Haberler

10 Milyar Dolarlık Libananco Davası İçin Türkiye'den 18 Kişilik Ekip Paris'e Gidiyor

Uzan Ailesi'nin Güney Kıbrıs Merkezli Şirketleri Libananco Üzerinden Çeaş ve Kepez'e El Konulmasına Karşı Açtıkları 10.1 Milyar Dolarlık Tahkim Davasının Kilit Oturumu 23 -25 Mart'ta Paris'te Gerçekleşecek. Oturuma Cem Uzan ve Hakan Uzan'ın Birlikte Katılması Bekleniyor. Türkiye'yi Savunmaya 18 Kişilik Bir Ekip Gidiyor.

Uzan Ailesi’nin Güney Kıbrıs merkezli şirketleri Libananco üzerinden ÇEAŞ ve Kepez’e el konulmasına karşı açtıkları 10.1 milyar dolarlık tahkim davasının kilit oturumu 23-25 Mart’ta Paris’te gerçekleşecek. Oturuma Cem Uzan ve Hakan Uzan’ın birlikte katılması bekleniyor. Türkiye’yi savunmaya 18 kişilik bir ekip gidiyor.

FRANSA’ya sığınma talebinde bulunan Cem Uzan ile Türkiye’nin, Libananco çarpışması için geri sayım başladı. OECD’nin Paris’teki binasında 23-25 Mart tarihleri arasında Uzanlara ait olduğu bilinen ve merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasında Cem Uzan ve kardeşi Hakan Uzan tanık olarak dinlenecek. Türkiye’yi Türkiye’den Enerji Bakanlığı bürokratlarından ve hukuk bürosundan 18 kişilik bir heyet savunacak. Hukuk heyeti Cem Uzan’a da sorular soracak. Sorgulama, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “ÇEAŞ-Kepez’e el konulduğunda Libananco bu şirketlere ortak değildi. Uzan’ın mahkemeye verdiği belgeler sahte” iddiası temelinde gerçekleşecek.

Belgeler sahte

Cem Uzan’ın mahkemeye Libananco şirketinin ortaklık yapısıyla ilgili sunduğu belgelerin sahte olduğunu savunan Enerji Bakanlığı, bu iddiasını güçlü delillerle destekliyor. Hakem heyeti detaylı olarak evrakların gerçekliliğini araştırıyor. Döneme ait her türlü olgunun değerlendirildiğini belirten Bakanlık kaynakları, “Sahte belge verildiğini kuvvetli delillerle ispat ettik. Mahkeme şu anda evraklardaki mürekkebin niteliğine kadar detaylı inceleme yapıyor. Paris’teki sorgulama da bu eksende olacak” dediler. Cem ve Hakan Uzan ise sözlü savunma yaparak mahkemeye yeni deliller sunacak.

8 günlük dokunulmazlık

Daha önce Dünya Bankası hakemlik kurumu International Centre for Settlement of Investment Disputes ICSID’in baktığı dava, Uzan’ın Fransa’ya sığınma talebinde bulunması nedeniyle Paris’e alındı. Fransa’ya sığındıktan sonra bir süredir saklanan Cem Uzan ve Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı ve nerede olduğu bilinmeyen Hakan Uzan, tanık olarak ifade vermek için mahkemeye başvuruda bulundu. Mahkemenin 18 Aralık 2009’da başvuruyu kabul etmesi üzerine Türkiye karara itiraz etti, ancak mahkeme heyeti Uzanların talebini geçerli saydı ve Uzanları Paris’te dinleme kararı aldı. Karar üzerine Hakan Uzan için dokunulmazlık zırhı sağlayan özel koşullu bir seyahat belgesi hazırlandı. Uzan’a yakın kaynaklara göre bu özel seyahat belgesi sayesinde Interpol kararı askıya alındı ve Hakan Uzan’a dava boyunca 8 günlük dokunulmazlık zırhı verildi. Hakan Uzan mahkeme boyunca Fransa’da kendi güvenlik ekibi ve Fransız polisi tarafından korunacak.

Telekonferansla katılabilir

Paris’te Dünya Bankası’nın özel binasında yapılacak duruşma taraflarca büyük gizlilik içinde yürütülüyor. La Reserve Paris adlı günlüğü 4 bin Euro’ya yakın özel bir rezidansta kalan Cem Uzan ve kardeşi Hakan Uzan 7 yıldır süren hesaplaşmada son raunda hazırlanıyor. Kırmızı bültene aranan Hakan Uzan’ı 20’den fazla bodyguard korurken, Enerji Bakanlığı teknik elemanları ve hukukçulardan oluşan 18 kişilik Türkiye heyetinin gelişi ve programı da güvenlik nedeniyle gizli tutuluyor. Hakan Uzan’ın kırmızı bülten nedeniyle gelişinde bir aksilik olması durumunda ise tele-konferans yöntemiyle tanıklık edeceği belirtiliyor.

Uzan gece hayatında

PARİS’te Cem Uzan sık sık Champs Elysees’deki lokanta ve kulüplerde görülüyor. Görgü tanıkları Uzan’ın gece yaşamını sürdürdüğünü ve sık sık dışarı çıktğını anlatıyor. Uzan, Türkiye’deki avukatları ve yakınlarıyla da rahatlıkla görüşüyor.

Dava süreci nasıl gelişti

ENERJİ Bakanlığı, 2003 yılında Uzan Grubu’na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koydu. Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco şirketi ise 2006 yılında ÇEAŞ ve Kepez’e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek, Türkiye aleyhine Amerika merkezli Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesinde (ICSID) dava açtı. Libananco şirketi, davada Enerji Bakanlığı’ndan el koyma işlemi nedeniyle uğradığı zarar için 10.1 milyar dolar talep ediyor. Ancak davanın Türkiye’nin aleyhinde sonuçlanması ihtimalinde Türkiye’nin ödemesi gerekecek tazminatın 6 yıllık faiziyle birlikte 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

Heyet başkanı Singapurlu

LİBANANCO davası 19 Nisan 2006’da Washington’da OECD’ye bağlı ICSID’de başladı. Heyetinin Başkan Singapurlu hakim Michael Hwanga, hakemler de Kanadalı Henri Alvarez ve İngiliz Franklin Berman olacak. Tanıkların dinlenmesinin ardından teknik olarak mahkeme heyeti son savunmalar için taraflara 6 hafta süre tanıyacak. Bu sürenin ardından karar açıklanacak. Uzan’ın davayı kazanması durumunda Türkiye Uzanlar’a 10.1 milyar dolar tazminat ödeyecek. Bu miktar faizleriyle 20 milyar doları aşıyor. Uzanlar’ın ise halen devlete 10.8 milyar dolar borçları bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Real Betis Sevilla maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Real Betis Sevilla maçı şifresiz mi? Lyon Monaco maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Lyon Monaco maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı şifresiz mi? Trabzonspor Gaziantep FK maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Trabzonspor Gaziantep FK maçı şifresiz mi? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title