Haberler
BBC

Günde 6 Saatlik Mesai İsveç'te Nasıl Sonuç Verdi?

İsveç, iki yıldır 'günde 6 saat mesai uygulaması'nı deniyor.

İsveç'te günlük mesainin 6 saate düşürülmesine yönelik 2 yıllık deneme süresi doldu. Peki her şey gerçek olamayacak kadar güzel miydi?

Göteborg kentindeki bir yaşlı bakımevinde çalışan 26 yaşındaki asistan hemşire Emilie Talender, deney için çalışma saatleri kısaltılan 70 kişiden biri.

Svartedalen adlı bakım evinde konuştuğumuz Talender, arkadaşlarıyla kart oyunu oynayan ve kazanan bir hastasını sevinçle alkışlıyor.

Talender'in yüzündeki gülümseme, deney süresinin sona ermesi ile 8 saatlik vardiyaya dönüşünü anlatırken azalıyor.

Genç hemşire, "Eskiye göre daha yorgun hissediyorum" diyor ve evde 4 yaşındaki kızı için yemek pişirmek ve onunla kitap okumaya eskisi gibi vakit ayıramamaktan şikayet ediyor:

"Deneme sırasında çalışanların enerjisi daha yüksekti. Herkesin mutlu olduğunu görebiliyordum."

Verimlilik artışı

Göteborg şehrinde uygulanan araştırma projesi için, deneyin yapıldığı bakımevine eksik kalan saatleri dolduracak ek hemşireler getirildi.

Proje için gözlem yapan bağımsız araştırmacılar, bir yandan da 8 saatlik vardiyada çalışan hemşirelerin olduğu bir başka bakımevinde çalışanları inceledi.

Önümüzdeki ay açıklanacak raporla ilgili şimdiye kadar ulaşılan verilerden bazıları şu şekilde:

Bu verilere rağmen, projeye sert eleştiriler de getirildi.

Yeni düzenin maliyetinin, faydalarından çok daha fazla olduğu endişesi hala var.

İsveç'te merkez-sağ, ekonomik olarak sürdürülebilir olmayan bu pilot proje için vatandaşların vergilerinden yatırım yapılmasının haksızlık olduğunu savundu.

Proje bütçesini aşmamayı başardı ama proje aynı zamanda Göteborg'a 12 milyon İsveç kronuna, yani yaklaşık 1,3 milyon dolara mal oldu.

'İstihdam sağladı, hastalık maliyeti azaldı'

İsveç'te Sol Parti'nin meclis üyesi ve Göteborg bakımevleri yetkilisi Daniel Bernmar, 6 saat vardiya uygulamasının yerel yönetimin tümünde uygulanamayacağını çünkü pahalı olduğunu vurguluyor.

Öte yandan Daniel Bernmar, deneyin şehirde 17 hemşireye ek iş sağladığını ve hastalık maliyetlerini azalttığını hatırlatarak, projenin "birçok farklı açıdan başarılı olduğunu" belirtti:

"Proje vardiyaların kısaltılması yönündeki tartışmaları hem İsveç hem Avrupa'nın gündemine taşıdı ki bu muhteşem. Geçtiğimiz 10 - 15 yılda insanların üzerinde daha uzun çalışmaları için baskı varken, şimdi bunun tam tersi oldu denebilir."

Pilot proje özel sektöre de uygulanacak

İsveç'te siyasiler arasında iş-özel hayat dengesine olan destek şimdiden fazla olsa da, ülkede haftalık 40 saat mesai sisteminin kısaltılması ihtimali halen düşük.

Parlamentoda günlük vardiyanın azaltılmasını destekleyen tek parti olan Sol Parti, geçen seneki genel seçimlerde sadece yüzde 6 oy almıştı.

Öte yandan, İsveç'te başka yerel yönetimlerin Göteborg'un adımlarını izleyeceği söyleniyor.

Pilot projenin başka bölgelerde, aynı zamanda reklam, danışmanlık ve teknoloji firmaları gibi özel sektör kuruluşlarında da uygulanması bekleniyor.

BBC

Göteborg İsveç Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ayhan Gider kimdir? Milletvekili Ayhan Gider kaç yaşında ve nereli? SON DAKİKA: Deprem mi oldu? Ege'de deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title