Haberler

Tiflis: Gürcistan ve Rusya Arasındaki Gerginlik

Gürcistan Yönetimi, Casusluk Suçundan Tutuklanan 4 Rus Askeri İstihbarat Subayını Tiflis'e Gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (Agit) Başkanı Karel de Gucht'a Teslim Etti.

Gürcistan yönetimi, casusluk suçundan tutuklanan 4 Rus askeri istihbarat subayını Tiflis'e gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Karel de Gucht'a teslim etti.

AGİT Başkanı'na teslim edilen Rus subayların Tiflis'e gelen Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait bir uçakla Rusya'ya gönderebileceğini ileri sürüldü. Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili ile AGİT Başkanı Karel de Gucht arasında Tiflis'e kapalı geçen bir görüşme sonrası açıklama yapan Gürcü lider Saakaşvili, "Rus subayları AGİT Başkanı'na teslim edilmesi ile Rusya'ya iyi niyet ve görüşme hazırlığımızı gösterdik. Rusya ile Gürcistan toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi açısından diyaloğa hazırız" dedi.

Her zaman diyalogdan yana olduklarını ifade eden Saakaşvili, "Çok net bir şekilde belirtmek istiyorum ki, Rus subayların suçunu ispat ettik. Şimdi Rusya'ya bir mesaj göndermek istiyorum, biz Rusya ile diyalogdan yanayız; ancak bu diyaloğu karşılıklı anlayışla ve eşit düzeyde yürütülmeliyiz. Biz Rusya'dan çok ağır baskı görüyoruz. Bu sadece tutuklanan Rus subayları ile sınırlı ve bu olaya bağlı değil. Rusya, son bir yıldır Gürcistan'a ağır ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Biz Rusya'ya şu mesaj vermek istiyoruz ki, Rusya'nın Gürcistan'ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne saygısı göstermesi şartıyla görüşmeden yanayız ve iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Rusya Gürcistan'a karşı ekonomi ve ulaşım yaptırımlarını hayata geçiriyor. Bunun amacı Gürcistan'ı yıldırmak ve baskı altına tutmak ise biz korkmayacağız" şeklinde konuştu. Gürcistan devlet Başkanı Saakaşvili, Abhazya ve Güney Osetya'da ayrılıkçıları destekleyen Rus Barış Gücü birliklerinin sorunlu bölgelerden de çıkartılmasını istedi.

AGİT Başkanı Karel de Gucht da açıklamasında, "Gürcistan ve Rusya liderlerine görüşme yoluyla mevcut anlaşmazlıklarına çözüm bulmaları için çağrıda bulunuyorum. AGİT Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ilkesine saygı gösteriyor ve Rusya'nın da Gürcistan'daki anlaşmazlıkların barışçıl yolla çözüme kavuşturulmasına özen göstermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Rusya'nın yaptırımlarını da eleştiren AGİT Başkanı Gucht, "Rusya ile Gürcistan arasında ulaşımın askıya alınmasını doğru bulmuyorum. Taraflar arasında görüşmelerin yenilenmesi ve normal ortamda mevcut sorunların halledilmesi gerekmektedir. Yaptırımlar çözüme giden bir yol değildir" açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı İstihbarat Merkezi Dairesi (GRU) mensup Rus subayları; Yarbay Aleksandr Savva, Yarbay Dimitri Kazatsev, Yarbay Aleksandr Baranov ve Yüzbaşı Aleksandr Zavgorodni Gürcistan'a karşı casusluk faaliyetlerinde bulunmak suçundan 30 Eylül'de Tiflis Mahkemesi'nde yargılanırken 2 ay ön hapis cezasına çarptırıldı. Rus casusların ajanları olarak çalıştırdıkları 11 Gürcistan vatandaşı ise devlete ihanet suçundan yargılanacak.

Casusu krizinden dolayı kopma noktasına gelen iki ülke ilişkilerinde Rus subayların serbest bırakılmaları ile bir yumuşama ortamının belirlenmesi ve karşılıklı diyalogun yenilenmesi ümit ediliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title