Haberler

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Toplantıları Başladı

Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 13. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi toplantıları başladı.

Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 13. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi toplantıları başladı.

Başkent Pekin'de bulunan Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan açılışa Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) polit büro üyelerinin yanı sıra, eski NBA yıldızı Yao Ming başta olmak üzere ülkenin sanat ve spor dünyasından ünlü simaların da aralarında bulunduğu 2 bin 153 delege katıldı.

Yerli ve yabancı 3 binden fazla gazetecinin izlediği toplantılara etnik unsurları temsilen katılan bölge temsilcileri, yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Ulusal Komite'nin bir yıllık çalışma raporunu sunan ÇHSDK Başkanı Yü Cıngşıng, toplantının açılışında yaptığı konuşmasında yolsuzlukla mücadele ve halkla bütünleşme vurgusu yaptı.

Yü, ÇHSDK olarak çalışmalarını halkın istek ve beklentileri üzerine yoğunlaştıracaklarına ve halkın komiteye daha yakın hissetmesi için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarına işaret etti.

Yolsuzlukla mücadele

Yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadele edildiğini vurgulayan Yü, son 20 yılda faaliyet raporunda "yolsuzlukla mücadele" ifadesini kullanan ilk ÇHSDK başkanı oldu.

Yü, "Yabacı ülkelerin siyasi yapılarını kesinlikle kendilerine model almayacaklarını" ifade ederek "Çin özellikleri taşıyan sosyalizm yolunda kararlılıkla yürüyeceklerini" söyledi.

Çevre kirliliği, internet yönetimi, ve Hong Kong'daki gelişmeler gibi son dönemde ülke gündemini yoğun şekilde meşgul eden meselelere de değinen Yü, "demokratik zemin üzerinde çok seslilik odaklı reform" vurgusunu yineledi.

ÇHDSK'nin çalışmaları sırasında mali politikalar, vergi sistemi, yargı ve internet yönetimi gibi birçok alanda çalışmalar yürüteceğine işaret eden Yü, ÇKP ile hükümetin karar almasında referans unsurlar hazırlayacaklarını söyledi.

ÇHSDK, ÇKP'nin çatısı altında çok taraflı işbirliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması olan ÇHSDK, hükümete Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir düşünce kuruluşu şeklinde hizmet veriyor.

ÇHSDK, çalışmalarını 5 Mart'ta başlayacak Çin Ulusal Halk Meclisi'ne sunacak ve taslaklar ülkenin en önemli yıllık olağan kongresinde görüşülecek. Komitenin toplantıları, 13 Mart'a kadar sürecek.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Yao Ming Pekin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title