Ajans, olaya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

KIZILDENİZ'DEKİ GERİLİM

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim'de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Yunanistan'a ait yük gemisi Kızıldeniz'de füzeyle vuruldu

Kızıldeniz'de 31 Aralık'ta İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Kaynak: SonDakika.com / Dünya

Yunanistan İsrail Malta Gazze Malta Güvenlik Politika Dünya Haberler

500

Yorumlar (2)

Export 86:

Helal olsun yiğitler sizlere elinizden geldiğinin fazlasını yapın diğer insanlarda uyuya dursun

21
2
yanıtYanıtla
Yorumcu Davut :

günlerdir gemilere roketli saldırı oluyor ama tesadüfe bak 1 gemi bile batmıyor :)

11
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title