Haberler

Arap Blogu: "BM Kerkuk'u Mahmur'a Cevırmeye Calısıyor"

Irak'ta Ekim Ayinda Yapilmasi Planlanan İl Secimleri Konusunda En Buyuk Engeli Olusturan Kerkuk Sorunu Gundemdeki Sicakligini Korurken, Kentteki Arap Siyasi Cevreler, Tarafsizligini Yitirdigini One Surdukleri Birlesmis Milletler'in (BM), Kerkuk'u Mahmur Kampi'na Donusturmeye Calistigini İddia Ediyor.

Irak'ta Ekim ayinda yapilmasi planlanan il secimleri konusunda en buyuk engeli olusturan Kerkuk sorunu gundemdeki sicakligini korurken, kentteki Arap siyasi cevreler, tarafsizligini yitirdigini one surdukleri Birlesmis Milletler'in (BM), Kerkuk'u Mahmur Kampi'na donusturmeye calistigini iddia ediyor.

Kerkuk'te bugun bir araya gelen Arap siyasi parti temsilcileri, BM Irak Ozel temsilcisi Stephan de Mistura'yi taraf tutmakla suclayarak, mahalli secimlerin onune engel koydugunu one surdu.

Kerkuk'te yasanan hak ihlallerine goz yummakla sucladiklari BM'nin, kenti Kurt bolgesine baglayarak Mahmur Kampi'na donusturmeye calistigini ifade eden Arap Blogu Baskani Ahmet Hamit el-Ubeydi, "Biz Araplar olarak BM'nin tarafsiz olduguna inanmiyoruz. Kerkuk'te yasayan Araplar, mahalli secimlerin erteleme girisimini bosa cikaracaktir. Biz buna karsi cikiyoruz. BM, Kerkuk'u Mahmur Kampi'na benzetmeye calisiyor. BM'ye sesleniyorum, zorlama ile boyle bir karar cikarsa sonuclari kotu olur. Kerkuk'ten bir parca toprak koparilamaz. Secimler de zamaninda yapilir" seklinde konustu.

Aksi durumda sonuclarin vahim olacagini belirten el-Ubeydi, en ufak bir hak ihlalinde dahi secimleri boykot edeceklerini ifade etti. Bu nedenle Kerkuk ile ilgili tum cevrelerin alinacak her turlu kararda cok dikkatli ve hassa davranmasi gerektigini vurgulayan Arap yetkili, BM'nin Irak Ozel Temsilcisi Stephan de Mistura ile gorusmelerinde de bu hassasiyetleri dile getirdiklerini ifade ederek, "Kerkuk'un nufus orani, son 5 yilda yuzde 100 artti. Normal sartlarda Baas rejiminde kentten surulen 140 bin kisinin geri gelmesi gerekiyordu, ancak bu rakamin uzerinde 600 bin Kurt aile yerlestirilerek kentin demografik yapisi ile oynandi. Tarafsiz bir BM, bu yasadisi gocle kente giren kesimleri secimlere dahil etmez" diyerek sozlerin noktaladi.

Arap Blogu Havice Ilce Teskilati Baskani Huseyin Ali el-Salih ise, bolgede yasayan etnik gruplarin Kerkuk'teki sorunlarin cozumunu birlikte bulmasi gerektigine dikkat cekti.

BM'nin tarafsizligini yitirdigi gorusunde bulunan el-Salih, hukumetin soruna acil cozum bulmasini istedi.

BM Irak Ozel Temsilcisi de Mistura'nin Kerkuk'te secim tarihinin ertelenmesine yonelik yaklasimlarini dogru bulmadigini belirten bir baska Arap temsilci ise Kerkuk Il Meclisi Arap uyesi Muhammet Halil el-Cuburi'den geldi.

Il secimlerinin zamaninda yapilmasi gerektigini vurgulayan el-Cuburi, kentte 4 ayri secim sisteminin uygulanmasinin en dogru tercih olacagini, bunun disindaki tum formullerin Kerkuk'u cikmaza sokabilecegini dile getirdi.

BM Irak Ozel Temsilcisi Stephan de Mistura, dun Irak'taki siyasi partilerle baskent Bagdat'ta bir araya gelerek, ulkedeki siyasi olusumlar arasinda en tartismali konu olan Kerkuk meselesinin de icinde yer aldigi bir dizi konulari masaya yatirmisti.

Basbakan Nuri el-Maliki'nin de yer aldigi toplantida, mahalli secimlerin zamaninda yapilmasi gerektigi vurgulandi.

(AS-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title