Haberler
BBC

Haiti Başkenti Port-au-Prince'teki Havaalanı Silahlı Çetelerin Saldırılarına Karşı Savunuluyor

Güncelleme:

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'teki havaalanı, silahlı çetelerin saldırılarına karşı askerler tarafından korunuyor. Çetelerin amacı, Başbakan Ariel Henry'nin dönüşünü engellemek. Çetelerin şiddeti sonucunda olağanüstü hal ilan edildi ve ulusal ve uluslararası uçuşlar durduruldu.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’teki havaalanını silahlı çetelerin saldırılarına karşı savunmak için asker konuşlandırıldı.

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin silahlı saldırganlarla çatıştığı Touissaint Louverture Havaalanı yakınlarında silah sesleri duyduklarını söyledi.

Çetelerin amacı, ülke dışında olduğuna inanılan Başbakan Ariel Henry’nin dönüşünü engellemek.

Henry’nin yokluğunda istifasını isteyen çetelerden kaynaklanan şiddette büyük artış oldu.

Henry, Guyana’daki bölgesel bir zirveye katılmak için geçen hafta ülkeyi terk etti. Haiti Başbakanı buradan, ülkesine uluslararası bir polis gücü yerleştirilmesini öngören anlaşmayı imzalamak üzere Kenya’ya gitti.

Henry’nin daha sonra nereye gittiği bilinmiyor, ancak Haiti medyası başbakanın komşu Dominik Cumhuriyeti’nin hava sahasını kapatmasının ardından Porto Riko’ya indiğini bildirdi.

Daha önce bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Başbakanın ülkeye dönüyor olduğuna inanıyoruz” demişti.

Henry Kenya’dayken, eski polis memuru Jimmy “Barbekü” Cherezier’in öncülüğündeki çeteler ittifakı saldırıya geçti. Çeteler polis karakollarını basıp, ülkenin en büyük iki hapishanedeki mahkumları serbest bıraktılar.

Hapishanelere yönelik saldırıda 10 dolayında kişi ölürken, binlerce mahkum kaçtı ve hala firariler.

Henry’ye vekalet eden bir bakan ülkede 72 saatlik olağanüstü hal ilan etti.

Haiti gazetesi Le Nouvelliste, şiddet nedeniyle son birkaç gündür ulusal ve uluslararası uçuşların yapılamadığını bildirdi. Gazete, havaalanından herhangi bir özel uçak inişi ya da kalkışı da olmadığını yazdı.

Silahlı saldırganların, duvarda bir delik açarak havaalanı tesislerine girme girişiminin engellediği bildirildi.

“Barbekü” adıyla tanınan çete lideri Cherezier, Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin Temmuz 2021’de suikastla öldürülmesinden bu yana, Başbakan Henry’nin istifasını istiyor.

ABD’den kaçırılan silahlar taşıyan çeteler, son yıllarda başkentin % 80’inin denetimini ele geçirdi.

Başbakan Henry, çetelerle mücadele için ülkeye uluslararası güç gönderilmesini istiyor. Ancak Kenya’nın Haiti’ye 1000 polis gönderme planı, Kenya Yüksek Mahkemesi’nin engellemesi nedeniyle gerçekleşmedi.

Henry, bu sorunu çözmek için Kenya’nın başkenti Nairobi de Kenya lideri William Ruto ile görüşmeler yapıyordu.

BBC

Prince Haiti Ariel Uluslararası Güvenlik Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title