Haberler

İran, Çin-Tayvan gerginliğinde tarafını seçti: Tek Çin politikasını tereddütsüz destekliyoruz

Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti, Çin Hükümetini kızdırdı. Savaşın eşiğine gelen iki ülke, tüm dünyanın da dikkatini çekti. Gelişmelere ilişkin bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise, "İran tek Çin politikasına tereddütsüz destek veriyor." deyip ABD'nin ziyaretini kınadı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün Çin'in itirazlarına karşın Tayvan'a gitti. Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns'ü Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Washington'u bu hamlenin "bedelini ödeyeceği" konusunda uyardı. Çin Savunma Bakanlığı da Tayvan adası çevresinde bir dizi askeri tatbikat başlattı. ABD ve Tayvan ise Çin'in tehditleri karşısında geri adım atmadı.

İRAN, ÇİN'E DESTEK VERDİ

İran, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınayarak, tek Çin politikasına tereddütsüz destek verdiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, " İran, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıyı dış politikasının temeli olarak görüyor. Bu çerçevede de tek Çin politikasına tereddütsüz destek veriyor." ifadelerini kullandı.

ABD'Yİ SUÇLADILAR

Ülkelerin toprak bütünlüğüne saygının Birleşmiş Milletlerin temel ilkelerinden biri olduğunu vurgulayan Kenani, son dönemde ABD yönetiminin Çin'in iç işlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bu ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etme yönünde gerilime neden olan adımlar attığını kaydetti.

"ABD, İHTİLAFLARI ALEVLENDİRİYOR"

İran'ın, ABD'nin gerilime neden olan ve dünyanın farklı bölgelerinde sürdürdüğü bu yaklaşımını kınadığını belirten Kenani, "Washington'un tek taraflı ve ülkelerin egemenliğini ihlal eden adımlarının sadece istikrarsızlığın artmasına ve ülkeler arasındaki ihtilafların daha da alevlenmesine yol açtığını" vurguladı.

Kaynak: AA / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Tayvan İran Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500

Yorumlar (5)

Dr.Kimbel:

Amerika nereye burnunu sokarsa orada savaş var,farkındamısınız

161
13
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

doğu türkistan kardeşlerimizin de toprak bütünlüğünü istiyoruz

147
24
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Iran kendine destek arıyor hani olurya amerika vurursa arkada çin var

125
16
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

Mollalar ülkeyi Çin'e teslim etti, gayet normal böyle konuşması .. ))

5
2
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

İran'ın politikası hep güçlüden yana tavır. Suriye Irak ta ABD, Ukrayna'ya karşı Rusya, burada ise Çin. Türkiye'ye karşı ise ABD, Rusya ve Çin veyahut Türkiye'ye karşı herkesi kapsayan çirkin bir yol demek İran demektir.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title